FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Eredményes évet zárt az ÖBf

Andreas Gruber (balra) és Georg Schöppl (jobbra), az ÖBf igazgatótanácsának tagjai a 2023-as pénzügyi év fenntarthatósági magazinjával. (c) ÖBf/APA-Fotoservice/Rastegar

Az ÖBf AG (Österreichische Bundesforste AG = Osztrák Államerdészet Rt.) 2023. évi eredménye fenntartható beruházást biztosít Ausztria számára. Az adózás előtti eredmény (EBT) 56 millió euró – Az erdészeti/faipari alaptevékenység továbbra is erős – Az ingatlanok hozzájárulása az eredményhez a legjobb – A megújuló energia továbbra is a siker útjára lép – Folytatódik a beruházási program.

- A vállalat történetének legjobb eredménye
- A működési bevétel 344,7 millió euróra nőtt (+6,7 %).
- A megújuló energiából származó működési bevételek legnagyobb mértékű növekedése 22,4 millió euróra (+16,1%)
- Az ingatlanokkal kapcsolatos működési eredmény további növekedése 64,1 millió euróra (+12,3%)
- 2030-ig több mint 200 millió eurós beruházás a megújuló energiába szél- és vízenergiával, valamint több mint 80 millió eurós beruházás a fenntartható ingatlanok tervezésébe.
- Folytatódik az évszázad „A jövő erdeje” projektje: 100 millió euró az éghajlatbarát vegyes erdőkre, a védelmi erdők biztosítására és a szú elleni küzdelemre.

Az elmúlt pénzügyi év hőséget és aszályt, a sérült faanyag nagy arányát és a fapiac erős ingadozásait hozta. Ennek ellenére az Österreichische Bundesforste AG (ÖBf AG) a 2023-as üzleti évet a vállalat történetének legjobb eredményével zárta. „Bár a megnövekedett költségek, az éghajlatváltozás következményei és az általános gazdasági helyzet miatt a körülmények nem könnyűek, a fa nyersanyag iránti erős keresletnek minden szegmensben, a jó faanyagárnak és az új üzletágak további pozitív fejlődésének köszönhetően folytatni tudtuk sikeres pályánkat” – mondta Georg Schöppl, az ÖBf igazgatósági szóvivője és a pénzügyi és ingatlanügyekért felelős igazgatósági tag a mérleg bemutatásakor. „Különösen örömteli, hogy beruházásaink megtérülnek: A 2023-as EBT több mint egyötöde a megújuló energia és az ingatlan üzletágak következetes bővítésének köszönhető. A diverzifikációs stratégia tehát az évek során kifizetődött, és biztonságot nyújt számunkra a fapiacon uralkodó igen változékony környezetben. Így saját erőforrásainkból megteremtjük az alapot ahhoz, hogy a klímabarát vegyes erdőkre való szükséges átállást előremozdítsuk, és továbbra is a fenntartható ingatlanfejlesztésbe, valamint a szél- és vízenergiába fektessünk be, hozzájárulva ezzel az energetikai átálláshoz” – mondja Schöppl.

2023-ban az ÖBf-csoport működési eredménye 344,7 millió euró volt, ami 6,7%-os növekedést jelent a már igen erős előző évhez képest (323,0 millió euró). Az adózás előtti eredmény (EBT) 56,0 millió euróval rekordszintet ért el, és 1,4%-kal magasabb volt, mint 2022-ben (55,2 millió euró). Ugyanez vonatkozik az 56,4 millió eurós EBIT-re (+1,3% a 2022-es 55,7 millió euróhoz képest) és a 70,2 millió eurós EBITDA-ra (+1,9% a 2022-es 68,9 millió euróhoz képest).

„Az erdőben egyértelműen az éghajlati válság leküzdésére összpontosítunk. Ennek fontos alapja a folyamatos gazdasági siker. A 2023-as évben a károsodott faanyag aránya az előző évit kissé meghaladta, mintegy egymillió köbméter faanyagot tett ki, ami a teljes fakitermelés 55 százalékának felel meg, ebből mintegy 730.000 köbméter faanyagot a szú okozott” – számol be Andreas Gruber, az ÖBf erdészeti és természetvédelmi igazgatósági tagja. Az erdőkárok mérlege 2023-ra 32,0 millió eurót tesz ki, amely mintegy 21 millió eurónyi bevételcsökkenést és a károsodott faanyag tárolási költségeit tartalmazza. „Természetközpontú vállalatként számítunk ezekre a számokra, és folyamatosan részt veszünk a változások kezelésében, ami még fontosabbá teszi a jó eredményeket minden üzleti területen. Hiszen a következő években is finanszíroznunk kell erdeink klímaadaptációját, a lehető leghatékonyabban kell küzdenünk a szú ellen, és biztosítanunk kell az Ausztria számára különösen fontos védelmi erdőket” – mondja Gruber. Az erdőfenntartási kiadások 2023-ban összesen 15,2 millió eurót tesznek ki (2022: 12,2 millió euró), ebből 7,0 millió euró csak a szú elleni védekezésre. Az elmúlt tíz évben összesen mintegy 120 millió eurót költöttek erdőfenntartásra.

A alaptevékenység erdőgazdálkodás/faipar továbbra is erőteljesen teljesít

Az ÖBf erdőgazdálkodás/faipar alapterületén folytatódott a kedvező tendencia. A 2022-es kihívásokkal teli év után a részleg 2023-ban ismét egyértelműen nyereséges volt, és nagyon jó eredményeket ért el. Az üzemi árbevétel 5,1%-kal 231,2 millió euróra nőtt (2022: 220,0 millió euró), ami a vállalat történetének legmagasabb értéke. Az eredmény-hozzájárulás (EBIT) 16,1 millió eurót tett ki (2022: 18,4 millió euró). Az előző évhez képest bekövetkezett enyhe csökkenés az éghajlatváltozásnak, valamint a magasabb személyi és fakitermelési költségeknek köszönhető, elsősorban az infláció miatt.

Az üzleti terület legfontosabb keretfeltétele az ökológia és a gazdaságosság összekapcsolása – az ÖBf területek védelme és hasznosítása kéz a kézben jár. Az ÖBf-erdők mintegy egyharmada védett erdő, az ÖBf-területek 53%-a természetvédelmi szabályozás alá esik, 9%-a pedig szigorú védelem alatt áll. Mind a 120 ÖBf erdőterületen erdőgazdálkodási terv van, és külön ökológiai terveket is készítenek a biológiai sokféleség előmozdítására. „A fenntartható munkavégzés a legfőbb prioritásunk, de a lehető leggyorsabban klímaképessé is kell tennünk erdeinket. Ezért 2023-ban és az azt megelőző két évben több stabilizációs intézkedést hajtottunk végre, és tudatosan elfogadtunk egy 1,9 millió köbméteres fakitermelési mennyiséget, ami a fakitermelési cél fölötti. Mert a ma nem karbantartott erdő a holnap károsodott faanyaga. Ennek ellenére nem lépjük túl az állománynövekedést (a folyónövedéket). A kezelt erdőnk fakészlete az elmúlt években mintegy 1,5 millió köbméterrel nőtt” – magyarázza Gruber.

Fenntartható beruházások a megújuló energiába: több mint 200 millió euró 2030-ig

A megújuló energia üzletág a legerősebb növekedést a működési teljesítmény tekintetében 2023-ban 16,1 %-os növekedéssel 22,4 millió euróra emelkedett (2022: 19,3 millió euró). Az eredmény-hozzájárulás (EBIT) 12,0 millió euróra nőtt (2022: 11,0 millió euró). „A megújuló energiaforrások bővítésével hozzájárulunk ahhoz, hogy Ausztria egy kicsit kevésbé függjön a fosszilis tüzelőanyagoktól és az áramimporttól. Ezt a stratégiát a következő években is folytatjuk, és 2030-ig több mint 200 millió eurót tervezünk befektetni a szél- és vízenergiába. Csak februárban bővítettük a stájerországi Pretul szélerőműparkot négy turbinával, ami a szélerőműpark termelési kapacitásának mintegy 40 százalékos, azaz 40 millió kilowattórányi növekedésének felel meg” – mondta Schöppl. Az alpesi régió jelenleg legnagyobb alpesi szélerőművén kívül a Bundesforste jelenleg kilenc vízerőművet üzemeltet, és részesedéssel rendelkezik a bécsi Simmering fa-biomassza erőműben (ÖBf: 33,3 %, Wien Energie 66,6 %). A teljes villamosenergia-termelés 2023-ban 304,8 GWh volt (2022: 316 GWh), ami körülbelül 87.000 háztartás* átlagos éves fogyasztásának felel meg. [*Átlagos háztartásonként évi 3.500 kWh-tal számolva.] További projektek már tervezés alatt állnak, mindenekelőtt a Kobernaußerwald szélerőműpark (Felső-Ausztria), amelyet az Energie AG-val és az EWS Consulting GmbH-val közösen terveznek, és amely 19 szélturbinával és évi 250 gigawattóra termeléssel a tartomány eddigi legnagyobb energetikai projektje. A következő Elsbethen vízerőmű Hopfgartenben (T), évi 30 GWh termeléssel, jelenleg előkészítés alatt áll. A tervek szerint az építkezés 2025-ben kezdődik.

Az ingatlanok járulnak hozzá a legnagyobb mértékben az eredményhez, jelentős beruházások

12,3%-os növekedéssel az Ingatlan/Turizmus szegmens üzemi teljesítménye új rekordot ért el, 64,1 millió euróval. „Az ingatlanok már régóta a legnagyobb mértékben járulnak hozzá az üzemi eredményhez (EBIT). A 2023-as évben ez volt az eddigi legmagasabb érték, 27,7 millió euró. Ezt a bevételt elsősorban folyó bevételből teremtjük elő” – mondta Georg Schöppl. Többek között az építési jogok területe továbbra is jól fejlődik. A 2023 második félévében tapasztalt keresletcsökkenés ellenére a mintegy 640 szerződésből származó bevétel 14%-kal haladta meg az előző évit.

„Csak 2023-ban 13,9 millió eurót fektettünk be az ingatlanszektorba. 2030-ig több mint 80 millió eurót fektetünk be fenntartható ingatlanprojektekbe. Ahol csak lehetséges, saját magunk fejlesztjük ingatlanjainkat – mert így megőrizhetjük az anyagot és növelhetjük a hozzáadott értéket is” – hangsúlyozza Schöppl. A fő cél az energiahatékony életterek kialakítása. Eddig 24 projektet valósítottak meg, amelyek mintegy 5.000 m² hasznos lakóterülettel rendelkeznek. Az eddigi legnagyobb projekt 2023 nyara óta a Bécsi-erdőben (Alsó-Ausztria) található Gablitzban valósult meg tömörfa szerkezetben, 52 bérlakással és mintegy 3.300 m² hasznos lakóterülettel.

Stabil szolgáltatások, saját fakitermelési kapacitások bővítése

A Szolgáltatások üzletág szintén pozitívan járult hozzá a 2023-as évhez, és 15,4 millió eurós működési eredményt ért el, ami az előző évhez (15,3 millió euró) képest enyhe, 0,7 %-os növekedésnek felel meg. A Bundesforste összesen 120.000 ellenőrzött egyedi fával és több mint 3.300 hektár ellenőrzött területtel az ország legnagyobb faanyagvizsgáló vállalata. [FATÁJ: Ez bizonyára faápolói állékonysági és hasonló favizsgálat.] Ügyfelei között számos önkormányzat, ingatlankezelő cég, vállalkozás és magánügyfél található. Emellett a Bundesforste évek óta mintegy 17.500 hektárnyi területen kezeli az erdőket önkormányzati vagy magánerdő-tulajdonosok számára.

Ezen az üzleti területen is tervezünk jövőbeli beruházásokat, mivel az aktív erdőátalakítás mellett a klímaválság kezelése magában foglalja az erdőfenntartási és fakitermelési kapacitásaink további bővítését is. A tervek szerint növeljük az erdészeti szakszemélyzet létszámát és megduplázzuk a kábeldaruk számát. Ez összesen 4-5 millió eurós további beruházási volument jelent a következő három-öt évben.

Kilátások 2024

„Az elmúlt néhány év megmutatta, hogy a kihívások egyre nagyobbak, nem pedig kisebbek. Ennek ellenére bizakodva kezdtük az évet, és továbbra is mindent megteszünk azért, hogy az „évszázad erdeje” projektünket előrevigyük. Ez biztosítani fogja az erdőgazdálkodással és fakitermeléssel kapcsolatos alaptevékenységünket, és meg fogja őrizni az erdőt számos funkciójában a jövő generációi számára. Emellett továbbra is nagymértékben beruházunk a szél- és vízenergia bővítésébe, hogy támogassuk Ausztria energiaellátásának átalakítását, valamint a fenntartható ingatlanfejlesztésbe, hogy értéket teremtsünk és megőrizzünk. Mindezek a beruházások hosszú távon a természet és az osztrák emberek javát szolgálják. Optimisták vagyunk 2024-re vonatkozóan – az előre nem látható fejleményektől függően – és jó fejlődésre számítunk minden üzleti területen” – összegezték a Bundesforste igazgatósági tagjai a folyó pénzügyi évet.

Az Österreichische Bundesforste AG-ról

Az Osztrák Szövetségi Erdők (ÖBf AG) Ausztria természetvédelmi vállalata. Gondozza, védi és kezeli a köztársaság tulajdonában lévő természeti erőforrásokat – erdőket, tavakat és hegyeket. A 850.000 hektárral a Szövetségi Erdők az ország legnagyobb természeti területkezelője. Rá van bízva az ország területének 10 %-a, beleértve a 74 nagyobb tavat, és az erdőterület 15 %-a. Gazdaságilag az erdőgazdálkodás és a faanyag, a vadászat és halászat, az ingatlanok, a szolgáltatások és a megújuló energia területén tevékenykedik.

A központi vezérelv a fenntarthatóság: a természetből nem veszünk el többet, mint amennyi visszanő; az ökológiai, gazdasági és társadalmi érdekeket folyamatosan értékelik és a lehető legjobb módon egyensúlyba hozzák. A szövetségi erdők a „jövő erdeje” mottó alatt aktív erdőgazdálkodással válaszolnak az éghajlati válság kihívásaira. Ennek oka, hogy a fenntarthatóan kezelt erdő képes megfelelni a jövő ökológiai és társadalmi igényeinek.

2023-ban az ÖBf AG átlagosan 994 alkalmazottat foglalkoztatott (teljes munkaidős egyenértékre átszámítva) Ausztria-szerte. A vállalat vezetése Purkersdorfban, a Bécsi-erdőben (Alsó-Ausztria) található.

További ismertető anyagok találhatóak az ÖBf AG-ről a Tartamossági magazinjában.

Forrás: bundesforste.at (szöveg és fotó)

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 231., 2024/21.

Következő cikk

Gyászhír - Emmerling Gábor [68]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések