FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ősi jegenyefenyő áll újra vigyázzban

Balról jobbra: DI Michael Lanthaler (üzemvezető bányászati sóművek Ausztria), Dr. Torsten Pedit (ügyvezető igazgató Salzwelten), DI Martin Stürmer (ÖBf Inneres Salzkammergut erdészeti üzemek vezetője), Mag. Barbara Winkelbauer (ügyvezető igazgató Salzwelten), Gerald Loitzl (Altaussee polgármestere), Thomas Kranabitl (az ÖBf Altaussee erdészeti körzetének vezetője) (c) Thomas Sattler.

Az Altausseeben megrendezett “Walter Munk Fesztivál” részeként június 14-én nyitották meg az új kiállítást. Az osztrák szövetségi erdőkből származó 1400 éves fenyőfa mostantól az altausseei sóbányában tekinthető meg.

2022 nyarán az osztrák Szövetségi Erdők, a bécsi BOKU és a Walter Munk Alapítvány kutatási projektjének részeként az Altaussee-tóból egy ősi jegenyefenyő került elő. Az 1400 éves jegenyefenyőt, amely az Osztrák Szövetségi Erdők tulajdonában van, 2023 júniusában az Altaussee-i sóbányába szállították. A Salinen Austria AG bányászai 2023 telén robbantották ki az egyedi kiállítóteret a bányában és a jegenyefenyőt ismét függőleges helyzetbe állították. Gerald Loitzl polgármester, Stefan Pucher alpolgármester, Barbara Winkelbauer és Torsten Pedit, a Salzwelten vezetősége, Michael Lanthaler, a Salinen Austria AG bányászati vezetője, Martin Stürmer, az Inneres Salzkammergut erdészeti üzem vezetője és Thomas Kranabitl körzeti erdész megtekintették a bemutatóhelyet, és díszvendégként köszöntötték Mary Munkot, Walter Munk oceanográfus özvegyét. Ahhoz, hogy a 6 méter hosszú fatörzset be lehessen szállítani a bányába, egy 130 cm hosszú darabot le kellett vágni. Ezt a részt deszkákra vágták, amelyeket a Kuchl Fatechnológiai Központban szakszerűen megszárítottak. Visszatérve Salzkammergutba, a HTBLA Hallstatt egyedi asztalt fog készíteni, amelyet jó cél érdekében árverésre bocsátanak.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az új kiállítási központtal újabb attrakciót hozhattunk létre vendégeink számára. Évente mintegy 30.000 ember ismerheti meg a különböző intézmények által Altausseeben végzett kutatásokat. Köszönjük az Osztrák Szövetségi Erdőknek ezt az értékes kölcsönzést” – mondja Barbara Winkelbauer, a Salzwelten GmbH ügyvezető igazgatója.

“Az ősi jegenyefenyő egyedülálló korabeli tanú a korai középkorból. A Salzweltennel együttműködésünknek köszönhetően a széles közönség számára is hozzáférhetővé tehetjük és megőrizhetjük a jövő generációi számára” – mondja Martin Stürmer, az Altaussee-tó tulajdonosa, az Altaussee-tóhoz tartozó Szövetségi Erdők Belső-Salzkammerguti Erdészeti Üzemének vezetője.

A megtalált jegenyefenyő az Altaussee-tó “Platteneck” részén állt, és része a víz alatti erdőnek, amely mintegy 100 fatörzsből áll, és az egész tóban. A jegenyefenyő 247 évgyűrűvel rendelkezik, és Kr. u. 859-ben pusztult el. A kiállítási központban a látogatók megismerhetik a fa életútjának csúcspontjait: a fenyőfa “átélte” Nagy Károly születését, a “Tassilo-kehely” megalkotását, valamint Párizs és Hamburg vikingek általi kifosztását.

A Walter Munk Alapítványról

Walter Munk (1917-2019) gyermekkora óta szoros kapcsolatban állt Altausseevel. Az oceanográfus és geofizikus tudományos öröksége a “Walter Munk Alapítványban” él tovább. Az alapítvány támogatja és végzi a föld- és környezettudományok kutatását. Többek között jelentős támogatást nyújt a BOKU és az Innsbrucki Egyetem által az Altaussee-tónál végzett jelenlegi kutatásokhoz. Walter Munknak nagy kedve volt ahhoz, hogy mélyreható kutatásokat végezzen szülőtavának geológiai szerkezetével, hidraulikus rendszerével és biológiájával kapcsolatban. Az eredmények közlése a lakossággal, különösen a fiatalokkal, központi kérdés volt számára.

Forrás: bundesforste.at,
az ÖBf FB oldala

Előző cikk

Tűzgyújtási tilalom elrendelése

Következő cikk

Elindultak az erdei vándorok a magyar erdőkbe



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések