FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyári diákmunka program sikerei

A kormány 2024-ban is meghirdette a „Nyári diákmunka” programot, Bács-Kiskun vármegyében, 195 millió forint támogatást biztosítva erre. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek, elősegítve ezzel a munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a vendéglátás, a turizmus és az erdőgazdálkodás területén működő vállalkozások is részt vettek.  Az önkormányzatoknál 6 órában, a vállalkozásoknál 8 órában vállalhattak munkát a fiatalok.

Az önkormányzatoknak, illetve a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat, szolgáltatást kérőként.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244 500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200 000 Ft/fő/hó összeg volt a maximális támogatás.

A program két hónapja alatt 1 450 foglalkoztatás valósult meg. Összességében 1 031 főre az önkormányzati diákmunkában, 308 álláshelyre a vendéglátás és turizmus területén, 109 főre a mezőgazdaság, valamint 2 főre az erdőgazdálkodás területén szerződtek. 2024. évben 266 munkáltatónál 1 409 diák szerzett munkatapasztalatot.

A legjellemzőbbek az önkormányzatok esetén az adminisztratív jellegű munkakörök voltak. A diákok nagyobb részt olyan adminisztratív és zöldterület kezelési feladatokat kaptak, melyek nem igényelnek különösebb szakmai tapasztalatot vagy speciális ismeretet (technikai kisegítő, segédmunkás, hivatalsegéd, portás, adminisztrátor, irodai kisegítő, egyéb takarító). Az önkormányzatok és önkormányzati intézmények által szervezett nyári programok és rendezvények háttérfeladataiból is részt vállaltak a diákok.

A vendéglátásban, valamint turizmusban jellemzően pultos, pincér, szakács, konyhai kisegítő és intézményi takarító munkakörökben alkalmazták a támogatott diákokat.

A mezőgazdaság területén jellemzően egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, illetve kézi csomagoló, míg erdőgazdálkodás területén egyszerű erdészeti, vadászati foglalkozású munkakörben alkalmazták a diákokat.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Előző cikk

Versenyképes, válságálló és fenntartható agrárium a cél

Következő cikk

Fenntartható látkép



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…