FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

50 emeletes felhőkarcoló fából Milwaukee-ban

A The Neutral Project a világ legmagasabb tömörfa épületét és Wisconsin legmagasabb épületét javasolta, amelyet egy ikonikus hókupacra építenének. (Fotó: A The Neutral Project által biztosított renderek)

Az új fejlesztés közel lesz az Edisonhoz – a 32 emeletes hibrid épülethez, amely keresztirányú rétegelt faanyagot (CLT) és ragasztott faelemeket kombinál egy feszített beton alapon!

A világ legmagasabb tömörfa épülete épülhet egy hókupac fölé, miután Milwaukee városa kiválasztotta a The Neutral Projectet – a The Edison, az épülő 32 emeletes fa-hibrid épület mögött álló fejlesztőt -, hogy a Marcus Performing Art Center garázs hókupacának 700 millió dolláros aktiválásának részeként egy még lenyűgözőbb, 50 emeletes fa felhőkarcolót fejlesszen ki.

„Tervezője az MGA | Michael Green Architecture, a tömörfa épületek globális vezetője” – mondta a The Neutral Project, és »a projekt végül a világ legmagasabb tömörfa épületét és Wisconsin legmagasabb épületét foglalja magában«.

Egy ugrásnyira az Edisontól – amely most 100.000 köbméter keresztrétegezett faelemet (CLT) és ragasztott gerendákat használ utófeszített beton alapon; a faépület egy olyan terv része, amely „több vegyes felhasználású épület(ek)et” tartalmaz, és több fázisban kerül átadásra.

A projekt mindössze rövid sétára található az Edisontól – amely jelenleg Észak-Amerika legnagyobb épülő tömörfa épülete.

A projekt „legfeljebb 750 lakóegységből, »90.000 négyzetméter irodaterületből, 40.000 négyzetméter kiskereskedelmi területből, 300 szállodai szobából, 1.100 strukturált parkolóhelyből és nyilvános terekből/sétányokból állhat«.”

A Wood Central úgy tudja, hogy Milwaukee városa egyéves kizárólagos jogot adott a fejlesztőknek a projektre, hogy a finanszírozást megerősítsék. Cavalier Johnson, Milwaukee polgármestere a javaslat jóváhagyásakor azt mondta, hogy az „egyéves ablak ”időt ad a fejlesztőcsapatnak a bérlők biztosítására, a finanszírozás biztosítására és a projekttervek véglegesítésére.

„Polgármesterként nem szégyenlősködtem azzal a célommal, hogy városunk lakossága egymillió milwaukee-i lakosra nőjön” – mondta Johnson polgármester. „Ehhez agresszívnek kell lennünk, és új magasságokba kell emelkednünk.”

A The Neutral Project áll az Edison, az Egyesült Államok legmagasabb tömörfa épülete mögött is, amely a Milwaukee folyó partján fog állni. (A renderek a Hartshorne Plunkard Architects jóvoltából készültek.)

„Ez a projekt pontosan ezt fogja segíteni, és célja, hogy helyi és globális rekordokat állítson fel, valamint sűrűbbé és aktívabbá tegye a Milwaukee belvárosában található, a város által ellenőrzött, kihasználatlanul álló területet. Ez előremutató Milwaukee-t is képvisel, amely nyitott a külső befektetésekre és ötletekre, és köszönöm a The Neutral Projectnek a Milwaukee jövőjébe vetett bizalmát.”

A legújabb projektre akkor kerül sor, amikor a fából készült magas épületek Amerika-szerte egyre inkább teret nyernek, a fejlesztők a faalapú hibrid rendszerek felé fordulnak, hogy csökkentsék az acél, a beton és az üveg felhasználását az épületekben. A Georgia Egyetem által közzétett kutatás szerint a faépületek iránti kereslet, különösen az amerikai déli területeken, várhatóan 25-szörösére nő a következő 50 évben. Ennek oka, hogy könnyebbek, fenntarthatóbbak és gyorsabban építhetők, mint a hagyományos acél- és betonrendszerek.

„1.500 épületet építettek vagy terveznek az Egyesült Államokban” – mondta Kevin Naranjo, a US Forest Service Wood Innovations Program tömörfa programjának nemzeti programvezetője, aki a Wood Centralnak beszélt az amerikai városokat mostanában elárasztó faépületek hullámáról. „Ez a szám exponenciálisan növekszik, mivel az amerikai kormány és a városok ígéretet tettek arra, hogy 2050-re nettó nulla lesz.”

Ide tartozik Milwaukee városa is, a The Neutral Project és projektcsapata, amely mindkét fejlesztést „a tömörfa építés koncepciójának bizonyítékaként tekinti az egész Egyesült Államokban”.

Ha többet szeretne megtudni a tömörfa építészet Egyesült Államok-szerte tapasztalható fellendüléséről és az amerikai Dél szerepéről a közép- és magasházak faépítésének előmozdításában, látogasson el a Wood Central különkiadásába.

A cikket írta: Jason Ross
Forrás: woodcentral.com.au

Előző cikk

KUPOLA közösségi tér - támogatót keresünk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések