FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KAP-RD60-2-24 – társadalmi egyeztetés

2024. július 31-én a Közös Agrárpolitika honlapján társadalmi egyeztetés céljából közzétették a KAP-RD60-2-24 Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása című támogatási felhívás tervezett szövegét. A társadalmasítási egyeztetés keretében 2024. augusztus 9-ig várják az észrevételeket.

Az erdészeti egyedi tájékoztatási szolgáltatást végző szolgáltatók minden támogatási ciklus elején érdeklődéssel várják az aktuális szaktanácsadási támogatási felhívás megjelenését.

Az erdészeti ágazat sajátos helyzetben van a szaktanácsadás tekintetében. Az erdőtörvény előírja, hogy – egyszerűen megfogalmazva – ha egy erdőgazdálkodó nem szakember, akkor az erdőgazdálkodás szakmaiságának biztosítása érdekében szakembert kell alkalmaznia. A nagyobb erdőgazdálkodók az alkalmazást jellemzően munkaviszony keretében oldják meg, a kisebbek erre szakosodott szolgáltatókat, úgynevezett szakirányító vállalkozásokat bíznak meg a felmerülő feladatok ellátásával.

Az erdészeti szakirányítás összetett tevékenység, az erdőgazdálkodási tevékenységek végrehajtásának szakmai irányítása mellett értelemszerűen a részét képezi az erdőgazdálkodók egyedi tájékoztatása is az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó szakmai kérdésekben.

Az erdészeti szakirányító vállalkozásokat és magukat az erdészeti szakirányítókat az agrár-szaktanácsadók esetében alkalmazott rendszerhez nagyon hasonló módon az erdészeti hatóság tartja nyilván. Ők végzik, illetve koordinálják továbbá az erdészeti szakirányítók továbbképzését, valamint a szakszerűtlen vagy jogszerűtlenül végzett tevékenység esetén a szakirányítók szankcionálását is. 2010-ig az erdészeti szakirányítási, valamint integrációs tevékenység támogatására is egy külön rendszer működött.

Az erdészeti szakirányító vállalkozások, illetve szakirányítók a párhuzamos szaktanácsadási rendszerbe az előbbiek miatt csak akkor léptek/lépnek be, ha erre nyomós okuk volt/van. Ilyen ok lehet, ha a megszűnt, de nagyon hiányzó erdészeti szakirányítási támogatás helyett egy, a szolgáltatási tevékenység jellegéhez illeszkedő, gördülékenyen igénybe vehető egyedi szaktanácsadási támogatási program indul.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy bár az ördög a részletekben búvik, de a most társadalmi egyeztetésre bocsátott támogatási felhívás ilyen program meghirdetését sejteti!

A részleteket szakértők bevonásával még mi is tanulmányozzuk, és a közeli napokban személyes konzultációt szeretnénk szervezni az érintettek körében annak érdekében, hogy közösen eldöntsük, valóban alkalmas-e a program az egyéni erdészeti szaktanácsadás szélesebb körű támogatására vagy sem, illetve mivel lehetne elősegíteni, hogy azzá váljon.

Az idő sürget bennünket, hiszen a pályázati felhívás szerint a két évre szóló támogatási programban való részvételre szóló támogatási kérelmeket a már nyilvántartott szaktanácsadó szervezeteknek és egyéni szaktanácsadóknak 2024. októberében be kell nyújtaniuk.

Addig is javasoljuk minden érintettnek a pályázati felhívás tanulmányozását.

forrás: NAK Erdészet / Szalai Károly

Előző cikk

Globális túlfogyasztás napja

Következő cikk

Erdőtűz Nagyikland mellett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések