2025-ben az erdők és az élelmiszerek a nap témája, amely az erdőknek az élelmezésbiztonságban, a táplálkozásban és a megélhetésben betöltött döntő szerepét ünnepli.
Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. A nap az erdők minden típusának fontosságát ünnepli és hívja fel a figyelmet rá. Az erdők nemzetközi napján minden egyes országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi szintű erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére.
Az erdők nemzetközi napjának témáját az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség választja ki.
Az erdők és az élelmiszerek ünneplése
2025-ben az erdők és az élelmiszerek a nap témája, amely az erdőknek az élelmezésbiztonságban, a táplálkozásban és a megélhetésben betöltött döntő szerepét ünnepli. Amellett, hogy az erdők élelmiszert, tüzelőanyagot, jövedelmet és munkahelyeket biztosítanak, támogatják a talaj termékenységét, védik a vízkészleteket, és élőhelyet biztosítanak a biológiai sokféleségnek, beleértve a létfontosságú beporzókat is. Az erdők létfontosságúak az erdőtől függő közösségek, különösen az őslakos népek túléléséhez, és a szén-dioxid tárolásával hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez.
A FAO 2025-ben büszkén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, és az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából a FAO rendezvényei a fenntartható, inkluzív és ellenálló élelmezési jövőt elősegítő intézkedések és legjobb gyakorlatok bemutatásával jelzik ezt az alkalmat.

Az erdők több milliárd ember számára biztosítanak élelmet, gyógyszert és megélhetést.
Világszerte több mint ötmilliárd ember használja az erdőket és a nem fából készült erdei termékeket élelem, gyógyszerek és megélhetés céljából. Az erdők és fák gazdag forrásai a dióféléknek, gyümölcsöknek, magvaknak, gyökereknek, gumóknak, leveleknek, gombáknak, méznek, vadhúsnak és rovaroknak, amelyek alapvető tápanyagokat biztosítanak az emberek táplálkozásához.

Több mint 2 milliárd ember függ a fától és más hagyományos tüzelőanyagoktól a főzéshez.
A fatüzelést már ősidők óta használják, és a vidéki háztartásokban még ma is gyakran használják főzési energiaforrásként, hogy ehetővé tegyék az ételt.

Az erdők létfontosságúak a mezőgazdaság számára
Az erdők támogatják a mezőgazdaságot azáltal, hogy otthont adnak a beporzóknak, segítenek megőrizni a talaj egészségét, megtartják a vizet, élelmet és árnyékot nyújtanak az állatállománynak, szabályozzák a hőmérsékletet, természetes szélvédelmet biztosítanak a termények számára, valamint növelik a mezőgazdasági szükségleteket szolgáló csapadékmennyiséget.

Az erdőkből származó vadhús alapvető fehérje- és mikrotápanyagforrás.
A vadhús fontos fehérjeforrás az őslakosok és a vidéki közösségek számára, különösen a trópusi régiókban.
Több mint 3200 vadon élő állatfajt használnak élelmiszerként.

Az erdők válság idején élelmiszer-biztonsági hálóként szolgálnak
Az erdők támogatják az élelmezésbiztonságot és diverzifikálják a jövedelmeket sokkhatások, például sikertelen betakarítások vagy konfliktusok esetén, hogy segítsenek biztosítani a közösségek túlélését, amikor a szokásos élelmiszerforrások nem állnak rendelkezésre.

Az erdők létfontosságúak a víz szempontjából, amelytől az ökoszisztémák, valamint élelmezésbiztonságunk és táplálkozásunk függ.
Az erdős vízgyűjtők a világ nagyvárosainak több mint 85 százalékát látják el édesvízzel, és a fenntartható erdőgazdálkodás javíthatja a nagyvárosi területeken élő több mint 1,7 milliárd ember vízminőségét, hozzájárulva ezzel élelmezésük és vízellátásuk biztonságához.

Az erdők támogatják a vidéki jövedelmeket, növelik a megélhetést és a táplálkozást
Egyes országokban és régiókban az erdők és fák a vidéki háztartások jövedelmének mintegy 20 százalékát biztosítják, lehetővé téve a tápláló élelmiszerekhez és a változatos étrendhez való hozzáférést, különösen a legszegényebb háztartások számára.
Forrás: FAO