FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz a csernobili zónában

Ukrajna: Ismét tűz ütött ki a kijevi régióhoz tartozó csernobili zónában, ahol már második napja csaknem négyszáz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat – hozta nyilvánosságra hétfőn a Telegramon az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A képre kattintva egy rövid videot is megnézhetsz a tűzesetről

“A kijevi régióban folytatódik a nyílt területen keletkezett tűz elhárítása, jelenleg az ország különböző részeiből érkezett 399 tűzoltó 103 berendezéssel dolgozik a lángok megfékezésén” – írta a katasztrófavédelem.

Hozzátették, hogy erdészeti gépeket, valamint buldózereket, traktorokat is bevontak az oltásba.

Az erős szél miatt a tűz gyorsan terjed új területekre” – emelte ki a szolgálat. Viktorija Ruban, a katasztrófavédelem regionális részlegének szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál kérdésére válaszolva tisztázta, hogy ismét a csernobili zónában ég a növényzet.

A képre kattintva egy rövid videot is megnézhetsz a tűzesetről

Igen, ez egy új tűzfészek a csernobili zónában. Néhány napja már eloltották a tüzet ” – magyarázta. Szeptember 3-án arról számoltak be, hogy a csernobili övezetben ég az erdő, a tűz körülbelül négyszázhúsz hektárnyi területre terjedt ki.

A képre kattintva egy rövid videot is megnézhetsz a tűzesetről

A csernobili övezetben, ahol újra fellobbantak a lángok, mostanra több mint 2600 hektárnyi területet borított be a tűz, a radioaktív háttérsugárzás ugyanakkor a hatóságok szerint nem haladta meg a szokásos szintet.

A sugárzási helyzet Fehéroroszországban és a csernobili atomerőmű hatásterületén továbbra is stabil – tudta meg a BelTA Oleg Djubajlo, a fehéroroszországi Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztérium Hidrometeorológiai, Radioaktív Szennyezés Ellenőrző és Környezetvédelmi Monitoring Országos Központja sugárzásfigyelő szolgálatának vezetőjétől.

„A csernobili atomerőmű hatásterületén lévő sugárzásmérő berendezések és automatikus sugárzásmérő központok által kapott adatok arra utalnak, hogy az ország és a csernobili atomerőmű hatásterületének sugárzása stabil” – mondta Oleg Djubajlo.

A csernobili atomerőmű körül az 1986-os nukleáris katasztrófát követően, amely a Szovjetunió területén több mint 200 ezer négyzetkilométeren radioaktív szennyeződéséhez vezetett, 30 kilométeres zárt övezetet hoztak létre. 

forrás: MTI 09-09

Előző cikk

Magyar BIOEAST HUB indult

Következő cikk

Észak-Macedónia idén súlyos tűzvészekkel nézett szembe



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések