FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bérmegtakarítás elrendelése

Az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál 2024-ben megtakarítást kell elérni a személyi jellegű ráfordításoknál, olvasható abban az Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletben, ami szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az „egyes állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének észszerűsítésével kapcsolatos intézkedésekről” címet viselő rendelet a jogszabály hatálybalépése előtt alapított, közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozik. Több kivételt határoznak meg ugyanakkor, így például az MVM-re, a MÁV-ra, a Volánbuszra vagy a Magyar Postára nem vonatkoznak a megszorítások, mint ahogy az Országgyűlés Hivatalára és a Magyar Nemzeti Bankra sem.

A rendelet szerint „az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel, továbbá a költségtakarékosság, a központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és a Társaságok működésének észszerűsítése érdekében – megtakarítást kell elérni a 2024. év során, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére.”

A rendelet szövege azt is megmondja, mekkora nadrágszíj-összehúzásra van szükség. Ez „legalább a Társaságok 2023. évi számviteli beszámolója szerinti személyi jellegű ráfordítások 5%-ának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összeg.” A kormánytagok a hozzájuk tartozó társaságoknál megállapíthatnak eltérő mértéket, de a hozzájuk tartozó összes állami gazdasági társaság összes megtakarításának így is el kell érnie ezt az arányt.

Ha egy állami gazdasági társaság nem teljesíti ezt a megtakarítást 2024-ben, akkor a fennmaradó összeg kétszeresét köteles megtakarítani a 2025-ös évben, áll a rendeletben. A megtakarítást december 15-ig kell befizetni a Magyar Államkincstárnak. A kötelezettség hitel felhasználásával nem teljesíthető, olvasható a rendeletben.

forrás: telex

Előző cikk

Erdőtűz Nagyikland mellett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések