FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás Somogyban

Folytatódik a települések zöldvagyonát gyarapító program Somogyban is. Október végéig 675 újabb fa gazdagítja 31 somogyi település köztereit. A faültetések során a SEFAG Zrt. munkatársai is szakmai segítséget nyújtottak tanácsaikkal, javaslataikkal.

Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Településfásítási Program idei őszi ültetési időszakában országosan 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát.

A falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része.

A nemzeti zöldvagyon legfontosabb eleme, a jelenleg is több mint 2 millió hektárnyi erdő mellett jelentős érték és lehetőség a városok és települések zöld infrastruktúrájának fejlesztése.

Az Agrárminisztérium Országfásítási Programjainak a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Ezeknek köszönhetően minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállomány jön létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

Magyarországon 2 millió hektárnyi területet borít erdő. Az erdőkkel való gazdálkodás évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot köt meg, és körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását kiváltja a fatermékek használata. Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése. Cél, hogy 2050-re a csökkentési tervek mellett is fennmaradó kibocsátás jelentős százalékát ellensúlyozni tudják majd erdeink.

Forrás: Agrárminisztérium; SEFAG Zrt.

Előző cikk

170 e ha erdő eladó

Következő cikk

Betűzőszút találtak Walesben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések