FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

Keresés a FATÁJ hírekben

2021. június

Állatvédelem és felelősségteljes gondoskodás / Többfunkciós központtal a vadászatért / Június végén az erdő szélén... / Tiszta erdő, gondos ember / Erdő Ernő bácsi meséi - Csaláncsípés / Gasztro percek - Brassói aprópecsenye
(2021. 06. 26.)
Az új uniós klímarendelet 40% helyett legalább 55%-os kibocsátáscsökkentést ír elő. Az új karbonelnyelőknek köszönhetően ez az érték akár 57%-ra is emelkedhet. E döntésnek nyilván az erdőgazdálkodást befolyásoló játékszabályokra is hatása lesz.
(2021. 06. 25.)
A 14 szervezet közös véleményében kifejti az EU erdészeti stratégiájának legújabb tervezetéhez: a legszebb ideje lenne valóban figyelembe venni az EU erdészeti és erdő alapú szektor véleményét.
(2021. 06. 25.)
A Budai-hegység legmagasabb pontján álló Csergezán-kilátó, az egyre látogatottabb Budakeszi Arborétum vagy a népszerű Sisakvirág Tanösvény mára Budapest környékének frekventált kiránduló, illetve túracélpontjai. A természetközeli kikapcsolódást, rekreációt keresők számára a Budakeszi környéki erdők kincseinek kapuja a Hidegvölgy, ahol 06-23-án adtak át új, négyévszakos pihenőt.
(2021. 06. 25.)
A klímaváltozás hatásainak kezelése a mai kor erdészének, környezet- és természetvédő szakemberének, vadgazda mérnökének mindennapi, és legfontosabb feladatai közé tartozik Magyarországon is - mondta az AM erdőkért felelős államtitkára csütörtökön a SOE-EMK tanévzáró-diplomaosztó ünnepségén.
(2021. 06. 24.)
2021-ban 18. alkalommal szerveződik a Príma és Nógrádikum Díjas, Beke Pál Nívódíjas Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat.
(2021. 06. 24.)
A Zempléni-hegységben található Rostallón, ahol átadták az Északerdő Zrt. kezelésében lévő Ökotudatos Nevelési Központot (RÖNK) szombaton, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta: az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben több mint húsz milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és további húsz milliárd forintnyi program előkészítése, megvalósítása zajlik most.
(2021. 06. 24.)
A Mecsekerdő Zrt. megújította és háromszorosára hosszabbította Tenkes-hegyi Csodabogyó-tanösvényét. A korábban mintegy két kilométer hosszú útvonal körtúrává alakult, amely így Máriagyűd és Bisse irányból egyaránt megközelíthető.
(2021. 06. 24.)
Teljesen megújult a Bakonyerdő Zrt-nél a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola épülete és a Erdei Vándortábor legkedveltebb útvonalának egyik táborhelye a Hubertlaki Kulcsosház.
(2021. 06. 24.)
Németország szövetségi kormánya új finanszírozási programot indított a faipar és a faépítés számára.
(2021. 06. 23.)
A klímaváltozás ellen vízvisszatartással és vízgazdálkodással tehetnek az erdőgazdaságok. Az Elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben alkalmazott, a víz visszatartását és a klímaváltozás szélsőséges hatásait ellensúlyozó vízgazdálkodás néhány példáját mutatjuk be.
(2021. 06. 23.)
Gyöngyi és Szilvi gőzmozdonyok után új "kolléganő" is erősíti a kisvasút csapatát, az EGERERDŐ Zrt.-nél. Márti nem jármű, de nem is egy hús-vér ember, hanem egy chatelő robot, aki a virtuális utastájékoztatásban segíti munkánkat.
(2021. 06. 22.)
Budapest XVI. kerületében, a Naplás-tónál a kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében megvalósított kilátót adtak át. Szokatlan, egyben különleges és sok szempontból példaértékű turisztikai fejlesztés eredményét vehetik birtokba a Főváros pesti oldalán kikapcsolódást, rekreációs lehetőséget keresők.
(2021. 06. 22.)
Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben / A tápláló június hava / Vándorméhészek az akácméz termelésben / Gasztro percek - Gulyásleves
(2021. 06. 19.)
Idén két új kilátó lehet célpontja a Tisza-tavi túráinknak: az egyik a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található és érdekességük, hogy csak vízen, csónakból tudod megközelíteni!
(2021. 06. 18.)
Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR-vezetője mindent tud a fáról: már akkor a vállalat munkatársa volt, amikor azt még Nyugat-magyarországi Fagazdasági Kombinátnak hívták.
(2021. 06. 18.)
Balikó Józsefet sokan onnan ismerik, hogy a Szombathelyi Építőipari Szövetkezet asztalosüzemét vezette, az iparkamara elnökségi tagja volt, basszus két szombathelyi kórusban. Kevesebben tudják, hogy együtt dolgozott Kiss Sándor szobrászművésszel.
(2021. 06. 18.)
A FEP az Európai Parketta Szövetség évente közzéteszi elemzését az előző évi adatok alakulásáról és röviden jelzi várakozásait a jövőre vonatkozóan. A 2020-at értékelő elemzés 2021. június 14-én készült el.
(2021. 06. 18.)
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás felvezető programjaként az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. egy hektáros, gyertyános-kocsánytalan tölgyes erdőt ültetett a Délbükki Erdészeti Igazgatóság területén, Bekénypusztán.
(2021. 06. 18.)
A klímaváltozás egyik velejárója a szélsőséges csapadékeloszlás. Erre példák az idei tavasz és nyárelő hatalmas esőzései, valamint az előrejelzések szerint rekorddöntő, forró és száraz nyár. Egyenletesebb eloszlás híján az esőzések során lehulló csapadék nem tud hasznosulni, aszály idején pedig nincsenek tartalékok.
(2021. 06. 18.)
Az Európai Bizottság elfogadta a Horizont Európa keretprogram 2021-2022 közötti időszakra vonatkozó munkaprogramját, amely felvázolja azokat a célokat és konkrét tématerületeket, amelyek összesen 14,7 milliárd euró támogatást kapnak.
(2021. 06. 17.)
Az erdők alkotják a Föld legösszetettebb ökoszisztémáját, amelyeknek egyrészt döntő és a jövőben növekvő szerepük van az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemben, másrészt ez a probléma őket is mind erősebben érinti.
(2021. 06. 17.)
Az Agrárminisztérium irányításával működő állami erdőgazdaságok 2021. május végéig összesen 12 577 köbméter - négy és fél versenymedencének megfelelő - hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületről a Tisztítsuk meg az országot! kezdeményezés keretében.
(2021. 06. 17.)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a klíma, a víz, a talaj és élővilág védelme, javítása, a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának biztosítása érdekében jelentette meg újabb kiadványát Ültessük gyakorlatba a fenntarthatóságot! címmel.
(2021. 06. 17.)
Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján 2021. 05. 25-től indíthatóak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos eljárások, köszönhetően a veszélyhelyzeti szabályozás módosulásának.
(2021. 06. 17.)
2021. április 1-től Pap László főosztályvezető kinevezésével megkezdte működését az Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkárságának keretein belül.
(2021. 06. 17.)
Ma az Erdei Vándortábor Program immár ötödik szezonja indul az OEE szervezésében. A résztvevő diákok az erdők természeti és kulturális kincseinek megismerése mellett a környezettudatos életmódra is ösztönzést kapnak.
(2021. 06. 16.)
A Soproni Egyetem, az ausztriai WOOD K Plus kutatóintézettel, a brnói Mendel Egyetemmel (MendelU) és a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) együttműködve 2021. június 24-25-én rendezi meg a 9. Lombosfa Konferenciát (IX. Hardwood Conference).
(2021. 06. 16.)
A 2020-as év járványhelyzetének egészségügyi vonatkozásain lassan talán kezd mindenki úrrá lenni, a háttérben azonban egy megzabolázhatatlan erő kelti hullámait, amik már nálunk is partot értek. Ez az erő maga a piac, a hatásai pedig elsősorban az árakban mutatkoznak meg.
(2021. 06. 16.)
Július 5-től a hónap végégig tudnak a települések fákat igényelni a Településfásítási program második ütemében - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
(2021. 06. 16.)
Egyesült Királyság: A Fakereskedelmi Szövetség (TTF) arra figyelmezteti a fafelhasználókat, hogy a kínálat és a kereslet egyensúlya valószínűleg tovább szigorodik 2021. harmadik negyedévében.
(2021. 06. 15.)
Kibővült termékpalettával szervezik a 2022. januári DOMOTEX szakvásárt. Az eddigi péntektől hétfőig helyett az új menetrend: csütörtöktől vasárnapig.
(2021. 06. 15.)
Szeretne Nürnbergben kiállítani a Holz-Handwerken? 2022. március 29. és április 1. közöttre tervezik a Holz-Handwerk soronlévő kiállítását, melyre megnyílt a kiállítási regisztráció.
(2021. 06. 15.)
A bútoripar gépei, valamint szerszámgépek és hasonlók lesznek egyszerre megtekinthetőek Milánóban jövő ősszel a két szakterület közös kiállításán.
(2021. 06. 15.)
A chicagói árak ezen a héten 18%-kal estek vissza, ami 1986-óta a határidős ügyletek között a legnagyobb árcsökkenést jelenti. A faanyag ára mostanra csaknem 40%-kal csökkent a május 10-i rekordmagassághoz viszonyítva.
(2021. 06. 15.)
Mit kell a következő generációnak tudnia, hogy egy gyorsan változó üzletág növekvő kihívásainak megfeleljen? Ki tudja az elvárt gyorsaságot, rugalmasságot, megbízhatóságot és minőséget biztosítani, hogy tartósan fennmaradhasson a piacon?
(2021. 06. 14.)
Hét évvel ezelőtt indult a FATUDAKOZÓ jelenlegi rendszere, ahol már minden szereplő egyedileg tudja adminisztrálni az adatait, díjmentesen tud apróhirdetést feladni, illetve hirdetésfigyelés is beállítható. Három akciós ajánlatunk június végéig érvényben van!
(2021. 06. 13.)
A német bútoriparban a fontos szállítói termékek ellátási helyzete egyre rosszabb. Egy jelenlegi szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók mintegy 70 százaléka kijelentette, hogy az anyagok rendelkezésre állása 2021 májusában ismét romlott az előző hónaphoz képest.
(2021. 06. 13.)
A romhányi Szent György Zarándokszállás felújított épülete korábban az egyházközség kántorlakása volt, ebből alakították ki a zarándokszállást. A szálláshelyen 19 fő szállhat meg kényelmesen, de a hagyományos nyári táborok alkalmával akár 30 főt is tudnak majd fogadni.
(2021. 06. 13.)
Az utolsó üzleti év adatai szerint az XXXLutz áruházakat üzemeltető cégnél legmagasabb az átlagos fizetés, a rangsorban második a Mömax és Möbelix boltokat összefogó vállalatcsoport, hamadik a JYSK és csak negyedik az IKEA.
(2021. 06. 13.)
Június 9-16 között az ipari termék- és formatervező mérnöki szak hallgatói a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatóival közösen bizonyíthatják terméktervezői tudásukat és kreativitásukat.
(2021. 06. 13.)
Bútorkészítés a múlt században, egy igazi mesterember tolmácsolásában - Vizer József bútorművész, műbútorasztalos mester, címzetes faipari hallgató előadása, 2021.
(2021. 06. 13.)
Pár hét alatt két bútorgyár is kigyulladt Maros megyében: ezúttal Gyulakután pusztítottak a lángok - a tűzoltók több mint 13 órán át küszködtek a lángokkal. Budapesten, Zuglóban pár napja egy bútorraktár gyulladt ki.
(2021. 06. 13.)
A Pilisi Parkerdő Zrt. a XVI. kerületi Naplás-tónál új kilátót épített, mely június 11-től látogatható. A kilátó a fák fölé magasodva teljes panorámás kilátást tesz lehetővé a környékre.
(2021. 06. 12.)
Kishegyi panoráma Balatonlelle fölött / Gólyakamera Ostffyasszonyfa településen / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Erdősültség / Tevékeny időszak június havában / Interaktív előadótér Hatvanban / Gasztro percek - Mátyás király kedvenc étele
(2021. 06. 12.)
Az idei Jászságért Díjat a jászszentandrási Dávid Sándor fafaragó népi iparművész kapja, a jászsági hagyományok megőrzéséért végzett sokoldalú, példaértékű tevékenysége, életműve elismeréseként.
(2021. 06. 12.)
Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; a beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - közölte a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.
(2021. 06. 12.)
Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja. A nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.
(2021. 06. 12.)
A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú) felhívás.
(2021. 06. 11.)
A Fehova 2021-es kiállítás elmaradt, így ott nem volt lehetőségünk bemutatni termékeinket, ezért meghívom Önt a vadászat jegyében rendezett bútor bemutatónkra.
(2021. 06. 11.)
Az egyedi termékek iránti növekvő kereslet és a projektmegbízások fokozódó térnyerése új kihívást jelent a bútoripar menedzsmentje számára. Ezekre a kihívásokra kínál megoldást a kifejezetten bútoriparra fejlesztett ágazati szoftver, amely a teljes projektfolyamatban biztosítja a területek összekapcsolását.
(2021. 06. 11.)
A PRODOSOFT több mint 40 éves múlttal korszerű, termelés központú vállalatirányítási rendszert fejleszt és üzemeltet magyarországi ipari üzemek számára.
(2021. 06. 11.)
Neki köszönhetjük a Királyi Lovarda pompás díszmennyezetét a budai Várban, de a pesti Operaház tetőszerkezetét is Neuschloss Emil álmodta meg, aki dúsgazdag emberként sokat adakozott.
(2021. 06. 11.)
Mindannyian tudjuk, hogy a világnak sokkal jobban kell teljesítenie újrafelhasználás terén, ha fenntartható jövőt szeretnénk. Egy figyelemre méltó projekt zajlik Spanyolországban: a papírgyártásból származó hulladékot konkrétan egy autópálya építéséhez használják fel.
(2021. 06. 11.)
A Magyar Tájépítészek Szövetsége által kiírt pályázatra 12 kategóriában lehet nevezni megvalósult projektekkel: tájépítészeti alkotásokkal és elméleti munkákkal egyaránt.
(2021. 06. 11.)
A széles körű együtt gondolkodás elősegítése céljából a NAK és a MEGOSZ az Agrárminisztérium és az érintett szakmai szervezetek közreműködésével 2021. június 22.-július 1. közötti időszakban hat állomásból álló országos tájékoztató fórumsorozatot szervez.
(2021. 06. 11.)
Az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel állásfoglalást fogadott el, amelyben az uniós klímarendelethez hasonló biodiverzitási jogszabály megalkotását javasolja.
(2021. 06. 11.)
Pilisi Parkerdő Zrt. több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű - illeglisan lerakott - hulladékot szállított el Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből.
(2021. 06. 11.)
A Gemenc Zrt. megrendülten tudatja, hogy Kovácsné Schulteisz Margit, az erdőgazdaság nyugállományú gazdasági vezérigazgató-helyettese, 2021. június 6-án elhunyt.
(2021. 06. 11.)
A Mecsekerdőnél teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár kulcsosház, valamint önálló vizesblokk-épülettel bővült az Erdei Vándortábor Program egyik mecseki táborhelye, a Zobáki Nomád Tábor.
(2021. 06. 10.)
Ilyashev & Partners dömpingellenes vizsgálatot indítottak az Ukrajnába exportált fehérorosz és orosz faforgácslemezzel kapcsolatban.
(2021. 06. 10.)
Az agrároktatás és kutatás összehangolása érdekében együttműködés jött létre a Soproni Egyetem (SOE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között.
(2021. 06. 10.)
Az Agrárminisztérium egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.
(2021. 06. 10.)
Nagy István agrárminiszter bemutatkozó látogatáson fogadta Tánczos Barnát, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszterét szerdán este, Budapesten.
(2021. 06. 10.)
Megyei értéktár - sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értéktárba: a természetvédelmi terület déli részén idős, többszintes gyertyános-tölgyes állomány van erdőrezervátum besorolásban.
(2021. 06. 10.)
A Pervanovo Invest AB megszerezte a horvát tőzsdén jegyzett, Vinkovciban lévő Spacva d.d. részvényeinek 98%-át. A cél Woodura furnér gyártás padlóburkolóhoz, s hogy a cégcsoport Európa vezető fapadló gyártója legyen több mint 20 millió m2-rel.
(2021. 06. 09.)
2020-ban a Cseh köztársaságban 35,8 millió m3 kéreg nélkül számított fa került kitermelésre. Úgyszolván a teljes kitermelt mennyiség nem tervezett kitermelésből származott, ugyanúgy ahogy a 2019-es évben, amikor a kitermelt mennyiség 32,6 millió m3 volt.
(2021. 06. 09.)
Ezalatt az idő alatt számos szép eredményt értek el a fiúk országos és nemzetközi bajnokságokon egyaránt, az elmúlt évben azonban a vírushelyzet miatt nem volt lehetőség versenyzésre.
(2021. 06. 09.)
Az EU Bizottság 15,0% és 17,2% közötti ideiglenes dömpingellenes vámokat javasolt az Oroszországból származó nyírfa rétegelt lemez behozatalára vonatkozó dömpingellenes eljárás során.
(2021. 06. 09.)
Minden eddiginél több, összesen 23 pályamű, köztük tizenegy lakó-, nyolc középület és négy üdülő, illetve gazdasági épület érkezett az Év balatoni háza 2020 pályázatra.
(2021. 06. 09.)
Elkészült a Dubaji Világkiállítás fából ácsolt magyar pavilonja, Magyarország 560 tonna fát szállított az arab országba, hogy Makovecz-stílusú épületben fogadhassa októbertől a látogatókat.
(2021. 06. 09.)
A környezetkímélő és zajmentes robotfűnyírókkal nem csak rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak, de segítségükkel egész évben tökéletes lehet a gyep a kertünkben. Sokkal kevesebb plusz tápanyagutánpótlásra lesz szükségünk, valamint a gyomnövényekkel sem lesz több problémánk.
(2021. 06. 09.)
Erdőségeink az egész ország klímájára hatással vannak, ezért különösen fontos a védelmük. Több ezer növény-, állat- és gombafaj él erdeinkben, amelyek egymással is szoros kölcsönhatásban léteznek.
(2021. 06. 08.)
A Pilisi Parkerdő Zrt. nemrég fejezte be a Budakeszi és a XII. kerület határán lévő erdő természetességének növelését szolgáló fejlesztését. A Parkerdő saját forrásai mellett a belga ingatlanfejlesztő ATENOR támogatásával ültetett el több ezer őshonos facsemetét.
(2021. 06. 08.)
A gazdálkodási intézkedések és javaslatok előkészítéséért és végrehajtásáért felelős gazdasági főigazgatót - a rektor javaslatára - a Soproni Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma nevezi ki, határozatlan időre. A pályázat beadási határideje: 2021. június 30.
(2021. 06. 08.)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik fiatal kutatója közel 11 évig 2000 faegyedet vizsgált meg, 531 települést vagy településrészt bejárva, 45 ezer kilométert megtéve annak érekében, hogy feltérképezze hazánk faóriásait.
(2021. 06. 07.)
Az erdőnek minősülő földek használatára köthető szerződések tavaly hatályba lépő új szabályozása jelentősen visszavetette az erdők egyébként is bizonytalan használatba adási folyamatát. Úgy tűnik, a gyakorlatban nem olyan egyszerű feladat "belakni" az új szabályozási kereteket. Egy törvénymódosításnak köszönhetően viszont 2021. június 5-től értelmezhetőbbé és alkalmazhatóbbá válik az erdőkezelésre vonatkozó szabályozás.
(2021. 06. 07.)
Folytatódik a lakberendezési áruházak harca a vásárlók kegyeiért és a piaci részesedésért. A magyarországi bútoráruházaknak tavaly ősztől új kihívója akadt: az XXXLutz átvette a Kika boltjait, ezzel a Möbelix és Mömax üzletekkel karöltve a cégcsoport az IKEA babérjaira tör.
(2021. 06. 07.)
Elkészült a tavalyi év EUTR ellenőrzéseinek tapasztalatait és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatokat bemutató összefoglaló. A Nébih ellenőrei több mint 400 eljárást indítottak, mintegy 650 illegális faanyag hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió Ft bírságot szabtak ki 2020-ban.
(2021. 06. 07.)
Az óriás mamutfenyőnek (Sequoiadendron giganteum) szüksége van a tűzre, de jóból is megárt a sok: a tavalyi kaliforniai erdőtüzekben a populáció 10-14 százaléka veszett oda. A kár jóvátehetetlen, legalábbis belátható időn belül, a legöregebb ismert példány 3200 éves.
(2021. 06. 07.)
Rövid távon megnövekedett a fosszilis kibocsátás. Ez lenne az eredmény akkor, ha Svédország csökkentené az erdőgazdálkodást és a fa felhasználását. Egy új jelentés a jelenlegi erdészeti vitát kívánja kibővíteni.
(2021. 06. 06.)
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából II. János Pál pápának állítottak emlékkeresztet és a látogatókat fogadó székelykaput avattak fel a Pilisi Parkerdő Budakeszi Arborétumában.
(2021. 06. 06.)
Az Oroszlányt és Pusztavámot összekötő út menti erdőben, páratlan szépségű természetvédelmi környezetben áll a vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom. A bakancsos turisták kedvelt úti célja ismét megtekinthető!
(2021. 06. 05.)
Újra megnyílt a Pákozdi Pagony / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Arborétumok / Miszla-Art 10 - jubileumi művészeti kiállítás / Nyári "felvezető" a természetben / Gasztro percek - Nagymamám kötött galuska levese
(2021. 06. 05.)
A keleti hemlokot fűrészárunak és cellulózgyártásra használják fel. Fűrészáruként könnyebb szerkezetek, keretek, profilok, borítások, valamint rekeszek, paletták gyártásához és csomagoláshoz használják. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 06. 04.)
Idén május vége volt a véglegesített mérlegek leadási határideje. Az azokból kinyerhető információ az elmúlt évre még nem, de 2013-2019. közötti időszakra mindenk érdeklődő számára elérhető a KSH oldalán.
(2021. 06. 04.)
A GEMENC Zrt. erdőgazdálkodásának felülvizsgálati auditja 2021. június 30 - július 2. között zajlik, a Control Union auditora várja az érintettek észrevételeit.
(2021. 06. 04.)
Az erdészeti szakirányítási tevékenység rutin feladatain túli ismereteinek bővítését célozza ez a továbbképzés. A képzés formája webinárium, ideje: 2021. június 22., 8:00-tól.
(2021. 06. 04.)
Változások az erdészeti joganyagban! Mellékeljük az Erdőtörvény és rendeleteinek Nemzeti Földügyi Központ munkatársai által összeszerkesztett és aktualizált, 2021. június 5-től hatályos verzióját szíves felhasználásra.
(2021. 06. 04.)
Már nem SOE-EVGI, hanem SOE-ETEGI keretei között, viszont továbbra is dr. Lett Béla a szerzője, illetve szerkesztője a 14. és a 15. erdővagyon-gazdálkodási közleménynek: "Amit a számok mutatnak az erdőművelés ökonómiájáról", valamint "Amit a számok mutatnak - Az erdőtelepítések tapasztalatai 1920-2020".
(2021. 06. 03.)
Az amerikai tőzsdén rekordot dönt a fűrészáruk határidős árfolyama, a durva drágulás mellett hiány is van. Ezért az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra.
(2021. 06. 03.)
Gőzerővel dolgozunk a Budavári Palota déli összekötő szárnyában található legendás Szent István-terem rekonstrukcióján, amely a századforduló magyar iparművészetének egyik csúcsteljesítménye volt - írja a Várkapitányság.
(2021. 06. 03.)
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. annafürdői vendégháza kapta a 2020-as Év turistaháza díjat, amelyet szerdán adtak át a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn.
(2021. 06. 03.)
A határon átnyúló pályázatból megvalósuló beruházás során mintegy 4100 négyzetméternyi területen egy új felfogású, a vizuális megfigyelés és gyakorlati ügyességi készségek fejlesztésére irányuló központ épült ki.
(2021. 06. 03.)
Idén 12. alkalommal hirdettük meg a már jól ismert vetélkedőt, amelynek nem a legnagyobb vagy legöregebb fák nevezését vártuk, hanem olyanokat, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében
(2021. 06. 03.)
Az FPInnovations automatizált fakitermelési projektjével teljes sebességgel halad előre az erdészeti gépek új korszakába lépéshez. A cél: egy napon át teljesen önállóan működjön a gép.
(2021. 06. 02.)
Sikerült megvédenie tavalyi győztes helyét a Bakonyerdő Zrt. csapatának. Az egyéni összetett nyertes: Papp Norbert NEFAG Zrt.
(2021. 06. 02.)
Tematikus játszótérrel, szabadtéri fitneszparkkal is gazdagodott a most felújított Hűvösvölgyi Nagyrét. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Pilisi Parkerdő konzorciumban végrehajtott, 30 millió forint értékű zöldterületi fejlesztése XXI. századi erdei pihenőhely és elsőrangú helyszín a mozgás és az egészséges életmód szerelmeseinek.
(2021. 06. 02.)
A 15 hektárnál nagyobb területű erdőtelepítések esetében az egységes területalapú támogatás (SAPS) + zöldítés igénylésekor a zöldítési elem jogosultsági feltétele, hogy a létesített telepítés területét az egységes kérelemben EFA elemként jelöljék.
(2021. 06. 02.)
Idén is összegyűjtöttük a 22 állami tulajdonú (Agrárminisztérium) erdőgazdálkodó részvénytársaság előző gazdasági évre vonatkozó mérlegbevallásait és megvizsgáltuk az elért eredményeiket. A cégcsoport - a gazdálkodást globálisan nehezítő veszélyhelyzet ellenére - ezúttal is sikeres, eredményes évet tudhat maga mögött.
(2021. 06. 02.)
A fa alapú termékek előállításában érdekelt gazdálkodó szervezetek összefogása és képviselete a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (rövidítve FAGOSZ) fő célkitűzése. Sulyok Ferenc elnökkel beszélgettünk a fapiac helyzetéről, meghatározó folyamatairól és jövőképéről.
(2021. 06. 02.)
A Téry Ödön Program támogatásával újult meg Kaposvár déli határában, a 67-es út mentén, a térség kedvelt turistaháza a Gyertyánosi Parkerdőben található, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének üzemeltetésében álló Gyöngyvirág Kulcsosház.
(2021. 06. 02.)
Egy régóta ismert és szerte a világban alkalmazott biotechnológiai eljárást tettek gazdaságosabbá és környezettudatosabbá az SZTE Biotechnológiai Tanszék és az SZBK Növénybiológiai Intézet kutatói. Az új recept szerint fűzfát is használnak a biogáz előállítására.
(2021. 06. 02.)
Május 1-jén a Kastamonu Entegre a 9. generációs ContiRoll®-al a Samsun helyszínen (Krefeld) ünnepelte új forgácslapgyárának átadását. A Team Siempelkamp együtt örül a török ügyféllel, és köszöni a közös projekten végzett munkát.
(2021. 06. 01.)
A projekt keretében egy olyan közösen átgondolt és részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek, amivel elsősorban bútor, lakáskiegészítő és textil termékek megvalósításához kaphatnak pénzügyi segítséget, melyek sorozatgyártásra alkalmasak.
(2021. 06. 01.)
Mindössze egy hónap alatt megduplázódott a fa ára, a piacon több alapanyagból is hiány van: préselt lemezt, MDF-lapot és a furnér lemezt sem lehet kapni - panaszkodik közleményben a Romániai Bútorgyártók Egyesülete (APMR).
(2021. 06. 01.)
Legális faanyagra egyre nagyobb igény mutatkozik - természetvédelmi szempontból ugyan a fahasználat csökkentése kívánatos, környezetvédelmi szempontból azonban a faanyag, mint természetbarát nyersanyag jelentősége egyre fokozódik.
(2021. 06. 01.)
Luzsi József olyan ember, aki nemcsak ért hozzá, de cselekszik is az erdőkért. Magánerdész, erdőtulajdonos, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke.
(2021. 06. 01.)
A Svéd Erdészeti Ügynökség statisztikája szerint a fenyő fűrészrönk, papírfa és cellulózhoz való apríték készletek együtt 10,3 millió köbmétert tettek ki 2021. március 30-án.
(2021. 06. 01.)
Korunk és a társadalom egyik legnagyobb problémája a környezetterhelés, azon belül is az illegális hulladék - legyen az akár az utcán eldobott papírfecni, vagy az erdőben elhelyezett tonnányi építési törmelék. A SEFAG Zrt. kiemelt feladatának tartja illetékességi terének, a somogyi erdőnek tisztán tartását.
(2021. 06. 01.)
Közel 65 köbméter illegálisan lerakott hulladéktól mentesítette a Gemenc Zrt. a vagyonkezelésében lévő erdőket 2020. október 1. és 2021. május 31. között a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű program részeként.
(2021. 06. 01.)

2021. május

A brünni Mendel Egyetem Křtiny oktatási erdőgazdaságának területén számos emlékmű, erdei kút, erdei rét és a Fák Emlékműve található. Azon Roth Gyula egy gondolata is szerepel magyarul.
(2021. 05. 31.)
Idén tavasszal az állami erdőgazdaságok, köztük az EGERERDŐ Zrt. is részt vett a Tisztítsuk meg az országot! programban, melynek egyik fő pillére a területek illegálisan lerakott hulladéktól való mentesítése.
(2021. 05. 31.)
A Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium tanulóit és a szakoktatók munkáját egyaránt évek óta segíti a JAF Holz Ungarn Kft. Többek között a JAF Akadémia keretein belül vagy az iskolánkban elhangzott színvonalas előadásaival, anyagbeszerzésekkel.
(2021. 05. 31.)
Májusban két új munkatárssal bővült a Fabunio. Mikó Gábor a főtitkári pozíciót vette át Kocsis Piroskától, Weisz Georgina pedig WOODIGITAL pályázatunk koordinációjában vesz majd részt.
(2021. 05. 31.)
A Magyar Közlöny 2021. évi 98. számában (május 28.) jelent meg a 2021. évi LX. törvény egyes agrártárgyú törvények módosításáról címmel. Hatályba lépés: többsége június 5., de részenként eltérő.
(2021. 05. 31.)
Felelősségteljes gondoskodás Bőszénfán / Látogatás a dégi Festetics kastély angolparkjában / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Parkok a fővárosban / Május vége - nyárba forduló természet / Gasztro percek - Legényfogó leves
(2021. 05. 29.)
Tekintettel a folyamatos szállítási szűk keresztmetszetekre és egyes esetekben számos építési termék kiszámíthatatlan árhelyzetére, a Német Fagazdasági Tanács ipari szövetségei felhívják az összes piaci partnert, hogy járjanak el körültekintően és vegyék figyelembe a különleges helyzetet. (= NYUGI!)
(2021. 05. 28.)
A Lignomat Kft. kínálatában a korszerű faipari gépek, az Ipar 4.0 megoldások (gépsorok, gyártóüzemi megoldások) és bútoripari szoftverek mellett megtalálhatók az elszívó-berendezések is.
(2021. 05. 28.)
2021. szeptember 27-29. között a Deutsche Messe és a Német Gépgyártók Szövetségének (VDMA) faipari részlege digitális eseményt rendez - LIGNA.Innovation Network névvel -, amely a LIGNA vezető témáira összpontosít.
(2021. 05. 28.)
A Magyar Közlöny 2021. évi 97. számában jelent meg a 2021. évi LV. törvény egyes törvényeknek a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelvvel összefüggő módosításáról. Hatályba lépés: 2021. július 1.
(2021. 05. 28.)
Az ITM az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a Tisztítsuk meg az Országot! projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének keretében pályázatot hirdetett, melynek keretében a KASZÓ Zrt. támogatást nyert.
(2021. 05. 28.)
25 éve nem volt ilyen korai, ekkora méretű tűzvész a görögöknél. Az erdőtűz Schinos faluból indult május 19-én, majd 5 napig terjedt keleti irányba. A térségben 12 településről kellett evakuálni a lakosokat.
(2021. 05. 28.)
2018-ban az USA 20%-os vámot vezetett be a kanadai fenyő fűrészáru importra. E vámot 2020. végén 9%-ra csökkentették és most 2021. nyarán ennek megduplázására, a korábbi szint közelébe emelését tervezi, készítette elő az USA.
(2021. 05. 27.)
A járvány átrendezte a keresletet és a kínálatot is. Mindehhez jött a jelentős szúfertőzés miatti jelentős rönk kínálat. A fűrészáru árak végül nem emelkedtek annyira, mint több más építőanyag ára. A fűrészipar nagyon komolyan veszi az európai otthoni piacok igényeit, és dolgozik a megoldáson ...
(2021. 05. 27.)
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül megalakult a Hazai Építőanyag-gyártók Tagozata. A Tagozat alakuló ülésén igényként fogalmazódott meg a hazai építőanyag-gyártás fejlesztésének szükségessége, az alapanyag-gyártók, a tervező és kivitelező vállalkozások szorosabb együttműködése.
(2021. 05. 27.)
Kormányzati célkitűzés a fával borított területek növelése, ugyanis az erdő az egyik fontos eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében - jelentette ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Vajszlón.
(2021. 05. 27.)
Május 10-tól módosult a GINOP-9-1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön pályázati feltételrendszere, a korábban definiált TEÁOR szerinti főtevékenységű vállalkozások mellett, már a 25 fő / 100 millió ft bevétel alatti, 2020-ban legalább 30%-os bevételcsökkenést elszenvedők is igényhetik.
(2021. 05. 27.)
Már több országban tesztelnek olyan projekteket, ahol minél nagyobb falelemekkel igyekeznek gyorsítani egy ház kivitelezését, de mostanra Magyarországon is elérhető közelségbe került a nagyelemes építkezés.
(2021. 05. 27.)
Ján Mičovský bő egy éve Igor Matovič kérlelésére, a korrupcióellenes harc bajnokaként ült a miniszteri bársonyszékbe, ahol aztán a tisztségviselő jókora baklövéseket követett el.
(2021. 05. 27.)
A "Muzsikál az erdő" rendezvénysorozat 2021-ben a 18. évadára készül az ország 3 térségében. Az év első eseménye a "Muzsikál az erdő" a Hírös Városban 2 napos programfolyama május 29-30-án zajlik Kecskemét közelében a Nyíri erdőben és Lakitelek-Tőserdőn.
(2021. 05. 26.)
Az Egyesült Államok után úgy tűnik, hogy Németországot is elérte a faanyag őrület. A kereslet növekedése mögött hasonló okok állnak, mint a tengerentúlon, vagyis megemelkedett az építkezési munkálatok száma, sokan lakásfelújítással ütik el az idejüket.
(2021. 05. 26.)
Ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult Településfásítási Programban - mondta Zambó Péter, erdőkért felelős államtitkár a Heves megyei Ostoroson, a tavaszi ültetési időszak zárása, egyúttal a program második ütemének indulása alkalmából.
(2021. 05. 26.)
2021. május 26-án alakult meg Sopronban a Területi Innovációs Platform. A Soproni Egyetem várja azoknak az országos és területi szereplőknek, vállalkozásoknak a jelentkezését, akik a TIP keretében szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani az egyetemmel, illetve a régió innovációs szereplőivel.
(2021. 05. 26.)
Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett Minőség-Innováció pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba.
(2021. 05. 26.)
Több állampolgári bejelentés alapján indított forró nyomon telefonos próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely sajnos valóban szomorú eredményre vezetett, illetve hozzájárult a tűzifával illegálisan üzérkedők leleplezéséhez.
(2021. 05. 26.)
A faipari, bútoripari, faépítészeti szereplők áruforgalmi zavarokról, szállítási határidők növekedéséről, készlethiányról, árak jelentős növekedéséről beszélnek. A faipari-alapanyagok áruforgalmi helyzetéről érdeklődtünk az ABH-System Kft kollégáinál.
(2021. 05. 25.)
Az ÉVOSZ Környezettudatos Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) a napokban 12 vállalkozás részére adta ki a védjegyet a 2020. évi tevékenységünk alapján. A készházépítők számára jelenleg a nem várt mértékű piaci árváltozások és az alapanyag-beszerzési nehézségek okoznak gondot.
(2021. 05. 25.)
Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek - például acél, bitumen, cement - jelentős áremelkedése miatt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a kormányhoz fordul segítségért - közölte a szervezet az MTI-vel.
(2021. 05. 25.)
Több hónapos csúszás, hiánycikkek, kamugyanús kifogások - a bútorpiacon is nyomot hagyott a tavalyi pandémiás év. Az online bútoráruházakban könnyű belefutni olyan termékekbe, amelyek ugyan előre ki lettek fizetve, hónapok óta hiába várja a megrendelő.
(2021. 05. 25.)
Az emberek 94 százaléka hallott már a hazai nemzeti parkokról, 70 százalékuk pedig járt is már valamelyikben - állapítja meg a Klímapolitikai Intézet és az Agrárminisztérium Európai Nemzeti Parkok Napjára készített közös kutatása.
(2021. 05. 25.)
A szélsőséges időjárás miatt az ország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott. Az akác esetében a kora tavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből.
(2021. 05. 25.)
Egy jelentős francia bükk exportőr céggel készült interjúban a bükk piac idén januári állapotáról olvashatunk.
(2021. 05. 23.)
A 2012-ben elkezdett munka eredményeként az Európai Méh Napon 2021. májusában tették közzé az első EU ökoszisztéma felmérést, mely természetesen az erdőkkel is foglalkozik.
(2021. 05. 23.)
Ezúttal a szakmájánál maradt a szerző és megjelent Gencsi Zoltán új könyve, a Debreceni erdőskönyv. erdőmérnöki pontossággal, Gazdagon illusztrált és olvasmányos formában mutatja be hazánk első természetvédelmi területeként is ismert Debreceni Nagyerdőt, valamint a környező erdőségek múltját és jelenét.
(2021. 05. 23.)
Új turistaházat adtak át pénteken Sopronban, a Hidegvízvölgyben; amit a néhai magyar erdőmérnökről és a soproni Erdészeti Főiskola Kossuth-díjas egyetemi tanáráról Roth Turistaháznak neveztek el.
(2021. 05. 22.)
Madarak és Fák Napja a Soproni Emlékerdőben / A hazai bagoly- és sólyomfiókák Mekkája / A vaddisznóállomány jelenlegi helyzete / Gasztro percek - Töltött padlizsán
(2021. 05. 22.)
A világ egyik vezető falap-gyártó társaságához, a svájci tulajdonú SWISS KRONO csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft. magyarországi vezetőivel találkozott Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.
(2021. 05. 21.)
A Sixay Furniture alapító-tervezője, Szikszai László már egyetemistaként megtalálta a hivatását: kiváló minőségű, időtálló bútorokat készít. A soproni tervező dizájnbútorai a természet szeretetéről és a mívesség iránti elkötelezettségről árulkodnak.
(2021. 05. 21.)
Nagy sűrűségét figyelembe véve a kelat fa még aránylag jól fűrészelhető, főként, hogy a legtöbb fajban apró szilikát zárványok vannak. Kifejezetten hullámos rostfutás esetén a deszkák szép, moarés erezetet mutatnak. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 05. 21.)
Néhány hét, és megnyitja kapuit Kisköre új látványossága a kikötőben, a csónak formájú kilátó, melyről a Tisza-tó látványa tárul a látogatók elé.
(2021. 05. 21.)
A Magyar Közlöny 2021. évi 93. számában jelent meg az agrárminiszter 21/2021. (V. 20.) AM rendelete egyes agrártárgyú támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról. Hatályba lépés: 2021. május 21.
(2021. 05. 21.)
A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal az osztrák Bundesforschungs- und Ausbildungszentrum für Wald, Naturgefahren und Landschaft szervezettel és a Soproni Egyetembe integrálódott ERTI-vel közösen vállalta a REIN-Forest elnevezésű projekt megvalósítását.
(2021. 05. 21.)
Egyedülálló kezdeményezés indult útnak Budakeszi közelében: a fenntarthatóság és a fajgazdagság érdekében, a Fiskars finanszírozásával 200 őshonos, virágzó fát és ugyanennyi cserjét ültetett el a Pilisi Parkerdő, ezen kívül kihelyeztek két méhecskehotelt és két kaptárt.
(2021. 05. 21.)
Az Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása elnevezésű projekt révén az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is gyarapodott és fejlődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jármű- és eszközállománya.
(2021. 05. 20.)
ETIC = European Timber Industries Confederation: Európai Faipari Konföderáció. A vadonatúj Szervezet küldetése: szoros és dinamikus európai intézményi beszélgető-partnerként lépjen fel, különösen abban a pillanatban, amikor - mint még soha - a faágazat megérdemli, hogy meghallgassák és kulcsfontosságú partnerként tekinthessenek rá a az európai gazdasági modellek.
(2021. 05. 20.)
Önvezető faanyagszállító teherautók földúton való platooning módban történő közlekedését lehetővé tevő rendszer fejlesztése érdekében fogott össze az amerikai Robotic Research önvezető technológiai cég, valamint a kanadai FPInnovations kutató és fejlesztő központ.
(2021. 05. 20.)
A Magyarországon 1 400 munkatársat foglalkoztató, prémium alkoholos italgyártó- és forgalmazó globális vállalat, a Diageo az Erdőmentő Alapítvánnyal együttműködve 1 400 szürke és fekete nyárfát ültetett Nógrád megyében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.
(2021. 05. 20.)
Az Agrárminisztérium felügyelete alá tartozó cégcsoport kezeli az ország erdőterületének több mint felét, 1,1 millió hektár erdőt, ahol több ezer kilométer jelzett turistaút, erdei kisvasutak, ökoturisztikai központok, tanösvények, vadasparkok és számos más lehetőség várja a természetben egészséges kikapcsolódást keresőket.
(2021. 05. 20.)
Gratuláció Robert Kozaknak, hogy kinevezték a Brit Kolumbia Egyetem Erdészeti Karának dékánjává.
(2021. 05. 20.)
Az EUTR szabályait a hazai Erdőtörvény és megfelelő végrehajtási rendelete honosította. Az erdei fatermékek, így a tűzifa eladásakor a közúti szállítmányt erre kialakított szállítójegynek kell kísérnie. Ugyanakkor a faipari termékekre, így a többnyire szintén energia-nyerést szolgáló faipari melléktermékekre sem vonatkozik ez az előírás.
(2021. 05. 19.)
A STIHL Timbersports versenyek rendezése több hónapja akadályokba ütközik, az idén október elejére tervezett egyéni világbajnokságra a felkészülést viszont folyamatosan végzik a magyar csapat tagjai is. A felkészülésben aktívan résztvevő hazai versenyzőket mutatjuk be három részes összeállításunkban.
(2021. 05. 19.)
A Magyar Közlöny 2021. évi 91. számában jelent meg a A Kormány 255/2021. (V. 18.) Korm. rendelete az erdővédelmi bírság mértékéről és kiszámításának módjáról. Hatályba lép: 2021. június 3
(2021. 05. 19.)
Mintegy 65 hektáron végzett erdősítést idén tavasszal a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete, a munka jelentős része a Debreceni Nagyerdőhöz kötődik. Összesen csaknem 375 ezer facsemetét ültettek el az erdészek.
(2021. 05. 19.)
Franciaország méretű erdő nőtt természetes módon a világon az elmúlt 20 évben - állapította meg műholdas adatok alapján a Természetvédelmi Világlap (WWF) kutatócsoportja.
(2021. 05. 19.)
Az intenzív esőzés miatt a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút Halastó megállója közelében lévő töltés teljesen felázott és az átnedvesedett földtömeg rácsúszott a kisvasúti pályára. A hibát másnap kijavították, csütörtöktől újra közlekedik az erdei vasút.
(2021. 05. 18.)
A koronavírus-járvány jelentette kihívások mellett a bútor- és textiliparnak szembe kell néznie a nyersanyagok egyre növekvő hiányával, a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, valamint a szűkülő szállítmányozási lehetőségekkel is.
(2021. 05. 18.)
A napokban megkezdődtek a 2022 őszéig felépülő új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center építési munkálatai Árpádtetőn. Első lépésként a Mókus Suli épületét bontják el, helyére kerül majd a Mecsek-hegység természeti, kulturális és ipartörténeti értékeit bemutató állandó kiállítás és oktatóközpont.
(2021. 05. 18.)
Ligno már régen nincs, az Agromash virtuális volt, a Construma és Otthon Design az idén virtuális lesz, az innoLignum-Sopron 2022-ben lesz legközelebb. Most a HOMAG élő közvetítés érdekes május végén.
(2021. 05. 17.)
Az NFI egy nemzeti erdőleltár, amely a magyar erdők számos jellemző paraméterét, illetve azokon keresztül az erdei ökoszisztéma folyamatait méri, elemzi és értékeli szisztematikus mintavételi módszerrel, részben elvonatkoztatva a párhuzamosan zajló erdőtervezési és hatósági adatgyűjtéstől.
(2021. 05. 17.)
A Nébih ellenőrei csaknem 1400 m3 tűzifát koboztak el két kereskedőtől, egy piaci szereplő tevékenységét pedig egy hónapra felfüggesztették mivel nem vezettek megfelelő nyilvántartást, így nem tudták igazolni a fatermékek eredetét.
(2021. 05. 17.)
Erdőrezervátum a Dél-Vértesben / 2021-ben is Muzsikál az Erdő / Szöszműhely - erdei állatkák az alkotóműhelyből / A májusi vidék hangulata / Gasztro percek - Pandúrgulyás
(2021. 05. 15.)
Sopronba, az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-hez látogatott Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész. Ennek keretében felkereste a Soproni Egyetemet is, ahol a rektor fogadta és felkérte az intézmény nagykövetének.
(2021. 05. 15.)
Az ég kék, a fű zöld, az ablak fa. A Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége a 2021-es évben hagyományteremtő jelleggel tervpályázatot hirdet építészek részére már megvalósult lakó- és középület kategóriában.
(2021. 05. 14.)
A fa esztétikus, melegséget sugárzó, szilárd, az egyik legősibb építőanyag. Kellemes megérinteni és jó az illata. Nem véletlen, hogy az építészeket az utóbbi években élénken foglalkoztatja a fa, sőt a szakemberek már faszerkezetű felhőkarcolók építésén dolgoznak a világ legkülönbözőbb pontjain.
(2021. 05. 14.)
A Planet Budapest 2021. november 29. és december 5. között, egy héten keresztül számos szakmai kiállítót mutat be a visegrádi országokból, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot.
(2021. 05. 14.)
A Magyar Kormány - az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásával, az Agrárminisztérium koordinálásával - az Országfásítási Program három alappillére közül kiemelten kezeli azon vállalásának teljesítését, mely az ún. Újszülöttek erdeje alprogram nevet kapta.
(2021. 05. 14.)
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a kirándulók, túrázók jól és biztonságban érezzék magukat. Ezért felhívja a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt idén a megszokottnál több a kullancs országszerte.
(2021. 05. 14.)
Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés, madárhangverseny - változatos kínálattal várja az érdeklődőket Magyarország tíz nemzeti parkja.
(2021. 05. 14.)
A Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban minőségi munka folyik, a diákok évről évre az országos szakmai versenyek legjobbjai között szerepelnek.
(2021. 05. 14.)
A romániai Kovászna megye egyik erdejét az erdészeti hangok valós idejű nyomon követésére és jelzésére szolgáló eszközzel látták el, azzal a céllal, hogy csökkentsék az illegális erdőirtás mértékét. A módszer reményt jelenthet a sokszor reménytelennek tűnő küzdelemben.
(2021. 05. 14.)
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt, a Tisztítsuk meg az Országot! projekt I. üteméhez kapcsolódóan nyújtotta be pályázatát, amelyet a támogató IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nyertesként bírált el.
(2021. 05. 14.)
Az új beküldési határidő: május 30., eredményhirdetés június 14-én lesz. A Budakeszi Vadaspark fotópályázatán a résztvevők az ébredő erdő szépségét, különleges hangulatát és pillanatait mutathatják meg, ahogyan ők látják.
(2021. 05. 13.)
A Live.HOMAG rendezvénysorozatot a Lignomat Kft. munkatársai segítségével élő online bejelentkezésekkel és magyar nyelvű tolmácsolással is elérhetővé tesszük minden érdeklődőnk, partnerünk számára.
(2021. 05. 13.)
A SEFAG Zrt. tevékenysége során folyamatosan a somogyi erdő megtisztításáért munkálkodik. Az általa kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt.
(2021. 05. 13.)
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. támogatást nyert az IFKA Nonprofit Kft pályázatán, melynek részeként 2 047 240 forintos támogatásból vagyonvédelmi rendszert telepítenek a NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületeken, Nyíregyháza és Debrecen települések körzetében.
(2021. 05. 13.)
A Mecsekerdő mind az öt erdészete bekapcsolódott az ITM, valamint az IFKA Kft. által támogatott Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű kormányzati programba. 2020 ősze óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.
(2021. 05. 13.)
A Metsä Group és az erdőtulajdonosok 270 millió facsemetét ültettek a finn erdőkbe 2010 és 2020 között. Idén nyáron ez a szám több mint 35 millió csemetével növekszik. A Metsä Group ellátja az erdőtulajdonosokat őshonos fafajokkal, amelyek természetesen előfordulnak Finnországban.
(2021. 05. 12.)
Pár nappal ezelőtt a NÉBIH Faanyagterméklánc-felügyeletének EUTR keresője néhány új elemmel bővült: már külföldi bejegyzésű cégre és a NÉBIH tevékenységi azonosító alapján is lehet keresni. Ugyanezen közhiteles adatbázisban (FELIR) találhatók meg a hivatásos vadászok, illetve a vadászatra jogosultak is.
(2021. 05. 12.)
Lezárult a várpalotai Trianon Múzeum, Száz év, száz érv című összművészeti centenáriumi programja keretében meghirdetett, a Hagyományok Háza együttműködésével szervezett, Fából faragott Magyarország pályázata.
(2021. 05. 12.)
A közelmúltban jelentették be, hogy a gyulai önkormányzat a Kiváló Polgár címmel ismeri el Puskás Lajos okleveles erdőmérnök, címzetes egyetemi docens, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. nyugalmazott oktatási igazgatójának munkásságát.
(2021. 05. 11.)
Öt esztendővel ezelőtt avatták fel a Soproni Parkerdőben a Madarak és Fák Napja Emlékerdőt. Akkor 90 csemetét ültettek el, ma már 600 fa díszíti ezt az erdőrészletet a Soproni Parkerdőben. Május 10-én, a madarak és fák napján újabb csemetével gazdagodott a terület, emellett egy emlékpadot is felavattak a helyszínen egy szűk körű ünnepség keretein belül.
(2021. 05. 11.)
Hazánkban minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. A közel 120 éves hagyomány célja, hogy kialakítsa és elmélyítse a társadalom, különösen az ifjúság elkötelezettségét a természet és az élővilág védelme iránt.
(2021. 05. 11.)
Országos tudományos kísérletben vesz részt a Mecsekerdő. Most kiderülhet, mennyire egészséges a baranyai erdők talaja. Pamut alsóneműket ásnak el május elején különböző erdei helyszíneken, majd hatvan nap múlva - július közepén - megvizsgálják, milyen hatással volt a talaj a mindennapi ruházkodásban is alapvető szerepet játszó anyagra.
(2021. 05. 10.)
A WEINMANN átfogó megoldásokat kínál Önnek a faépítészet egész területén. A négy hetes kiállítás ideje alatt speciálisan a házépítés témájában tematikus napok kerülnek megrendezésre: június 10.
(2021. 05. 10.)
Ami most leginkább hiányzik a mindennapjainkból, az a személyes beszélgetés, eszmecsere. Ezért a HOMAG úgy döntött, kifejleszt egy koncepciót, amely pontosan ezt teszi lehetővé webes szemináriumok, élő előadások és személyes megbeszélések révén: ez a Live.HOMAG.
(2021. 05. 10.)
Az új rendszer fűrészport használ fa tárgyak nyomtatásához.
(2021. 05. 08.)
Az Ördög-torony és a Pilisi len otthona / Erdő Ernő bácsi meséi - Miért veszélyes a kullancs? / Gazdijogsi - a felelős kutyatartásért / Hideg, áprilisi tavasz erdőn-mezőn / Gasztro percek - Vargabéles
(2021. 05. 08.)
Az MTVA Archívumban fotó, rádióhang, kotta, sajtóanyag, mozgókép található. Nézzük mi az eredmény az "erdőgazdaság" szóra. Hű, ez érdekes, itt érdemes keresgélni. Nyilván más szakmák és témák esetén is, de most maradjunk az erdőgazdaságnál.
(2021. 05. 08.)
A FAGOSZ / FATÁJ / FATUDAKOZÓ pályázati tanácsadó partnereként tisztelettel felhívjuk a FATÁJ olvasók figyelmét, hogy megjelent a 2021-27 fejlesztési időszak első GINOP Plusz vállalkozásfejlesztési pályázati felhívása.
(2021. 05. 07.)
Az egyik leginkább felkapott nyersanyag, termék a faanyag, amelynek év eleje óta már majdnem megduplázódott az árfolyama, és lassan olyan drága lesz tőzsdei alapegységenként, mint egy uncia arany.
(2021. 05. 07.)
Április 29.-én 11.55-kor a Mondi Frantschach-i üzemében az egyes és kettes nyomásdiffúzorjában tűz ütött ki. Számos környékbeli tűzoltó azonnal kivonult a tűz elhárítására.
(2021. 05. 07.)
Május 4-én a politikai döntéshozók és az európai erdészeti ágazat képviselői az európai erdők helyzetéről, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatáról tárgyaltak a Cepi és a svéd erdőipar által rendezett cepinar-on.
(2021. 05. 07.)
Bemutatjuk a Forest Europe (Európa Erdő) 8. Miniszteri Konferencia záró-határozatát és nyilatkozatát, mely esemény vezér gondolata ez volt: A jövő, melyet akarunk: az erdők, amelyekre szükségünk van.
(2021. 05. 07.)
A Stora Enso bioalapú, ligninből készülő kötőanyagot dob piacra a biztonságos és egészséges mindennapi élet érdekében NeoLignoR márkanévvel.
(2021. 05. 06.)
Sikeres a kormány Településfásítási Programja: csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte. Az AM által indított program keretében eddig 10.695 fát ültettek el, és május végére mind a 12 ezer sorfát kihelyezik a településeken.
(2021. 05. 06.)
A selmeci szellem. A selmeci-soproni diákhagyományokról. Ezzel a címmel tervez könyvet, monográfiát kiadni dr. ifj. Sarkady Sándor, s a megjelentetéséhez a nyomdaköltségre a szakközönség segítségét kéri.
(2021. 05. 06.)
A Swiss Krono csoport franciaországi OSB üzeme bejelentette, hogy termékei mostantól a Bois de France - Francia Fából cimke használatára jogosultak.
(2021. 05. 06.)
Pontosabban a Német Fagazdasági Tanács válasza a Német Erdőgazdasági Tanácsnak faárak ügyében. A faipar körültekintésre szólít fel - kommentár a német erdőgazdaság elnökének bojkott felhívására.
(2021. 05. 06.)
A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint 500 fát ültetett el a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, Szentendre Város Önkormányzatának közreműködésével, a Budapest-Szentendre közötti kerékpárút projektzárásához kapcsolódóan.
(2021. 05. 05.)
Megrendülten tudatjuk, hogy Dóra János Ph.D., a Forest Hungary Kft alapító társtulajdonosa, 2021. május 1-én, életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
(2021. 05. 05.)
Az Európai Parlament 2021. április 28-i állásfoglalása a talajvédelemről (2021/2548(RSP)). Az állásfoglalás 27. és 28. pontja az erdőkre és a tarvágásra, néhány további pontja pedig agrárerdészetre, városi erdőkre vonatkozik.
(2021. 05. 05.)
Az erdőjárás nem veszélytelen tevékenység, hiszen számos alig látható veszély fenyegeti a kirándulókat: például a kullancsok - főleg mióta melegebbek a telek a kontinens ezen részén.
(2021. 05. 05.)
Az államfő a MAÚT fórumán kifejtette: jó eszköz lehet fasorokat telepíteni az utak, autópályák, vasutak mentén. A számítások szerint így mintegy 40 ezer hektárnyi terület lehet fásítható - ismertette a köztársasági elnök.
(2021. 05. 05.)
Hétvégétől újra látogathatók a SEFAG Zrt. turisztikai létesítményei, a szálláshelyek és látogató központok is, a hatályos vírus-szabályok betartása és betartatása mellett.
(2021. 05. 05.)
2021. május 1-jétől hétvégeken ideiglenes menetrend szerint újraindult a Gemenci Állami Erdei Vasút. Ezzel egy időben, a hétvégi napokon a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja várja a látogatókat.
(2021. 05. 05.)
Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.
(2021. 05. 05.)
2021. április 30-án, a Méhek Napja alkalmából együttműködési megállapodást kötött a Kárpát-medence két, nagy tradíciókkal rendelkező szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.
(2021. 05. 05.)
Németország. Schirmbeck, a DFWR elnöke: Felszólítom az erdőtulajdonosokat, hogy csak a piacnak megfelelő áron adják el fájukat!
(2021. 05. 04.)
A Hungexpo - meghallgatva a kiállítók véleményét - az üzleti rendezvények tartásával kapcsolatos bizonytalanság és a felkészülési idő rövidsége miatt úgy döntött, hogy az idei Construma, OtthonDesign és Hungarotherm valamint az Ipar Napjai kiállításokat fizikailag nem, kizárólag a virtuális térben rendezi meg.
(2021. 05. 04.)
Az ITM miniszter dr. Somogyi Zoltánnak, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadójának és állomásigazgatójának Láng István díjat adományozott.
(2021. 05. 04.)
Három cég is vállalta, hogy a péntek éjjeli tűzesetben megkárosodott szászrégeni Dalin bútorgyárnak újjáépítéséig segítséget nyújt a termelésben. A katasztrófa-sújtotta üzem köszönetet mondott a szolidaritásáért.
(2021. 05. 04.)
A Bártfai-Szabó Építésziroda által tervezett budakeszi épület nyerte idén a Baumit Life Challenge pályázat családi ház kategóriáját.
(2021. 05. 04.)
Megnyitotta a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete a Bánki Pihenőcentrumban levő Erdőspusztai Bemutatóházat, amelyet a koronavírus járvány elleni védekezésről szóló kormányrendelet értelmében tavaly november óta tartott zárva.
(2021. 05. 04.)
Eredményes szakmai konzultáció zajlott a 2023-2027. közötti időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól- jelentette be Feldman Zsolt.
(2021. 05. 04.)
Június 4-6. között között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az idei rendezvény kiemelt témája a víz és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása lesz.
(2021. 05. 04.)
Az iF DESIGN AWARD sikere arra ösztönözte a Plydesign márkát, hogy kiterjeszti a közös munkát új, kreatív tehetségekkel, ezért nyílt ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben.
(2021. 05. 03.)
A HOMAG csoport bejelentette cégtörténete legnagyobb beruházási csomagját, továbbá működését az eddiginél is ügyfél orientáltabbá szervezi.
(2021. 05. 03.)
Változások az erdészeti joganyagban! Segítségképpen mellékeljük az Erdőtörvény és rendeleteinek Nemzeti Földügyi Központ munkatársai által összeszerkesztett és aktualizált, 2021. május 1-től hatályos verzióját szíves felhasználásra.
(2021. 05. 03.)
Bőszénfa - egy ritka szarvasfaj otthona / Vendégségben a Miszla-Art művészközösségben / Az andocsi Szűz Mária szobor öltözéktára / Indul az őzbak vadászati szezonja / Gasztro percek - Károlyi fácánleves
(2021. 05. 01.)

2021. április

Igen, nő, de nem annyira, mint a Nature ellentmondásos cikke állította tavaly júliusban. FATÁJ-ban tavaly július elején foglalkoztunk már ezzel, azonban az Európai Erdészeti Intézet idén áprilisban, tegnap tette közzé véleményét.
(2021. 04. 30.)
A vírushelyzet oldódásával az Egererdő Zrt újra megnyitja, látogathatóvá teszi erdei vasútjait, múzeumát, szálláshelyeit, erdészeti eredi iskoláját.
(2021. 04. 30.)
A Bakonyerdő Zrt. a 36 fő befogadására alkalmas vendégházként is működő szálláshelyet és a játszóteret a Huszárokelőpusztán található Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát felújította, modernizálta.
(2021. 04. 30.)
A karton iránti globális kereslet növekszik - a finn babadoboz megmutatja, miért olyan népszerű, mint csomagolóanyag.
(2021. 04. 30.)
Meghaladta a 100 milliárd forintot az erdőtelepítésre odaítélt források nagysága - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Lajosmizsén.
(2021. 04. 30.)
A dabema felhasználási lehetőségei elsősorban tömörfaként vannak: épületasztalosipar, parkettfríz, vagon- és járműgyártás, hajóépítés, a vízi- és hídépítésben a tölgy és az iroko helyettesítője. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 04. 30.)
A kicentizett költségvetésből építkezők komoly kompromisszumokra kényszerülnek az alapanyagok brutális drágulása miatt, a készházasok már megkongatták a vészharangot.
(2021. 04. 29.)
A Platánplán Mérnök Iroda 2020-ban építette fel ezt a magasan energiatakarékos és környezettudatos családi házat, melynek másik érdekessége, hogy nagypanelos készház-technológiával készült.
(2021. 04. 29.)
A kolumbiai E-Dina megújuló energiaforrásokkal foglalkozó startup cég olyan vezeték nélküli lámpát fejlesztett ki, amely a sós vizet alakítja át elektromos árammá. Ez a megoldás a napelemes lámpák alternatívája lehet a hálózaton kívüli közösségekben.
(2021. 04. 29.)
A DOMOTEX Digitális Napok célja az volt, hogy egyedülálló és magas színvonalú platformot kínáljon az üzleti élet és a hálózatépítés számára a padlóipar (parketta, szőnyeg, vinyl, kőpadló) számára.
(2021. 04. 29.)
A modern ember talán legnagyobb jele a Földön, a maga után hagyott szemét. A világ népességének növekedése, a túlfogyasztás, a fokozott energiaigény mind-mind felelősek a növekvő hulladék mennyiségért, az egész világon, így Magyarországon is.
(2021. 04. 29.)
A GFGR21 hat pontban írja le, a világ ereivel kapcsolatos legfontosabb teendőket 2030-ig és hogy melyik terén mit sikerült már elérni és milyen további akcióra lehet szükség.
(2021. 04. 29.)
Megjelent a A Kormány 200/2021. (IV. 28.) Korm. rendelete a mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettségekről szóló 504/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról.
(2021. 04. 29.)
A FAO csatlakozik az erdőirtás visszafordítására irányuló globális cselekvési felhíváshoz az ENSZ Erdészeti Fórumán. A lényeg: csökken az erdővesztés üteme és közzétették a Globális erdészeti célok 2021 jelentést.
(2021. 04. 29.)
A MOME Építészeti Intézetének elsőéves hallgatói több funkció ellátására is alkalmas faépítményt terveztek egy világzenei fesztivál helyszínére.
(2021. 04. 29.)
Nemzetközi pályázatot hirdettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ élére. Öt kontinensről több mint 160 szakember jelentkezett az intézmény tájékoztatása szerint, a győztes végül a Baltikumból érkezik Budapestre.
(2021. 04. 29.)
A 396. számú rendelet március 18-i elfogadásával az orosz kormány megerősítette a fenyő és a keménylombos fűrészrönk kiviteli tilalmát, amely 2022. január 1-jétől már nem lesz lehetséges - ez évente kb. 15 millió köbméternyi faanyagot érint.
(2021. 04. 29.)
A pellet ára Ausztriában jelenleg 21,98 EURO cent/kg átlagértéken van, ami 2010 óta idén áprilisban ment újra a 22 EURO cent/kg érték alá. Az egy évvel ezelőttihez képest 4,4% az árcsökkenés.
(2021. 04. 28.)
Az OMV és az Országos Erdészeti Egyesület közös kezdeményezésének célja, hogy bárki igazán egyszerűen csökkenthesse a karbon-lábnyomát.
(2021. 04. 28.)
Az országban elsőként a szegedi Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban helyeztek üzembe erdészeti fakitermelő szimulátort szakképző intézményben. A nagyértékű oktatási eszközt a szegedi intézmény az Alföldi ASzC ásotthalmi Bedő Albert Technikummal közösen fogja használni.
(2021. 04. 28.)
A NEFAG Zrt., az Alföld erdősültségének növeléséért küzdő erdész elődeihez hűen, az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programban immáron harmadik éve végez a vagyonkezelésében álló, a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai területeken erdőtelepítéseket, melyek összterülete mostanra elérte a 35 ha-t.
(2021. 04. 28.)
ÚJ bejegyzések: Pilisi Erdőkezelő Kft | Sajó Brikett Kft | Megújult bejegyzések: AboSzol Kft | HOLZ-FA Faipari Kft | Ihartű-2000 Kft | KENTECH Kft | Mocz és Társa Magánerdészet Kft | Ubrankovics Kft | Bertók Balázs | Bioline Kft | Ecofert Hungary Kft | Fadoktor Kft | Fejes és Társa Kft | Industrieplan Kft | JG-Max Bt | Juhász és Társa Kft | KIMEFA Kft | Kronospan-Mofa Hungary Kft | Mátyás Kft | Simon & Nagy Faipari Bt | Szadawood Kft | SZOMEX Kft | Üzleti KERESLETEK a FATUDAKOZO.hu oldal Keres/Kínál rovatából (2021. 04. 27.)
A Stájer Gazdasági Kamara írása az építőipari alapanyagok jelentős áremelkedéséről és az alapanyag hiányról. Faépítésben akár 60%-os áremelkedésről is beszámolnak.
(2021. 04. 27.)
Az EU 5,4 milliárd eurós költségvetéssel támogatja a LIFE programot. Videónkból kiderül, mindez hogyan segíti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.
(2021. 04. 27.)
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül kezdte meg három erdei szálláshely korszerűsítését, felújítását. Az idén befejezett munkálatok összköltségvetése 55 millió forint volt.
(2021. 04. 27.)
A héten megrendezett Fenntarthatósági Témahét arra a célra jött létre, hogy már kisiskolás korban a gyerekek megismerhessék a fenntarthatóság fogalmát és fontosságát. Az EGERERDŐ Zrt. önkéntesei a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságára hívták fel a környékbeli iskolák diákjainak figyelmét.
(2021. 04. 26.)
A járvány utáni fellendülésről egy képben. Az új építésű házak iránti nagy amerikai kereslet, illetve a készletek szűkösségének együttese az égbe lőtte ki az építési faanyag (lumber) árát.
(2021. 04. 26.)
Egymillió háziméh otthona lett Milánó, miután a héten 17 új kolóniát költöztettek be dizájnerkaptárokba az észak-olaszországi város egyik parkjában.
(2021. 04. 26.)
A zajszennyezés hosszú távú kockázatot jelent a fák és más növények számára, a hatás pedig a zajforrás megszüntetése után is fennmaradhat - derül ki egy amerikai kutatásból.
(2021. 04. 26.)
Egyre égetőbb feladatnak nevezte az agrárminiszter a teremtett világ minőségének megőrzéséért tett lépéseket pénteken Győrben.
(2021. 04. 26.)
Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Pályázati Felhívást tett közzé, melyre a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sikeres pályázatot nyújtott be. A pályázat célja, hogy sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.
(2021. 04. 26.)
28 köbméter hulladéktól mentesítette a Gemenc Zrt. a saját vagyonkezelésében lévő erdőket a Tisztítsuk meg az országot! akció részeként. Az illegális hulladéklerakók felszámolására irányuló program a Magyar Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében megfogalmazott célokat támogatja.
(2021. 04. 26.)
Óriások erdejéből - monumentális emlékmű készül... / Titokban meglesett erdei pillanatok / Tavaszi vadállomány a Nyíri Erdei Vadaskertben / Erdő Ernő bácsi meséi - Mi az az aljnövényzet? / Gasztro percek - Velős, gombás szarvasragu dödöllével
(2021. 04. 24.)
Utolsó szakaszába ért a Veszprém határában található illegális hulladéklerakó felszámolása. A VERGA Zrt. még 2020. őszén csatlakozott a "Tisztítsuk meg az Országot!" elnevezésű pályázat, I. ütemében az illegális hulladéklerakók felszámolásához.
(2021. 04. 24.)
Az Európai Bizottságnak az észrevételek hatalmas száma miatt év végén vissza kellett vonnia a felhatalmazáson alapuló törvény első változatát. Számos tagállam, Finnország és Svédország az élen védte a fenntartható erdőgazdálkodást a Bizottsággal szemben.
(2021. 04. 24.)
A történeti épületeink jellemzően kapcsolt gerébtokos ablakai gyakran esnek áldozatául a felújításnak, aminek az egyik oka az, hogy eddig nem állt rendelkezésre olyan megoldás, amely ötvözi magában a korszerű követelményeknek, hőtechnikai elvárásoknak való megfelelést és az esztétikai szempontokat.
(2021. 04. 23.)
A közelmúltban közzétették a finnországi erdő-alapú iparágak 2020-ban elért termelési eredményeit. Fűrészáru előállítás, rétegelt lemezek, cellulóz-előállítás, papír- és kartongyártás tényszámai 1955-2020 között.
(2021. 04. 23.)
Kínában az elmúlt öt évben összesen 37 millió hektár erdősítés és 950 ezer hektár erdőgazdálkodás fejeződött be.Az ország erdőterülete elérte a 221 millió hektárt, ebből 80 millió hektár telepített erdő, amely a világban az első helyen áll.
(2021. 04. 23.)
Földünk ökológiai jövője szempontjából kulcsfontosságúak az erdők, ezt ma már talán a legtöbben tudják. Azt azonban kevesebben, hogy az erdők fennmaradása, jövője szempontjából mi a szerepük az úgynevezett erdőrezervátumoknak, amelyek sorát a Pilisi Parkerdőben egy újabb gyarapítja.
(2021. 04. 23.)
Társadalmasításra bocsátották az erdei biomassza energetikai célú hasznosításához kapcsolódó uniós irányelvben rögzített fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelésről szóló bizottsági végrehajtási rendelettervezetet. Ez, illetve a kapcsolódó, 2021. július 1-től alkalmazandó uniós szabályozás újabb terheket róhat az erdőgazdálkodókra, amelynek a mértékét most lehet befolyásolni.
(2021. 04. 22.)
Teljesen új technológiával készülő termékcsaládot fejlesztett ki a móri székhelyű Pfiffer Bútor Kft., amihez egy 160 cm munkaszélességű, 8 megmunkáló-egységes, kombinált gyalu- és kontaktcsiszoló gépet vásárolt.
(2021. 04. 22.)
Első körben, ahogyan itt is korábban olvashattátok, májusról őszre tolták a világ legnagyobb faipari kiállításának időpontját, most pedig mint az a napokban kiderült, a szervezők lemondtak az idei rendezvényről.
(2021. 04. 22.)
A könyvesház célja olyan derűs olvasótér létrehozása, amely lebilincseli az embereket, és így több fiatalt és gyermeket vonz a visszatérésre a hegyekbe. Színes és csendes helyet biztosít, hogy a gyerekek és az idősek szabadságot és boldogságot érezhessenek ebben a házban.
(2021. 04. 22.)
Angola egyik fő gazdasági kihívása a gazdaság diverzifikálása. Forrásokban és ötletekben nincs hiány. A Business Angolában most bemutatunk néhány példát, hogy hogyan ragadták meg ezeket. Hogy hogyan tette mindez lehetővé teszi a helyi termelést, a valós igények kielégítését és a munkahelyteremtést.
(2021. 04. 22.)
A Föld Napja alkalmából FAvoritok címmel kampányt indít a Mecsekerdő: a Baranya megyei erdők különleges fáiról várnak képeket, történeteket közösségi média oldalukra.
(2021. 04. 22.)
Faültetéssel hívta fel a figyelmet a Föld napjára Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy egy bolygónk van, cselekedeteink pedig nem csak a mára, hanem a holnapra is kihatnak.
(2021. 04. 22.)
Két résszel bővült, s így már tizenkét kisfilmből áll az az animációs tananyag sorozat, amit az Agrárminisztérium támogatásával az erdészeti technikumok és szakképző iskolák tanulói számára készített az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány.
(2021. 04. 22.)
Most érdemes megállni egy pillanatra, mert a 10 millió Fa országos közössége egy újabb jelképes határponthoz érkezett: a létrejöttünk óta eltelt 22 hónap után ezennel kimondhatjuk, hogy ültetéseink száma meghaladta a 100.000-et!!!
(2021. 04. 22.)
Különleges eseményre került sor 2021. április 12-én a Soproni Parkerdő 91 A erdőrészletében, a Madarak és Fák Napja Emlékerdőben.
(2021. 04. 22.)
A Településfásítási Program keretében 10 nyírfát, ugyanennyi magas kőris és platán csemetét ültetett el kedden délután a település fontosabb közterületein a Szatymaz Községi Önkormányzat.
(2021. 04. 21.)
A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedőt, amely az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.
(2021. 04. 21.)
A RED, a Megújuló Energia Irányelv (2009/28/EC) újabb felülvizsgálata van folyamatban, s a javaslatban bizonyos célú erdei biomasszára új megkötések szerepelnek. Az alábbi írás a Svéd Erdőipari Szövetség véleményét tartalmazza.
(2021. 04. 20.)
A Plydesign designmárka FRIGATE székcsaládja elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az IF DESIGN AWARD-ot Termék kategóriában.
(2021. 04. 20.)
Az Európa jövőjéről szóló konferencia hétfőn bemutatott központi digitális platformján (24 nyelvű weboldalán) minden európai kiveheti a részét az Unió jövőjének formálásából.
(2021. 04. 20.)
Tudjuk, hogy amint bolygónk melegszik, növekszik az erdőtüzek kockázata egyes térségekben - ez emberéleteket követel, és károkat okoz. Ahhoz, hogy jobban kezeljük ezt a kockázatot, tűzoltók és klímatudósok most együtt dolgoznak egy új, okos megelőzőrendszeren.
(2021. 04. 20.)
2021. április 10-én az erdészeti hivatal segítségével Saztmárnémetiben mintegy 4000 tölgy - és kőriscsemetét ültettünk el, körbekerítésükre pedig ezen a hétvégén került sor.
(2021. 04. 20.)
32 helyszínen több mint 90 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtött össze a Zalaerdő Zrt. Az erdészeti részvénytársaság sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az Országot! programra, így - a megelőzés érdekében - 14 helyszínre kamerás megfigyelőrendszert is telepítettek.
(2021. 04. 20.)
Elmentél Tibi., döbbenetes ezt leírni, és lehetetlen felfogni, hiszen itt vagy a mindennapjainkban, elevenen élsz a fejünkben, várjuk, hátha egyszer majd betoppansz, mert csak egy rossz álom volt ez az egész.
(2021. 04. 20.)
Európában a legtöbb elsődleges (természetes) erdő védelem alatt áll - a fakitermeléssel kapcsolatos nézeteltérések rámutatnak a statisztikai különbségekre.
(2021. 04. 19.)
Minimális tárolási díj ellenében vásárolhatunk használt, de még teljesen ép tárgyakat az FKF használtcikk üzletéből. A cég a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy a szolgáltatás igen népszerű: négy év alatt nagyjából 197 ezer, még használható tárgyat adtak le a fővárosiak, ezek közül pedig 191 ezer új gazdára is talált.
(2021. 04. 19.)
Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.
(2021. 04. 19.)
Az állami erdőgazdaságok összesen több mint 3483 tonna, a nemzeti parki igazgatóságok 5258 tonna, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig 8562 tonna vegyes, és több mint 80 köbméter veszélyes hulladékot gyűjtött össze eddig.
(2021. 04. 19.)
A MobileForester Relaszkóp a digitális technika alkalmazásával leegyszerűsíti a felmérésben dolgozó szakemberek dolgát. A tükrös relaszkóp így az erdészeti analóg mérési technika utolsó mohikánjaként átadhatja helyét a digitális technikának.
(2021. 04. 19.)
A klímaváltozás erdővegetációt érő hatásainak csökkentését, az erdővegetáció hosszú távú fenntarthatóságát is célzó molyhos olasz tölgy folyamatban lévő génmegőrzési projektünk, Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése projekt megnevezéssel felkerült az Európai Unió jó gyakorlatok bemutatását szolgáló brüsszeli honlapjára.
(2021. 04. 19.)
Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése korszerűsödik a közeljövőben. Április 13-tól Budapesten összesen tizenöt szervezet veheti át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel.
(2021. 04. 19.)
Vesztegetés közben fogták el az állami erdészeti ügynökség egyik kárpátaljai munkatársát. A tisztviselő pénzt vagy egy személygépkocsit követelt.
(2021. 04. 19.)
Megjelent a 20/2021. számú államkincstári közlemény, amely a karácsonyfa-ültetvények után igénybe vehető átmeneti támogatás iránti kérelem benyújtásáról szól.
(2021. 04. 19.)
Egy korábbi szabályozás szerint a mezővédő erdő: a mezőgazdasági termőterületeket és kultúrákat a szél káros hatásaitól védő és az élővilág tagjainak menedéket adó, valamint állattartó és más mezőgazdasági termelést szolgáló telepeket védő, ill. azok takarását szolgáló erdő.
(2021. 04. 19.)
A Vadmacska Fajmegőrzési Program jelentősége / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Védelem és gazdálkodás / Nyíló természet április idusán / Erdő Ernő bácsi meséi - Miért van kérge a fáknak? / Közjóléti beruházás a Soproni Parkerdőben / Gasztro percek - Rakott, gombás, paprikás csirkecomb
(2021. 04. 17.)
A framiré egyike a legjobb szerkezeti fáknak, és csakúgy mint a limbát, tömörfaként külső és belső építésre is használják, ilyen tekintetben Angliában és Olaszországban nyert jelentős teret. Hangszerek készítésére, de betonzsaluk vagy vagonok gyártására is jó. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 04. 16.)
Számos turisztikai szolgáltatással bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata. Közel 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, illetve fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait.
(2021. 04. 16.)
Bemutatták a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve című tervezetet, amelyben leírták, mi mindenre szánná a kormány azt a pénzt, amit az EU válságkezelő programjából kap az ország. A hvg átnézte, mi mindenre menne el a közel hatezer milliárd forint 2021 és 2026 között.
(2021. 04. 16.)
Hét államigazgatási szerv írt alá együttműködési megállapodást a környezeti bűnözés ellen, megalakult a Nemzeti Környezeti Biztonsági Munkacsoport.
(2021. 04. 16.)
Ígéretet tett a brazil elnök az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatására, és az amerikai elnököt levélben biztosította arról, hogy Brazíliában 2030-ig véget vetnek az illegális fakitermelésnek - jelentette a Folha de S. Paulo című lap helyi idő szerint szerdán.
(2021. 04. 16.)
Immár 29. alkalommal írja ki a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A Lenergy - Az Év Természetfotósa 2021 c. pályázatot.
(2021. 04. 16.)
A bükk, tölgy és a fenyő fűrészipari alapanyagok iránti kereslet a korlátozások enyhítését követően érzékelhetően megnövekedett. A megtermelt fűrészipari alapanyagokat fafajtól függetlenül maradéktalanul értékesíteni lehetett.
(2021. 04. 15.)
Az Egyesült Királyság és Kína volt a leginkább növekvő fűrészáru exportpiac a belorusz árutőzsdén (BUCE) 2021 első negyedévében - nyilatkozta a BUCE szóvivője, Roman Yaniv.
(2021. 04. 15.)
Egy kanadai kísérleti projekt részeként a Tesla Semi-t használják faanyagok szállítására. A Mosaic Forest Management, a Vancouver-szigetén működő erdőgazdálkodó cég elektromos teherautókkal kívánja megoldani a károsanyag-kibocsátás nélküli fuvarozást.
(2021. 04. 15.)
Kisgyőr község a mikrotérség kézműves művészeti tevékenységeinek központja. A település akadémikus vezetője maga is képzőművészettel, azon belül is a fafaragás művészetével foglalkozik.
(2021. 04. 15.)
2021. április 28-ig bárki véleményt nyilváníthat az Európai Bizottság megújulóenergia-irányelvről - iránymutatás az erdei biomassza energiatermelési célú felhasználására vonatkozó fenntarthatósági kritériumokról.
(2021. 04. 15.)
A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara bemutatta azt a zöld stratégiát, amit az egyetemi modellváltás keretében készítettek el. A kar dékánja és a program kidolgozói a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet vezetőivel is egyeztették az elképzeléseket.
(2021. 04. 15.)
Az OEE Örökerdő Szakosztálya az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatok értékelését követően frissítette az Örökerdő kezelési terv készítésének útmutatóját. Az átdolgozott változatot a napokban az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Helyettes Államtitkársága jóváhagyta.
(2021. 04. 15.)
Kőmorzsoló már várja az arra járókat: a hatalmas, fából készült szoborra a Mecsekben, Püspökszentlászlónál bukkanhatunk rá. Fel lehet mászni rá, de akár a lapát tenyerébe is beülhetünk.
(2021. 04. 14.)
Az EQ-Wood létrehozott egy új koncepciót, ami olyan képzést biztosít, mely segít vállalkozásodnak versenyképessé válnia, anélkül, hogy jelentős változásokat kéne bevezetnie a cég mindennapjaiban.
(2021. 04. 14.)
Az első design LAB inkubációs program keretében hét gyártó-tervező páros papírra vetett tervének megvalósítását támogatta a Magyar Divat & Design Ügynökség.
(2021. 04. 14.)
A tavalyi nagy siker után az osztrák gépgyártó cég, a Felder Group útnak indítja a #felderchallenge következő fordulóját! Ez kihívás a szorgalmas barkácsolók számára, akik eredeti ötleteik alapján egyedi munkadarabokat akarnak létrehozni, hogy egy vadonatúj famegmunkáló géppel jutalmazzák meg őket.
(2021. 04. 14.)
A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján.
(2021. 04. 14.)
A Tokiói Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett tsugite program díjmentesen letölthető. 3D tervező szoftver, mely összeköthető a CNC marógéppel a kivitelezéshez. Így szeg, csavar és ragasztó nélküli kötés hozható létre pl. bútorhoz.
(2021. 04. 13.)
Komoly gondokat kezd okozni az alapanyag piacon kialakult helyzet a hazai fa- és bútoripari cégek munkájában. A gazdasági helyzet mondjuk úgy kedvező lenne a faipari cégeknek, hiszen a több oldalról is támogatott magánerős és állami építkezések erőteljes növekedést generáltak a szektor számára.
(2021. 04. 13.)
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti szakszemélyzete 2021. április 10-én ellenőrzést tartott Hajmáskér és Várpalota lőtéri erdőterületein.
(2021. 04. 13.)
Bizonyára már sokan értesültek arról, hogy 2021-ben hazánk ad otthont az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak, mely szeptemberben fog megvalósulni Budapesten és több vidéki helyszínen.
(2021. 04. 13.)
Tavasszal egyre többen indulnak el kisebb-nagyobb túrákra, kirándulásokra Debrecen környékén. A NYÍRERDŐ Zrt. a kezelésében levő kirándulóhelyeket folyamatosan fejleszti, hogy a természetjárókat megfelelő körülmények, létesítmények várják.
(2021. 04. 13.)
Az Országfásítási Programban foglalt célok elérése érdekében a Szombathelyi Erdészeti Zrt mintafásítást végzett két lépcsőben (22,86 ha), Emlékerdőt és Újszülöttek erdejét telepített (8,04 ha), az önerdősült területeket erdővé alakította (4,56 ha).
(2021. 04. 13.)
Elmaradt erdőgazdálkodási támogatásokat hagyott jóvá a kormány Romániában.
(2021. 04. 12.)
Kósa Géza dendrológus április 3-án, váratlanul elhunyt. A botanikus kertek, növénygyűjtemények megszállott kutatója és fejlesztője közel 50 éven át dolgozott Vácrátóton, mely neki is köszönhetően a világ egyik legjelentősebb botanikus kertje.
(2021. 04. 12.)
A múlt áttekintésével, a jelenlegi helyzet elemzésével és a jövőre vonatkozó tervek felvázolásával megállapíthatjuk, hogy az akác (gazdálkodás)-nak gazdag múltja, szép eredményei és ígérete, jövője van.
(2021. 04. 12.)
Az emberi erőforrások minisztere 2021. április 15. napjától 2022. április 30. napjáig L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki.
(2021. 04. 12.)
Egymilliárd dolláros támogatást kér Brazília a külföldtől, többek között az Egyesült Államoktól, hogy 30-40 %-os mértékben visszaszorítsa az erődirtást az Amazonas térségében - közölte a környezetvédelmi miniszter. Latin-Amerika legnagyobb országa 2 éve még elutasította a nemzetközi segítséget.
(2021. 04. 12.)
A Magyar Tájdíj az Európa Tanács Táj Díja által ihletett és annak szellemiségében létrehozott elismerő cím, amely a magyar táj védelme, kezelése, tervezése érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató önkormányzatok, önkormányzati társulások és társadalmi szervezetek részére adományozható.
(2021. 04. 12.)
MTI, ALTEO és a mögöttes közvélemény kutatás érdekességei. Erdőirtás, de hol?
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
(2021. 04. 12.)
Idén tavasszal több, mint 13 hektár elegyes kocsánytalan tölgyes telepítésével járult hozzá Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdősültségének növeléséhez az ÉSZAKERDŐ Zrt., az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programban.
(2021. 04. 12.)
Berobbanhat az építőiparba az átlátszó fa. A fa átlátszóvá tételével már évek óta kísérleteznek a tudósok, hiszen fenntartható és megújuló forrásból származó alternatívája lehetne az üvegnek. Most pedig úgy tűnik, hogy feltaláltak egy olyan módszert, ami megvalósítható és kivitelezhető lehet hosszútávon is.
(2021. 04. 11.)
Közjóléti fejlesztések a Nagyréten / A soproni erdészhallgatók viselete - a walden jelentősége / Erdő Ernő bácsi meséi - Kik azok az erdészek? / Sárréti formák, színek és élővilág / Gasztro percek - Borsos tokány
(2021. 04. 10.)
Hatezer darab 2-3 éves erdeifenyő csemetét kapott Veszprém a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából az Országfásítási Program keretében. A Bakonyerdő Zrt. a társadalmi felelősségvállalás jegyében a működési területén található önkormányzatokat kereste meg a felajánlással.
(2021. 04. 10.)
A huynh fa közepesen tartós. Nehezen impregnálható. A szárítása mind kamrában, mind szabadon könnyedén és gyorsan elvégezhető, mert a fa nem hajlamos sem a repedésre, sem a vetemedésre vagy deformációra. Kiszárítva többnyire jól eláll és alaktartó. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 04. 09.)
Az üzenet eredeti szövege: REFOREST OUR PLANET, RETIMBER OUR CITIES. Schellnhuber professzor ezzel támogatja a faanyag kulcsszerepét Ursula von der Leyen Új Európai Bauhaus kezdeményezésében.
(2021. 04. 09.)
A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.
(2021. 04. 09.)
Budapest XXI Kerület Környezetvédelmi Programjában-, illetve a tavaly elfogadott Csepel Zöldfelületi Stratégiában szereplő irányelvek alapján a Képviselő-testület támogatta a kerületi fakataszter elkészítését.
(2021. 04. 09.)
Július 1-jével megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti, az Európai Unión kívülről rendelt áruk áfamentessége - közölte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
(2021. 04. 08.)
A FAO és az ENSZ-EGB INForest néven új adat- és ismeretplatformot indított el az ENSZ-EGB régióbeli erdők számára. Szerepe, hogy az ismereteket a média és a nagyközönség számára érthetőbben jelenítse meg.
(2021. 04. 08.)
A Soproni Egyetemen a félév kezdetével (2021. február) elindult az óvodapedagógus hallgatók (BPK, 1. évfolyam G4S-SP csoport) és az ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók (SKK, 2. évfolyam) közös játékkészítő és játéktervező projektje.
(2021. 04. 08.)
Újra sokat írnak arról, hogy Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és konstruktőrök csoportja egy új elképzelés és technológia alapján immáron hat éve épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát.
(2021. 04. 08.)
Több mint ezer fát és cserjét ültetnek el Püspökladány-szerte ezekben a napokban a közmunkások a városüzemeltető kft., valamint az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai felügyelete mellett.
(2021. 04. 08.)
Bár abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a természeti szépségek egyedülállók, de ember és természet együttélése rengeteg megoldandó helyzetet teremt. A tisztelet tehet bennünket az erdő szívesen látott, jó vendégeivé.
(2021. 04. 08.)
Május elsején már fogadná a Csömödéri Állami Erdei Vasút a látogatókat. A Zalaerdő Zrt. a pandémia időszaka alatt is folyamatosan teszi a dolgát, de a közjóléti tevékenységeinek gátat szab a jelenlegi vírushelyzet.
(2021. 04. 08.)
Még ha biológiailag lebomlik is a műanyagszatyor, az több száz évig tart. Kivéve, ha fűrészporból készült. Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabadban két hét után már darabokra esett és három hónap múltán teljesen elbomlott.
(2021. 04. 07.)
Ez 12 százalékkal több az előző évnél - derült ki a Global Forest Watch (GFW) erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből, amely szerint Brazíliában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.
(2021. 04. 07.)
Az IKEA még nem nyit, a Möbelix szerdától már várja a vevőket - más-más tempóban reagálnak a bejelentett nyitásra az eddig zárvatartásra kényszerült boltok.
(2021. 04. 07.)
Öt darab, száz éves tölgyet választottak ki az Angouleme melletti Foret de Horte-ból, hogy ezekkel segítsenek a párizsi Notre Dame tornyának újjáépítésében.
(2021. 04. 07.)
Cégünk 2020. novemberében pályázatot nyújtott be az IFKA által kiírt Tisztítsuk meg az Országot! projekt I. ütem tárgyú pályázatára, mely az 1598/2020. (IX.21) Korm. határozat céljainak megvalósítása érdekében fogalmazódott meg.
(2021. 04. 07.)
A Hegypásztor Kör benyújtotta az Agrárminisztérium illetékes főosztályára a tervezett Vasi-Hegyhát Natúrpark dokumentációját. A Vasvári és a Körmendi járásból húsz település csatlakozott a kezdeményezéshez.
(2021. 04. 07.)
Az M5-ön volt látható 2020. december végén a tv változat, néhány napja pedig elérhető a hosszabb rendezői változat a neten. Erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok számára figyelemre méltó a gazdasági erdőkkel foglalkozó 3 perces rész.
(2021. 04. 06.)
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány alatt nagy figyelmet fordított a gazdasági nehézségek azonosítására, a vállalkozói észrevételek és javaslatok összegyűjtésére, és a jövőben is így tesz.
(2021. 04. 06.)
Magyarországon egyedülálló úszófalut épít az abádszalóki Abádi Kikötőben a kikötő tulajdonosa, a tizenhét, cölöpökön álló, négy évszakos házból az első 10 idén júniusra készül el - közölte a beruházó az MTI-vel.
(2021. 04. 06.)
Pár napja elkészült az ideiglenes járda a Szent György tér és a Savoyai terasz között! A húsvéti hosszú hétvégén a sétálók már használhatták a különleges panorámát kínáló új szakaszt.
(2021. 04. 06.)
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatói ez évben is megszervezik a két évszázados múlttal rendelkező selmecbányai alapokra épülő balekhetüket. A balekhét, mint gólyahét, 2021. augusztus 29. és szeptember 3-a között, 213. alkalommal kerül megrendezésre.
(2021. 04. 06.)
A 66 millió éve a Földbe csapódó aszteroida hatására haltak ki a dinoszauruszok, de a trópusi esőerdők is teljesen átalakultak egy új tanulmány szerint.
(2021. 04. 06.)
Az erdőtelepítés, faültetés jó reklámértéknek tűnik: Az Ecosia olyan webes böngésző, kereső amely hirdetési bevételeinek egy részét erdőtelepítésre fordítja, s ezzel igyekszik az internet használókat e böngésző felé fordítani. A TreeCard fából készült bankkártya, mely hasznának 80%-át erdőtelepítésre fordítja az Ecosia-val együttműködve.
(2021. 04. 04.)
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása című (VP5-8.4.1.-16 kódszámú) felhívás dokumentációja.
(2021. 04. 04.)
A palyazat.gov.hu honlap tájékoztatása szerint módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent Erdő-környezetvédelmi kifizetések (VP4-15.1.1-17) felhívás dokumentációja.
(2021. 04. 04.)
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP4-12.2.1-16 kódszámú, Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések című felhívás dokumentációja.
(2021. 04. 04.)
Húsvéti készülődés Sopronban / Városierdő-fejlesztés Budakeszin / Keleti kitekintés - Sárréti kirándulás / Látogatás a szolnoki Bagolyvár Vadasparkban / Gasztro percek - Ferdinánd sütemény
(2021. 04. 03.)
Különleges erdőművelési módszer. A hagyományos japán építészet egyik fő alapanyaga a cédrusfa (japánul sugi), amelynek egyenes a törzse, és rugalmas a szerkezete. A Kiotótól északra fekvő Kitayama hegység cédruserdejéből származnak a legértékesebb szálfák.
(2021. 04. 02.)
A Metamob piacra dobja a gyártási folyamat során különféle gondokkal szembesülő fűrészáru-gyártók részére kifejlesztett új MetaGo szolgáltatását.
(2021. 04. 01.)
Április elsejétől már szigorúbban nézi az adóhatóság, hogy beérkeznek-e hozzájuk a számlák adatai. Márpedig szinte mindent meg kell osztani a NAV-val, amely akár számlánként félmilliós bírságot is kiszabhat, ha ezt elmulasztjuk.
(2021. 04. 01.)
Egyre nagyobb optimizmus jellemzi márciusban a német exportőröket. Az ifo Institute jelentése alapján a feldolgozóiparban (benne a bútoripar is) az exportvárakozás-mutató 11,9 pontról 24,9-re nőtt, ami a legmagasabb érték 2011 januárja óta.
(2021. 04. 01.)
2021. március 2-án az EFIC rendkívüli közgyűlése a 2021 és 2024 közötti időszakra egyhangúlag Edi Snaiderót választotta a szervezet elnökévé.
(2021. 04. 01.)
A Zselici erdészet területén egy elkötelezett, a lovakat igen nagy becsben tartó vállalkozás a vadgazdálkodási szolgáltatások (takarmányozás, barkácsolás, stb.) mellett 2019-től a fakitermelésbe is beállított egy hidegvérű lovat.
(2021. 04. 01.)
Mintegy 60 kilométer kerékpárút felújításának a tervezésére írt ki közbeszerzést a Pilisi Parkerdő Zrt.
(2021. 04. 01.)

2021. március

Innovatív technológiák, új vásárlói igények és az e-kereskedelemre áttérés a Cadesign form GmbH észrevételei szerint.
(2021. 03. 31.)
A kitüntetési ünnepségeket a vírus miatt sajnos idén tavasszal nem lehetett megtartani, ugyanakkor a díjak odaítélése nem maradt el. A MK és más források alapján a kitüntetések egy részéről már beszámoltunk, most álljon itt az Agrárminisztérium tájékoztatása szerinti teljes lista.
(2021. 03. 31.)
Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Varga László, a VADEX Soponyai Vadfeldolgozó üzemvezetője az agrárminisztertől március 21. az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából.
(2021. 03. 31.)
A 2020-as év a Lechner történetében egy jelentős év volt. A kiemelkedő mennyiségű megrendelésszám és a történelmi növekedés - mind a belföldi és külföldi piacokon - a 2019-ben elindított vállalatirányítási folyamatok átszervezésének is köszönhetőek.
(2021. 03. 31.)
Meghirdették a 2021. évi Érték és Minőség Nagydíj pályázatot, a gazdaság szinte teljes palettáját lefedő 41 főcsoport több mint 100 témakörében május 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket a Kárpát-régió egész területéről.
(2021. 03. 31.)
Februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer volt, ami - jórészt a koronavírus-járvány gazdasági következményeként - 104 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, de 14 ezerrel több mint az előző hónapban - közölte a KSH.
(2021. 03. 31.)
A VM csapata online díjátadó keretében a Dunakanyar gyöngyszeméről, a Prédikálószékről közvetített eseménnyel jelentette be, hogy kik lettek a 2020-as évad legsikeresebb fotósai és különdíjasai.
(2021. 03. 31.)
A Zalaerdő Zrt. a 2021 tavaszi időszakban folytatja az Országfásítási Mintaprogramot 10,34 hektár területen, ahol 77100 darab csemete kerül elültetésre. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot most is a Bajcsai Csemetekert biztosítja.
(2021. 03. 31.)
Erdőtelepítést hajt végre ezekben a napokban a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. Nyíregyháza északi-keleti határában, az Igrice-mocsár védett területétől délre, egy korábban gyümölcsösként használt, 3,6 hektáros területen hoznak létre új erdőt az erdészek.
(2021. 03. 31.)
Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából Ágoston Gyulának Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott.
(2021. 03. 30.)
A kirándulások során is be kell tartani a járványhelyzetben érvényes szabályokat, hogy a magyar erdők továbbra is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálhassanak mindenkinek - mondta a húsvéti szünet előtti videóüzenetében Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár.
(2021. 03. 30.)
Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége, a CopaCogeca és az ELO Welcome to My Forest (Légy üdvözölve az erdőmben) kampányt indított, hogy a nagyközönséggel megismertesse az erdőgazdálkodás hétköznapjait és valóságát.
(2021. 03. 30.)
A 29. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága Ipari Innovációs Díjban részesítette a TEQ LITE, a tömeggyártható Teqball asztal c. pályázatát.
(2021. 03. 30.)
A Vivre online lakberendezési áruház éves árbevétele tavaly 50 százalékkal 61 millió euróra nőtt, amelynek 8 százaléka Magyarországon realizálódott - közölte az online lakberendezési áruház az MTI-vel.
(2021. 03. 30.)
A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.
(2021. 03. 30.)
Az Európai Unió 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó helyreállítási alapja jelentős segítséget jelent a tagállamoknak a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés elősegítésére, amelyből hazánk 7,2 milliárd eurót, vagyis több mint 2600 milliárd forintot hívhat le 2026-ig.
(2021. 03. 30.)
A Német Szövetségi Tanács március 26-án jóváhagyta a rendes fakitermelés korlátozásáról szóló rendelettervezetet a 2021-es erdészeti évben (HolzEinschlBeschrV2021).
(2021. 03. 30.)
Újabb erdősítési kampányba kezdett szerdán a romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, amelyre mintegy másfél milliárd eurót fordítanak a uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból.
(2021. 03. 30.)
Térjünk rá a számokra. Egy fa elültetése Budapesten 110 ezer Ft-tól akár 2 millió Ft-ig terjedhet, helyszíntől függően. Átlagos esetben a főváros kertészeti cége, a FŐKERT 110ezer Ft-ból tud ültetni egy fát.
(2021. 03. 30.)
45 m magas hiperboloid Dániában, mely 20 m-rel nyúlik a fák fölé, s több 100 m-es rámpán akár kerekesszékkel is fel lehet jutni a tetejére.
(2021. 03. 29.)
Az ország keleti része annyira elhagyatott és elérhetetlen, hogy nagyrészt csak medvék, farkasok és egzotikus tigrisek élnek ott. A Kreml ezt a térséget használná fel arra, hogy bebizonyítsa, képes kivenni részét a klímaváltozás elleni küzdelemből.
(2021. 03. 29.)
A Gyulaj Zrt. az erdészeti szakszemélyzet továbbképzését segítő online rendezvényt szervez 2021. április 22-én Új üzemmódok a gazdálkodásban a klímaváltozás tükrében címmel.
(2021. 03. 29.)
2019-ben számoltunk be a Land Art Egyesület erdőtelepítési projektjéről, mikoris ezer kocsánytalan tölgyet ültettek el a Családok és barátok erdejében. 2020. viszontagságos éve után a háromezerhez képest a 2021. márciusában 4200 csemetét ültettek el Székelyderzs határában, több mint egy hektár új erdőt hozva létre.
(2021. 03. 29.)
A válasz Gyetván Csaba Hogyan készül? című sorozatának a BEFAG Parkettagyárban készült műsorában kapunk választ. A BEFAG Parkett Kft. részéről Somogyi Imre gyárigazgató mutatja be a technológiát, a terméket.
(2021. 03. 29.)
Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A Zalaerdő Zrt. Csónakázó-tóhoz közeli időspirálja minden esztendőben gazdagodik egy-egy fácskával - rendszerint az év fafajából ültetnek a Föld napja tiszteletére.
(2021. 03. 29.)
Műholdakkal, szenzorokkal és drónokkal fognak védeni egy ezer hektáros fenyőerdőt Róma közelében - jelentette be pár napja az olasz főváros vezetője.
(2021. 03. 29.)
Bár elviekben nem lehetne, több hazai bútoráruházban továbbra is elérhető a személyes átvétel opció, ha valaki a webshopból rendel.
(2021. 03. 28.)
Mohamed bin Szalman, Szaúd-Arábia koronahercege zöld fordulatot hirdetett meg, aminek keretében nem csak Szaúd-Arábiában, de a szomszédos országokban is faültetési program kezdődne.
(2021. 03. 28.)
Nádszeg, Szlovákia: két kampány is zajlik egyszerre a községben azért, hogy szebbé tegyék a környezetet. Az egyik a faültetés, a másik a szemétgyűjtés.
(2021. 03. 28.)
Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisben / Az Erdők Nemzetközi Világnapja 2021 / Erdő Ernő bácsi meséi - Többféle erdő létezik? / Az agancshullajtás időszakán ... / A Lajos forrás és környékének megújítása / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Erdei források, patakok, tavak / Gasztro percek - Tejszínes-tárkonyos vadleves
(2021. 03. 27.)
A szasszafrász felhasználási területe a bútoriparban hasonló, mint a kőris és a gesztenye esetében. Készítenek belőle csomagolóedényeket, esztergályozzák is, aromás illata miatt kandallófaként is kedvelt. Nagy tartóssága miatt ajánlott könnyű csónakok építésére. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)
(2021. 03. 26.)
Minden vállalkozás életében bekövetkezik a profilváltás vagy a profilbővítés ideje. A korábbi ökölszabály úgy szólt, hogy ötévenként minden vállalkozás fő profilját ajánlott megvizsgálni. Ezt több szempont alapján kell elvégezni.
(2021. 03. 26.)
Az úttörő rögzítési specialista, a BECK hozta létre: a LIGNOLOCR fa szeg modern megoldás a hagyományos építéshez. Az alumínium vagy acél kötőelemek ökológiai alternatívájaként ezek a hevederezett fa szegek fába és faanyagokba beüthetőek anélkül, hogy hőhidakat képeznének, vagy korrózió nyomokat hagynának.
(2021. 03. 26.)
A díjazottak: Varga Béla Életfa Emlékplakett arany fokozatot, Ficzere Mónika és Nagy Károly József Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.
(2021. 03. 25.)
Fedezze fel az Erdők Nemzetközi Napján néhány kedvenc étele mögötti kevésbé ismert történetet! Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának cikke dióról, manduláról, fenyőmagról, stb. magokról jó videóval.
(2021. 03. 25.)
Az Erdők Világnapján tette közzé az EU erdősültségére vonatkozó infografikáját az Eurostat. 2020-ban az EU becslések szerint 159 millió hektár erdővel rendelkezett. Ez a terület 1990 óta (az akkori 145 millió hektárról) csaknem 10%-kal nőtt.
(2021. 03. 26.)
Nemrég egy felhívást tettem közzé az Instagramon, azzal a céllal, hogy megszólítsam az embereket: mondják el gondolataikat, véleményüket vagy bármit ami eszükbe jut az erdőkkel kapcsolatban.
(2021. 03. 26.)
Prémontré vadregényes völgyét olyanná változtatták, mintha a Jóisten virágoskertje lenne - írja Bartal Tamás. 900 évvel később, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján mi is igyekeztünk egy kicsit földi paradicsommá varázsolni Premontrei Parkunkat.
(2021. 03. 26.)
Idén egy magyar erdőmérnök hölgy, dr. Bíró Boglárka is bekerült a COPA-COGECA által meghirdetett Innovációs Díj a Női Mezőgazdasági Termelőknek (Innovation award for Women farmers) pályázat öt legjobb jelöltje közé.
(2021. 03. 25.)
Az Új Európai Bauhaus-mozgalom felhívásában Ursula von der Leyen EP-elnök azt javasolta, hogy a fa kulcsszerepet játszhasson az épített környezet szénelnyelővé történő átalakításában.
(2021. 03. 25.)
A svéd és finn tőzsdéken jegyzett fatermék-óriás, a Stora Enso 4,6%-kal növelni tudta működési eredményét (EBITDA) 2020-ban 160 millió euróra (2019: 153 millió euró).
(2021. 03. 25.)
A fenntartható építészet területén hamar népszerűvé vált a fa, mint alapanyag, nemzetközi viszonylatban is egyre többet hallani olyan projektekről, melyek rétegragasztott fapaneleket (CLT = Cross-Laminated Timber) használnak nagy számban.
(2021. 03. 25.)
A Finn Fűrészipari Szövetség honlapján jelent meg a Bill Gateshez írt nyílt levél, melyben Esa Mikkonen egyetemi adjunktus felhívja a címzett figyelmét hazája erdőgazdálkodásának teljesítményére és a fatermékekre az éghajlat változás elleni küzdelem terén.
(2021. 03. 25.)
Jelentős statisztikai összefüggést találtak az erdők kitermelése és az állatokkal terjedő fertőző betegségek kialakulása között francia kutatók.
(2021. 03. 25.)
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti és környezetvédelmi tevékenységében évek óta jelentős feladatot és költséget jelent az erdőterületeinken illegálisan elhelyezett hulladék felszámolása.
(2021. 03. 25.)
Folytatódik a településfásítási program, sőt megduplázva. Az őszi ültetési szezon után tavasszal további 16 településen valósul meg faültetés, az EGERERDŐ Zrt. működési területén.
(2021. 03. 25.)
Az Egyesült Államokban annyira elszaporodtak a vaddisznók, hogy a gazdák és a hatóságok is szemet hunynak az orvvadászat felett. Sőt, teljes körű szolgáltatások épültek ki a vadászatukra.
(2021. 03. 24.)
Sok írás jelent meg az Erdők Világnapja alkalmából, melyekre (egy részükre) visszatekintünk most.
(2021. 03. 24.)
Megjelent a Soproni Egyetem Kiadó gondozásában az angol nyelvű 9th Hardwood Proceedings, mely sok, a nemzetközi bírálóbizottság által újnak, érdekesnek ítélt témát tartalmaz a lombos faanyagokkal kapcsolatban: 53 cikk 242 szerzőtől, Afrika, Ausztrália, Ázsia és Európa 19 országából.
(2021. 03. 24.)
A Passzív Ház Díj ráirányítja a lehetséges felhasználók figyelmét arra, hogyan lehet a passzív ház szabványt építészetileg kifinomultan és sokoldalúan megvalósítani.
(2021. 03. 24.)
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 22-23-i brüsszeli ülésén az uniós mezőgazdasági miniszterek intenzív egyeztetéseket folytattak a Közös Agrárpolitika reformjáról.
(2021. 03. 24.)
Az idei év sorozatban a negyedik, amikor kíméletlen aszállyal köszönt be a tavasz. A hótakaró hiányában nincsenek olvadó vizek, és minden élő szervezet szenved a szárazságtól.
(2021. 03. 24.)
A Városi Erdők Európai Fóruma (EFUF) nem pihen és a vírusidőszakban is igyekszik kapcsolatban lenni közönségével. Ehhez elkészítették a myEFUF app-ot, mely sok a témába vágó érdekes eseményt tesz elérhetővé.
(2021. 03. 24.)
Az erdő funkciójában, vagyis inkább a vele való viszonyunkban beálló változás továbbgondolásra kényszeríti az erdészeket és a tulajdonosi réteget egyaránt. Kell, hogy változzon a kezelés módja és a szaknyelv. Meg kell érteni azt is, hogy az én előnyöm nem történhet a másik kárára.
(2021. 03. 24.)
Változott az Agrárminisztérium szervezeti és működési szabályzata, mely több dologban is érinti az erdészet ügyeit. A földügyek átkerültek a közigazgatási államtitkárhoz. Az erdőkért felelős államtitkárnak a jövőben két helyettese lesz, mivel önálló feladatkörként létrejön a magánerdőgazdálkodás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárság.
(2021. 03. 23.)
Az erdők-mezők megtisztítására hív az Aktív Magyarország és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi kampánya.
(2021. 03. 23.)
A Tabán és a Szent István park után, a Városmajorban jött létre Budapest harmadik közösségi komposztálója, adta hírül a Főkert.
(2021. 03. 23.)
Március közepén helyezték ki a Szent István parkba Dunakeszi első közösségi komposztálóját! A település főkertésze arra kéri a lakókat, hogy az egyszerű alapszabályok betartásával használják, és azt is hogy vigyázzanak rá!
(2021. 03. 23.)
A Remény falának, illetve az emberiség legnagyobb építményének is nevezett kezdeményezés megoldást jelenthet a szegénység, éhezés és migráció problémájára, de legalábbis jelentősen hozzájárulhat azok mérséklődéséhez.
(2021. 03. 23.)
A Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő területeken, annak túraszakaszain már korábban is hajtott végre fejlesztéseket az erdőgazdaság. Ám a mostani, ami a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház megvalósítását eredményezi, egy markáns, erőteljesen pozitív változást ad majd a Vértes ökoturizmusának.
(2021. 03. 23.)
2021. március 3-án a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének munkatársai 8 fővel megkezdték a Hulladékradar applikáción bejelentett és a saját dolgozók által észlelt illegálisan elhelyezett hulladék kupacok felszámolását.
(2021. 03. 23.)
A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete finn, szerb és cseh partnereivel együttműködve három évre szóló támogatást nyert a vadászati turizmussal kapcsolatos kutatásokhoz.
(2021. 03. 23.)
A Nemzeti Mintaterv Katalógus elsődleges célja a Magyar Falu Programhoz kapcsolódóan a lakossági építkezések támogatása és a magyar vidék épített környezetének minőségének növelése.
(2021. 03. 22.)
A világ legnagyobb fafaja az örökzöld mamutfenyő, mely átlagosan 80 méter magasra nő és akár 2000 évig is élhet, új lézertechnológiás mérésekből pedig az is kiderült, hogy az eddig becsültnél is nagyobb a tömegük.
(2021. 03. 22.)
3 ország fái versenyeztek egymással idén az Európai Év Fája címért, összesen több mint 600 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson. A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa a 8.helyet szerezte meg.
(2021. 03. 22.)
Világszerte egyre több figyelem fordul az erdők felé. A koronavírus előtti világ egyik utolsó nagy természetvédelmi mozgalma az Amazonas esőerdeiért folytatott világméretűvé duzzadt kampány volt, de manapság sem telik el úgy nap, hogy ne jelenne meg valamilyen hír, ami a fák és erdők jelentőségét támasztja alá.
(2021. 03. 22.)
Várhatóan éppen szezonkezdetre, júniusra készül el az osztrák főváros következő klimatizált utcája, a Zollergasse, ahol 25 éves fák, vízfolyás, pergolák és sok zöld kínál majd enyhülést a nyári kánikulában. A városi fák életkörülményein és a nyári záporok alkalmával hirtelen lehulló sok csapadék hasznosításán vízérzékeny várostervezéssel javítanak.
(2021. 03. 22.)
Az EU 2030-ra hárommilliárd fát ültetne el, azzal a céllal, hogy fokozza a biodiverzitást. De sokan kérdik, hogy a faültetés tényleg hatékony eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben.
(2021. 03. 22.)
Az országban egyedülálló erdei kálvária létesítésébe fogott dr. Gácsi Zsolt erdőmérnök. A Petőfiszállás határában található nyolchektáros erdőben a Rózsafüzéres kálvária megvalósítása a napokban kezdődött el, és előreláthatólag ősztől várja majd a látogatókat.
(2021. 03. 21.)
Március 21. az Erdők Világnapja. Ebből az alkalomból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamennyi erdőtulajdonos, erdőgazdálkodó, erdész és erdészeti vállalkozás tagja nevében szeretettel köszöntjük / köszöntünk az erdőnkben!
(2021. 03. 20.)
A Helsinki központjától keletre fekvő Laajasalo szigetén áll a CLT-nagypanelekből épített családi ház, amelyet Martin Lukasczyk építész saját családja számára tervezett.
(2021. 03. 19.)
Beton alapra állított faburkolatú házat építettek Frastanz-Gampelün faluban, amely panorámás kilátást nyújt a környező alpesi tájra.
(2021. 03. 19.)
Bár már az elkészültét követő első vizsgálatokkor kiderült, hogy alkalmatlan a vízre bocsátásra a svéd flotta legerősebb tekintélyt parancsoló hajója, II. Gusztáv Adolf királynak senki sem merte bevallani, hogy a Vasa inkább hasznavehetetlen dísztárgy, mint tengeri csaták döntnöke.
(2021. 03. 19.)
Az erdei életközösség fontosságára és az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet a Soproni Egyetem március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából.
(2021. 03. 19.)
A digitális iker-erdő lehetővé teszi az erdők fejlődésének egyre átfogóbb modellezését és előrejelzését. Az első modelleket finnországi, németországi és romániai erdőkből készítik el - ezeket a világ összes erdeje követi.
(2021. 03. 19.)
Az erdők nemzetközi napjának alkalmából a FAO főigazgató-helyettese Maria-Helena Semedo egy egészségesebb és fenntarthatóbb jövő kialakítására buzdít.
(2021. 03. 19.)
A közelmúltban indult CLIMAFORCEE LIFE projekt célja éppen az, hogy olyan klímabarát erdőkezelési megoldásokat dolgozzon ki és osszon meg, amelyek hozzájárulnak erdeink ellenálló-képességének javításához.
(2021. 03. 19.)
Gyulladást észleltek a Metsä Group kemi (Finnország) cellulózüzemében egy kazán tüzelőanyag-szállítószalagjánál 2021. március 19-én, pénteken 3.29-kor.
(2021. 03. 19.)
A balatonlellei Kishegy a balatoni panoráma, a boros pincék és éttermek miatt is kedvelt kirándulóhely, ahol az öreg erdők Szűcs László erdőfelügyelő, Balatonlelle első polgármesterének kezdeményezésére kaptak először közjóléti rendeltetést.
(2021. 03. 18.)
Oktatófilm: Hogy hogyan lesz erdő a magból és fa a csemetéből, hogyan történik az erdőtelepítés és mi a szerepe mind ebben az erdészeti csemetekerteknek.
(2021. 03. 18.)
Indulj el! néven rajtol az aktív turizmus tavaszi kampánya - Kirándulásra és a nemzeti parkok megismerésére hív mindenkit az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.
(2021. 03. 18.)
Indul Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb középiskolás versenye, a VándorViadal. A VándorViadal célja, hogy a középiskolás diákok egymással versengve ismerjék meg a természetet, az ország legszebb tájait, közben pedig minél több kalandban és élményben legyen részük.
(2021. 03. 18.)
Tavaly már beszámoltunk arról, hogy a Nyíregyházi Erdészet parkjában álló nyírfákból évek óta csapolják a nyírfavizet az erdészek. Így van ez idén is, hiszen a nyírvíz csapolásnak most jött el az ideje!
(2021. 03. 18.)
Az Erdei Vándortáborokban résztvevő diákok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében tavaly két útvonalon is bevezettük a csomagszállítás-mentességet. Ezeken 333 diák vitte önerőből a csomagját. Utánuk egyenként egy-egy fát ültettünk el egy korábban jégkár által sújtott erdőrészletben, Budapesten a XII. kerületben.
(2021. 03. 18.)
Látogatók ezrei várják, hogy a Budakeszi Vadaspark ismét kinyithassa előttük kapuit. Megéri azonban türelmesnek lenni, mert a Vadaspark a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő ellenére sem tétlenkedett. Újdonságokkal készül, hogy az élményben minden korosztály örömét lelhesse.
(2021. 03. 17.)
Minden korábbinál súlyosabbak az európai aszályok: egy nemzetközi kutatás szerint a 2015 óta a kontinensen tapasztalható nyári szárazságok pusztítóbbak voltak, mint az azt megelőző 2100 évben.
(2021. 03. 17.)
A múlt héten ismerte el az amerikai székhelyű Academy Of World Records a szilágysági születésű, de manapság már Szatmárnémetiben élő Gabriel Antoniu Lavrincic rekordját: ő a világ legtöbb kézzel írott levelét kapó személye.
(2021. 03. 17.)
Az Egyesült Államok vezető szabadtéri rekreációs szoftver szolgáltatója, az iSportsman a napokban véglegesítette együttműködését a magyar Bit and Pixel Kft. által fejlesztett HAMS.online-nal, Európa egyik legjelentősebb vadgazdálkodási szoftver szolgáltatójával.
(2021. 03. 17.)
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelmet fordít az ártéri erdők őshonos jellegének megőrzésére. 2020-ban tízezer facsemetével gazdagították az erdőterületeket.
(2021. 03. 17.)
Az önkormányzat tulajdonában álló pósteleki génrezervátum olyan helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely mintegy 9,5 hektáron elterülő több erdőrészletből áll.
(2021. 03. 17.)
Az NFK Erdészeti Főosztálya hosszú távú munkalehetőséget kínál az erdőrendezési szakmai tevékenység iránt érdeklődőknek, akiknek célja a megszerzett szakmai tudás fejlesztése, bővítése! Várjuk jelentkezésedet, hogy tudásodat, munkádat a magyar erdők szolgálatába állítsd!
(2021. 03. 17.)
Negyed évszázada zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság. A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola nagyszabású fejlesztése is.
(2021. 03. 16.)
Gyorsan megfékeztek szombaton Nyírbátorban egy fűrészüzemben keletkezett tüzet. Az üzem szárítóhelyiségben gyulladt meg az ott tárolt faanyag.
(2021. 03. 16.)
Hiába teljesített jól idén januárban az elektronikai-, az elektrotechnikai- és a bútoripar, összességében 2,3 százalékkal csökkent a termelés.
(2021. 03. 16.)
Idén a vírus miatt most márciusban sajnos nem személyesen vehetik át a kitüntetéseket. Ugyanakkor a megfelelő helyeken közzéteszik: ki milyen kitüntetést és milyen indoklással kap. E cikkben szakterületünk idén tavaszi kitüntetettjeiről adunk hírt.
(2021. 03. 16.)
Felsoroljuk a FAGOSZ tagjait, főtevékenységük szerinti csoportokba rendezve.
(2021. 03. 16.)

Az OEE felhívása erdészekhez, erdőgazdálkodókhoz: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ideiglenes működési engedéllyel, magyar nyelven, erdőmérnökképzést indított Sepsiszentgyörgyön. Romániában ez az egyedüli magyar nyelvű erdészeti felsőfokú képzés.
A FAGOSZ / FATÁJ / FATUDAKOZÓ máris támogatja a Sapientia Egyetem magyar nyelvű szakkönyvtára bővítését.
(2021. 03. 16.)

Mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A probléma természetvédelmi, egészségügyi és árvízvédelmi szempontból is jelentős.
(2021. 03. 16.)
Kora ősztől tél végéig motorfűrésztől hangosak a somogyi erdők. A Sefag Zrt. Marcali Erdészetének területén bontóvágások zajlanak ezekben a napokban is. A tölgy fűrészrönk a Csurgói Faipari Gyárba kerül, ahol parketta lesz belőle.
(2021. 03. 16.)
Párbeszédet kezdeményez az őrségi lakosokkal a Mol, mert az elmúlt napokban több félreértés látott napvilágot az Őrségben tervezett kutatófúrással kapcsolatban, egyetlen fát sem fognak kivágni - írta az MTI a Mol közleménye alapján.
(2021. 03. 16.)
Metil-cellulózból készítettek tartós optikai kábelt a finnországi Aalto Egyetemen.
(2021. 03. 14.)
A Bőszénfai Szarvasfarm lakói / ÚTI CÉL - A Karád-Csiszárhegyi Vadászház / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Ős- és idegenhonos fák erdeinkben / Erdőfelújítás Budapest belterületén / Gasztro percek - Sertésszűz Villeroy módra
(2021. 03. 13.)
A Zalaerdő Zrt. 2020 tavaszán sikerrel pályázott a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében négy, egyéb szálláshely besorolású kereskedelmi szálláshelye felújítására.
(2021. 03. 13.)
Megújult bejegyzések: BIOLÁNG Kft | EGYFA Kft | Enmont sro | ERREAD Kft | Fagépszer Plusz Kft | FORMANCE Kft | KENOBI Hungária Kft | NESTRO Hungária Kft | Tajga-Depo Kft | TÜRGYEI Faipari Kft | Bácska Erdőszövetkezet | BOPAÁR Kft | ER-FA Kft | HOLZ Fafeldolgozó Bt | KID Bútor Stúdió Kft | Kőrösi Faipari Gépgyártó Kft | KRISZT Ipari Kft | Monostor-Erdő Bt | Pannon-Holz Kft | REMMERS Ungarn Kft | Revolutio-2000 Kft | Trade-Wood Kft | Üzleti KERESLETEK a FATUDAKOZO.hu oldal Keres/Kínál rovatából (2021. 03. 12.)
A VINOP-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása - a felhívás-tervezete átdolgozás alatt áll. A határidők nagyjából másfél hónapot tolódnak.
(2021. 03. 12.)
Ismét módosult a VEKOP-1.2.7-20 Divat és Dizájnipari mikro-, kis-és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című felhívás.
(2021. 03. 12.)
Jan Kurth, a Német Bútorszövetség (VDM / VHK) ügyvezető igazgatója szerint számos tartományban a lezárások a német bútoripar export üzletágában is éreztették hatásukat.
(2021. 03. 12.)
Kilenc éves fennállását köszönti március 15-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az évfordulóra elkészült a 2020-as év legfontosabb eseményeit, intézkedéseit összefoglaló évértékelő.
(2021. 03. 12.)
A STIHL kertápolási szakértői szerint az abszolút kezdő hobbikertészek számára sem okoz majd a kerttervezés hatalmas kihívást akkor, ha az általuk javasolt hét lépés alapján haladnak a tökéletes végeredmény felé.
(2021. 03. 12.)
Egy lelkes madárbarát kezdeményezésére 20 darab madárodú került ki a napokban a Beremend közeli erdőbe. A megfelelő helyszín kiválasztását a Mecsekerdő Sellyei Erdészetének szakemberei segítették.
(2021. 03. 12.)
A Bakonyerdő Zrt. számára egész évben folyamatos feladatot jelent a Bakony és a Balaton-felvidék erdeinek az illegálisan elhelyezett hulladéktól vagy a gyakorta elszórt, a kirándulások alkalmával hátrahagyott szeméttől való megtisztítása.
(2021. 03. 12.)
Ismét látogatható a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark 2021. március 10-től, szerdától. A természeti szépségekben bővelkedő létesítmény ezentúl a hét minden napján várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat a járványvédelmi szabályok betartásával.
(2021. 03. 11.)
A brazil esőerdők egy részét illegálisan árusítják a Facebookon, hívta fel a figyelmet a BBC. Az eladásra kínált területek között természetvédelmi területek és indián törzsek földjei is szerepelnek. A facebookon található hirdetések némelyike ezer focipályányi esőerdőt kínál.
(2021. 03. 11.)
A Copa Cogeca nevű EU agrárszervezet innovációs díjat hirdetett mezőgazdasági termelő hölgyeknek. Jelentős eredmény, hogy a döntőbe jutott végső 5 között volt Biró Boglárka, magyar erdőmérnök is. A fődíjat a spanyol, a különdíjat az olasz versenyző kapta..
(2021. 03. 10.)
Változások az erdészeti joganyagban! Segítségképpen mellékeljük az Erdőtörvény és rendeleteinek Nemzeti Földügyi Központ munkatársai által összeszerkesztett és aktualizált, 2021. február 24-től hatályos verzióját.
(2021. 03. 10.)
Témaindító megbeszélést kezdeményezett a Bakonyerdő Zrt. egy civil észrevétel kapcsán, ami a balatonfüredi erdőben zajló fakitermelést vonta górcső alá.
(2021. 03. 10.)
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Főkert Nonprofit Zrt. együttműködése keretében 1000 db odú került kihelyezésre Budapest azon parkjaiba, amelyek a Főkert kezelésében állnak.
(2021. 03. 10.)
A Soproni Egyetem hallgatói pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. március 10-én tartott szavazáson tették le voksukat a walden viselése mellett, így a két évtizedes tiltás után viselhettek újra egyenruhát az egyetemisták. Azóta a campuson és a soproni utcákon is büszkén hordják a Soproni Egyetem hallgatói ezt az öltözetet, hirdetve, hogy ők a selmeci-soproni diákhagyományok hű őrzői és éltetői.
(2021. 03. 10.)
A hazai fejlesztésű adminisztrációs szoftver és elektronikus beírókönyv - így annak fejlesztője, a Bit and Pixel Kft. - lett a nyertese annak a közbeszerzésnek, amelyet a Coillte, Írország állami erdőgazdasága írt ki.
(2021. 03. 09.)
A Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum kezdeményezésére erdészeti tudásközpont kialakítását tervezik. Az ágazati oktatási intézmények és a gazdálkodó szervezetek bevonásával elindított kezdeményezés célja a minél inkább gyakorlatorientált képzés megvalósítása a hazai erdők kezelésében érintett szakterületeken.
(2021. 03. 09.)
A hazai agrártájak biodiverzitásának megőrzéséről, ezzel összefüggésben a nagyüzemű, intenzív mezőgazdasági rendszerekbe is beilleszthető módszerekről, a már számos helyen működő jó példákról, gyakorlatokról indított új rovatot az Agrofórum.
(2021. 03. 09.)
A Becker Románia bútorgyár préselt bükk furnér elemeket gyárt. Az ismétlődő munkafolyamatok hatékonyságának a végtermék minőségének befolyásolása nélküli növelése érdekében a Becker Románia két UR10 kobotot vezetett be gyártási folyamataiba.
(2021. 03. 09.)
Hosszú lesz. de remélem, lélekemelő. A sorsformáló 2020 az első teljes évünk tehát, amit immáron 160 települést összefogó közösségünkkel közösen dolgoztunk végig a 10 millió Fában. A magam, de a szakértői és központi csapat nevében is elmondhatom, hihetetlenül szép és kimerítő év volt.
(2021. 03. 09.)
A főként a turizmusra támaszkodó Magyarhertelend idei terveibe is beleszólt valamelyest a járvány, ezért itt is várják, hogy a jó idő bekövetkeztével tudjanak jönni a vendégek, kinyisson a fürdő.
(2021. 03. 09.)
2013. óta a Fa (azaz a faanyag) Világnapja is minden év március 21. Így egyazon napra esik, mint az Erdők Világnapja, melyet az ENSZ hirdetett meg.
(2021. 03. 07.)
Látogatás a Petesmalmi Vidraparkban / Erdei vad-kavalkád a tél végén / Nyugodt hangulat a Budakeszi Vadasparkban / Gasztro percek - Öreglaki vadmalac leves
(2021. 03. 06.)
A Biesse innovatív megoldásai segítik a gyártásfejlesztést Magyarország egyik legnagyobb tömörfa design bútor gyártójánál.
(2021. 03. 05.)
Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába?
(2021. 03. 05.)
Mártha Roland, 11. B osztályos tanuló vagyok és az osztálytársammal, Egri Szabolccsal közösen megépítettük a Minecraft nevű videojátékban az iskolánk virtuális makettjét.
(2021. 03. 05.)
A kisállatok elföldelése az erdőben szabálytalan és tiltott, erre hívják fel a figyelmet a Miskolc melletti Csanyik-völgyben is.
(2021. 03. 05.)
A Lajos-forrás felújítása a héten kezdődött meg a Pilisi Parkerdőnél. A munkálatok ideje alatt vízvételre csak korlátozottan lesz lehetőség, de két hét múlva már teljesen megújult környezet várja a kirándulókat. Az idén még további 23 forrást újítanak fel a Parkerdő területén.
(2021. 03. 04.)
Magyarország üdvözli az ENSZ főtitkár szavait, melyekkel az erdők fontosságára hívta fel a figyelmet a Vadvilág Napja alkalmából - mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.
(2021. 03. 04.)
Tíz darab, hét évnél idősebb smaragdfát vágtak ki kedden délután Nagyberény határában. A különleges növények rendkívül gyorsan nőnek és képesek hektáronként harminc tonna port és pollent megkötni.
(2021. 03. 03.)
Környezetünk védelme, fejlesztése mindannyiunk kötelessége, amiért tennünk kell. Az Agrárminisztérium a tavaly meghirdetett településfásítási programmal is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb-nagyobb falvak, városok az eddiginél kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak.
(2021. 03. 03.)
A zöld építészet élharcosa - Vincent Callebaut - egy olyan új lakónegyed koncepcióját mutatta be, amelyet nemcsak, hogy fából építenének meg, de a fák természetét is magába ötvözné.
(2021. 03. 02.)
Oroszország 15 millió köbméter rönköt exportált 2020-ban, ami a világszerte forgalmazott hengeresfa csaknem 12%-át tette ki. Ez nagy mértékben megváltozhat egy éven belül.
(2021. 03. 02.)
A program célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését.
(2021. 03. 02.)
Az EIP-AGRI Innovációs Partnerségi keretprogram keretében 17 nemzetközi partner - köztük a NAK - együttműködésében megvalósult EURAKNOS tematikus hálózat projekt, melynek célja a tematikus hálózatok tudásmegosztási módszereinek fejlesztése volt, a befejezéséhez közeledik.
(2021. 03. 02.)
Néhány hónapja jelent meg a hír az első, e témakörhöz tartozó építésügyi műszaki irányelv bevezetéséről. Az a magasépítésben felhasznált új faanyagok kiválasztási szempontjairól és az alkalmazandó, károsodást megelőző intézkedésekről adott tájékoztatást. Most pedig a meglévő faszerkezetek vizsgálatáról lesz szó.
(2021. 02. 27.)
A vadászat és a barokk zene kapcsolata / Téli utánkeresés Bartha Ferenccel / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Klímaváltozás és következményei / Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben / Erdő Ernő bácsi meséi - A tűlevél / A vadfilmezés szépsége és nehézsége
(2021. 02. 27.)
2020-ban 28.208 új lakás épült, 34%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22.556 volt, 36%-kal kevesebb, mint 2019-ben.
(2021. 02. 26.)
A TABU Európa vezető design furnér gyártó cége. A festett és kétszer késelt furnérok gyártása terén kínált prémium termékeiket a legjelentősebb belsőépítészek és designerek használják.
(2021. 02. 26.)
A STIHL szakértői szerint mielőtt nekilátnánk az első kerti munkáknak, érdemes meggyőződni arról, hogy eszközeink biztonságosan használhatók-e és probléma nélkül tudták átvészelni a téli leállást.
(2021. 02. 26.)
Az Európai Bizottság a 2021. február 24-i ülésnapon elfogadta az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát, amely meghatározza az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülés útját.
(2021. 02. 26.)
A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete tavaly öt erdészkerületben, a Sóstói-erdőben, valamint Tiszatelek, Kállósemjén, Nagykálló és Nagyszállás térségében létesített odútelepeket. Olyan fiatal erdőkben helyezték el az odúkat, ahol a fákon még nem találnak természetes búvóhelyet a madarak.
(2021. 02. 26.)
Folyamatos a klíma- és természetvédelmi célok támogatása a Gemenc Zrt.-nél. A Mintafásítási Program keretében - az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásával, az Agrárminisztérium koordinálásával - az ország fával borított területeinek növelésében vesz részt a gemenci erdőgazdaság.
(2021. 02. 26.)
Ádám Zsolt népi iparművész több mint húsz éve foglalkozik hangszerkészítéssel. Asztalosnak tanult, majd bútorok gyártásával és restaurálásával foglalkozott. Zala megyében született, jelenleg Csepel-Királyerdőn él és dolgozik.
(2021. 02. 25.)
Termőföld tulajdonosok, mező- és erdőgazdálkodók figyelem, ismét módosult a VP5- 8.1.1-16 kódszámú, Erdősítés támogatása elnevezésű felhívás.
(2021. 02. 25.)
A Forest Information System for Europe (FISE) az EU egészre, tagországaira és néhány további országra vonatkozó, erdőkkel kapcsolatos információs rendszer. Óriási adattár.
(2021. 02. 25.)
Kevesebb cég, kevesebb számlát állított ki 2020-ban az előző évhez képest, de javult a fizetési morál: a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték, és kisebb mértékű lett az átlagos késés is. Csaknem egyező arányban esett 2020 során a cégek és a kiállított számlák száma is előző évhez képest.
(2021. 02. 25.)
Az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdőgazdaságok Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Mintaprogramja 2021. tavaszán is folytatódik. GYULAJ Zrt - 4 községhatárban, 10 erdőtelepítendő területen, 14 fafaj, 58.000 db csemetéjét ültetik el.
(2021. 02. 25.)
A 250-260 hektáros Püspökerdő a győriek legkedveltebb zöldövezete évente 30-35 ezer látogatóval. Két évtizede folyamatosan fejlesztik.
(2021. 02. 25.)
Február 15-től Dr. Sándor Gyula erdőmérnök vette át a Sopron környéki erdőket kezelő TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezetését. A jövőbeli tervekről Szerda este című műsorunkban számolt be a vezérigazgató.
(2021. 02. 24.)
A Bakonyerdő Zrt. az erdő- és vadgazdálkodás mellett kiemelt figyelmet fordít közjóléti feladatai ellátására, és egyre inkább bekapcsolódik az ökoturizmus új folyamataiba.
(2021. 02. 24.)
A Kőszegi-hegységben ősidőktől fogva nagy hagyománya van a természetes folyamatokra alapozó erdőgazdálkodásnak. Az elegyes lomberdőket többnyire fokozatos felújítóvágásokkal termelik le, illetve újítják fel.
(2021. 02. 24.)
Létrejött Magyarországon az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC). Az Egyesület célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze.
(2021. 02. 24.)
Három jelentős finn díjat is elnyert a Helsinki Olimpiai Stadion felújítása és korszerűsítése. Először a legjelentősebb finn építészeti díjat, az Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto 2020-at, utána a faépítészeti díjat, Puupalkinto 2020-at, végül nemrég megkapta az év betonszerkezete díjat, a Betonirakenne 2020-at is.
(2021. 02. 23.)
A klasszikus mesék világát szerető gyerekek és felnőttek idén nyártól már láthatják a kész mesemúzeumot, amit a nagy mesélő számtalan meséjének hatása ihletett Dániában, ahol egy egész múzeum emlékezik majd a világ egyik legkedveltebb meseírójának életére és világhírű meséire.
(2021. 02. 23.)
Még tavaly novemberben indította útjára a Hubertus Erdészeti Erdei Iskola a nyereményjátékát az ajkai és a környékbeli iskolák, diákok számára, hiszen a vírushelyzetben a gyerekek az erdei iskolai foglalkozásokon sem vehetnek részt.
(2021. 02. 23.)
Idén a járványügyi intézkedések miatt sajnos nem tudjuk megrendezni az évről-évre egyre sikeresebb állásbörzénket, illetve az azt követő - talán még sikeresebb - öregdiák találkozót.
(2021. 02. 22.)
Tavaly decemberben egy minden érdeklődő számára nyitott pályázatot hirdettünk. A fa- és bútoripar ágazathoz tartozó szakmákat oktatók munkacsoportjával közösen az iskola arra buzdította az érdeklődőket, hogy tervezzenek madáretetőket, készítsenek róluk rajzot, leírást, és a legjobbnak ítélt tervet az iskola tanulói elkészítik a tervezőnek.
(2021. 02. 22.)
Az osztatlan közös tulajdon felszámolására született szabályozás és az állami program csak átmeneti megoldás lehet, ha nem módosulnak az öröklési szabályok - áll a gazdaköri érdekképviselet által kidolgozott javaslatcsomagban, amely az agráröröklés és a gazdaságátadás szabályozásának átalakításáról szól.
(2021. 02. 22.)
Az osztatlan közös tulajdonok bekebelezéssel történő megszűntetése során alkalmazandó irányadó egységárak az NFK weboldalán találhatók.
(2021. 02. 22.)
A fosszilisek aránya a bruttó rendelkezésre álló energián belül 10 %ponttal csökkent 1990-2019. között az EU egészét tekintve (27 tagország).
(2021. 02. 22.)
Az ökológiai szempontból rendkívül értékes "szárnyas" erdőfelújítás felbujtói az erdészek, elkövetői a szajkók, a természetgyarapítás cselekményének helyszíne Veresegyház községhatárában egy rossz egészségi állapotú fenyves.
(2021. 02. 22.)
Portré Bartucz Péter nyugalmazott erdésszel / A kaszói téli erdő varázsa / Erdő Ernő bácsi meséi - Mi az a moha? / Takarmányozás és agancshullás a téli tájon / Visszaemlékezés a hazai vérebtenyésztés megalapítójára / A vad téli tápláléka az erdő rejtekén
(2021. 02. 20.)
Tizennyolc kiállítást tudhat magáénak, hárman írtak róla szakdolgozatot, és harmincnégy évig volt a szintén az ő nevéhez fűződő tiszavárkonyi alkotóház vezetője. Hegedűs József fafaragóval, a Népművészet Mesterével beszélgettünk.
(2021. 02. 19.)
Az osztatlan közös földtulajdonok kérdése három évtizedes problémát jelent a magyar agráriumban. A szakértők is egyetértenek abban, hogy ezt hogy nem lesz könnyű megoldani, ugyanakkor bíznak abban hogy a 2021-ben megjelent új törvény segíthet majd rendezni a helyzetet.
(2021. 02. 19.)
A fás biomassza energetikai felhasználását megkérdőjelező kampányokból hiányoznak a legfontosabb tények. Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Nemzetközi Energetikai Ügynökség Bioenergia szervezeténél, bemutatva, hogy mely tényeket illik figyelembe venni.
(2021. 02. 18.)
A finnek 77 százaléka pozitívan vagy nagyon pozitívan viszonyul a középületek, például az iskolák, óvodák és egészségügyi épületek, és általában a faépületek építéséhez. A válaszadók 69 százaléka reméli, hogy saját településük növeli a faépítést.
(2021. 02. 18.)
Az Erdészeti Szakértői Program célja az erdőgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatok cseréjének növelése a szakértők között, és ezáltal a kapcsolatépítés és az ismeretek átadása a fenntartható erdőgazdálkodás területén világszerte.
(2021. 02. 18.)
Lezárult az EFOP-3.4.4-16-2017-00027 számú, QUALITAS - A Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI program bevezetése című pályázati program.
(2021. 02. 18.)
Határidőre befejeződött az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél a Szociális Tüzelőanyag Program. Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy 225 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattal kötött szerződést a társaság.
(2021. 02. 18.)
Közel ötven odúból álló telepet létesített az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüredi Erdészete. Fiatal és középkorú erdeinkben még nagyon sok ideig kellene várnunk természetes odvas fák kialakulására. Ezért nagyon hasznos ezekben az erdőkben odútelepeket létrehozni.
(2021. 02. 18.)
Berlinben egy jelenleg még elég merésznek számító építészeti tervet valósíthatnak meg. A Kreuzberg nevű városrészben Németország legmagasabb faépítményét húzhatják fel, a 98 méteres épületbe közösségi terek és lakások is kerülnének majd.
(2021. 02. 17.)
A New Scientist ír arról, hogy öles léptekkel haladnak előre az átlátszó fával történő kísérletezések, és egyre jobb eredményeket sikerül elérni, így egyre közelebb lehet, hogy fával helyettesítsük az üvegeket az ablakokban, ennek pedig az épületszigetelés és az energiahatékonyság terén lehet majd nagy jelentősége.
(2021. 02. 17.)
A koronavírus minden ágazatban okozott nehézségeket, viszont vannak olyan szakmák, amelyek mégis könnyebben vészelték át a járvány legnehezebb időszakait is. A bútorgyártókra, asztalosokra ráadásul idén még nagyobb szükség lehet, hiszen a lakásfelújítási támogatás miatt még több munkával kell számolniuk.
(2021. 02. 17.)
Erről szól a HuGBC következő Green Talk webináriuma, február 24-án. A jelenlegi tervezési módszerekkel, eszközökkel és kivitelezési technológiákkal, építőanyagokkal megvalósíthatók a nettó nulla épületek. Mire várunk tehát?
(2021. 02. 17.)
A HuGBC január 28-án tartott GreenTalk online rendezvényén sorra vették a főbb, közel nulla energiaigényű (KNE) épületeket érintő változásokat.
(2021. 02. 17.)
A 2019-es tűzben elpusztult 96 méteres torony helyreállításához közel 1.000 darab, 150-200 éves fára lesz szükség.
(2021. 02. 17.)
Az ismert svéd bútorgyártó, lakberendezési cég az Asus Republic of Gamersszel együtt új játékbútorok hatalmas választékát kínálja, köztük egy fakezet formáló fejhallgatótartót.
(2021. 02. 16.)
Összesen csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a szabadban kirándulni vágyókat. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül, és egyedülálló élményt kínál.
(2021. 02. 16.)
A cél a tömörfa (fűrészáru) rostokra merőleges irányban hajlítása technikai profillá. A kérdés tehát: hogyan lesz a vékony bükk pallóból negyed-cső.
(2021. 02. 16.)
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa korábban is összegyűjtött helytörténeti érdekességeket, és írásos sorozatban közölte azokat, mostantól viszont rövid videókkal is kiegészíti ezt. Elsőként a Balaton Bútorgyárról beszél Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 projektfejlesztési tanácsadója.
(2021. 02. 16.)
Azt régóta lehet tudni, hogy az ipari mezőgazdaság felelős leginkább az erdőirtásokért, ám a nemzetközi nonprofit elemzőintézet, World Resources Institute (WRI) most még alaposabban megvizsgálta, hogy a mezőgazdasági ágazatokon belül mi hajtja legjobban az erdők pusztítását.
(2021. 02. 16.)
A Copa-Cogeca, európai mezőgazdasági termelőket tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint az Európai Unió által megfogalmazott kezdeményezések és stratégiák összekeverik az erdőkkel kapcsolatos globális kérdéseket az uniós erdők tényleges helyzetével.
(2021. 02. 16.)
Ahogy már korábban hírt adtunk róla 2020 áprilisa óta önálló Ágazati Készség Tanácsa (ÁKT) van a Fa- és Bútoriparnak. Az ÁKT-k képviselik az egyes gazdasági ágazatok azon javaslatait, melyek a szakképzés tartalmi szerkezetének folyamatos fejlesztését és korszerűsítését, valamint a munkaerőpiaci igények és a képzési kínálat összehangolását szolgálják.
(2021. 02. 15.)
A Faipar a 21. században című konferenciáról készült felvétel visszanézhető, azok számára, akik lemaradtak az élő online eseményről.
(2021. 02. 15.)
A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek aránya és állapota, ugyanakkor jellemzően épp a nagyvárosokban korlátozott az erre rendelkezésre álló terület. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért Budapesten természetvédelmi célú városierdő-fejlesztést indít.
(2021. 02. 15.)
Szokatlan feladatok elé állította a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének munkatársait a szélsőséges időjárás. Egyrészt rendkívül kedvező a sok csapadék, mivel az erdőtalaj nedvességtartalma, vízviszonya kedvező feltételeket biztosít a fiatal és idősebb erdőállományoknak.
(2021. 02. 15.)
A miniszterelnök vezetésével, és az agrárminiszter részvételével működő Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja, hogy erősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat, térségeket és közösségeket.
(2021. 02. 13.)
Vadetetés a Vadex Zrt. területén / A Kardosfai kilátó páratlan panorámája / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Az erdőgazdálkodás 3 célja / Izgalmas utánkeresés Klinkó Nándor vérebvezetővel / Téli teendők a Tisza-tavon / Vad az enyhülő téli erdőben
(2021. 02. 13.)
A Széchenyi 2020 keretében megjelent Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (GINOP-1.2.14-20 kódszámú) felhívás február elején módosításra került.
(2021. 02. 13.)
A Széchenyi 2020 keretében megjelent Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (VEKOP-1.2.7-20 kódszámú) felhívás január végén módosításra került.
(2021. 02. 13.)
Február elején ismét módosult a VP4.-15.1.1.-17 kódszámú, Erdő - környezetvédelmi kifizetések című felhívás dokumentációja.
(2021. 02. 13.)
A luxus kunyhó a nevét az egyébként főleg kerítésekhez használt negyeddorongokról (skigard) kapta, de legalább ilyen érdekes, hogy a kívülről lapostetős, zöldtetős épület belülről magastetősnek tűnik.
(2021. 02. 12.)
A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán egy hete elindult a Környezettudatos Készházépítés tantárgy. A képzést Kárpáti József szaktanácsadó szervezte meg, ő állította össze a tematikát, és kérte fel az előadókat.
(2021. 02. 12.)
2021. február 15-től Dr. Sándor Gyula erdőmérnök veszi át a Sopron környéki erdőket kezelő TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezetését. Ábrahám István termelési vezérigazgató-helyettesi munkakörben folytatja munkáját a TAEG Zrt. kötelékében.
(2021. 02. 12.)
Modern eszközökkel sajátíthatják el a szakmát a Dráva Völgye Technikum erdész tanulói. A Kaposvári Szakképzési Centrum mintegy 1 millió forint értékben vásárolt STIHL kisgépeket.
(2021. 02. 12.)
Az EP átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el arról, hogy hogyan érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban.
(2021. 02. 12.)
Ez a hiánypótló kiadvány a közismereti környezettan és technika szakos, valamint a környezetmérnök-tanár szakos hallgatók számára tartalmaz általános módszertani ismereteket. A könyv egyrészt segíteni szeretné a hallgatók felkészülését a tanítási órára, másrészt a tárgyat oktatóknak is hasznos olvasmány lehet.
(2021. 02. 11.)
1,6 milliárd Euró beruházású 7,6 millió m3 papírfa alapanyag igényű biotermék (cellulóz) gyár alapkő letétele Kemiben 2021. február 12-én délután 6-tól. + 1,5 m3 rönköt felvágó, a világ legmodernebb fűrészüzeme Raumaban.
(2021. 02. 11.)
A madárodú kihelyezése bevált és mindenki által viszonylag egyszerűen végrehajtható természetvédelmi tevékenység. Ezzel búvóhelyet és fészkelési lehetőséget adunk a madárvilág számos képviselőjének.
(2021. 02. 11.)
Számos visszajelzés érkezett, amióta beindult a faanyag útjának nyomon követését biztosító román rendszer új változata. Miközben az illetékesek folyamatosan dolgoznak a problémák elhárításán, arra kérik a faipari vállalkozókat, jelezzenek valamennyi felmerülő kérdést, hibát, akadályt.
(2021. 02. 11.)
A világ első fából készült műholdjait akarják létrehozni a Kiotói Egyetem és egy japán cég szakemberei - adta hírül pár hete a BBC. A cél az, hogy a technológiával csökkentsék az űrszemetet.
(2021. 02. 11.)
A szakminiszter elhibázottnak tartja a pályázati kiírást, amit elődje, a jelenleg az energetikai tárcát irányító Virgil Popescu minisztersége idején dolgoztak ki. A programban a bútoripar is hátrányba került.
(2021. 02. 11.)
A bevonatos és furnérozott laptermékből dolgozó bútorgyártóknak az élzárások tekintetében is egyre magasabb szintű vevői igényeket kell kiszolgálniuk.
(2021. 02. 11.)
A podcast sorozat hatodik epizódja ugyancsak izgalmas beszélgetést tartogat. Sury Dalma a TADA moment- tárgyak szeretettel vállalkozás megálmodója. Főleg háziasszonyok számára állít össze kisebb kézműves csomagokat.
(2021. 02. 11.)
Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata: a Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra 370 pályázat érkezett, több mint 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel.
(2021. 02. 11.)
A klímaváltozás mindenki előtt ismert probléma, és ennek oka a nagymértékű szén-dioxid kibocsátás. Az országok gazdaságukat féltve nem nagyon igyekeznek csökkenteni ezt a kibocsátást, így megjelent egy újabb próbálkozás: gépfákkal próbálják elnyeletni a szén-dioxidot. Eljött a gépfák kora?
(2021. 02. 10.)
Elon Musk az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében a szén-dioxid légkörből való kivonását célzó, 100 millió USA dollár összdíjazású XPRIZE versenyt hirdetett.
(2021. 02. 10.)
Ausztriában 350 millió eurós támogatáscsomagról döntöttek még tavaly, a cél az erdőgazdálkodók terheinek enyhítése, ezzel egyúttal az erdők jövőjének biztosítása. A tíz tervezett intézkedésből hatot február elsejével meghirdettek, ezekre 200 millió euró támogatás jut a 350-ből.
(2021. 02. 10.)
Nagy sikert aratott a Solar Decathlon 2019 egyetemi innovációs építészeti világversenyen a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített, természetes megújuló energiákat hasznosító és innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző Hungarian Nest+ mintaház, amely iránt a Dubai Expo szervezői is érdeklődnek.
(2021. 02. 09.)
Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze írt a városi fák kivágásáról, a faápolásról, a bizalomhiányról és a közösségi médián terjedő ezzel kapcsolatos tévhitekről.
(2021. 02. 09.)
Az NFK Erdészeti Főosztálya tájékoztatja az erdészeti szakirányítói névjegyzékben szereplő erdészeti szakszemélyzetet, hogy a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés szerinti jogosulti alapképzés távoktatásos formában, a jogosulti vizsgáztatás a pandémia helyzettől függően jelenléti vagy online vizsga formájában kerül megrendezésre.
(2021. 02. 08.)
Hagyomány és modernség: megújult formában folytatja több évtizedes hagyományokon alapuló, egyedülálló szakmai tevékenységét az Agrárközgazdasági Intézet.
(2021. 02. 08.)
Január közepén a Greenpeace Nordic és a Védd az Erdőt (Svédország) szervezetek közös kampányt indítottak, amely frontális támadást jelent a svéd erdő-alapú ágazat ellen.
(2021. 02. 07.)
Felsőtold - e festői kis falu nevét érdemes lesz megjegyezni, mert egy olyan eldugott kirándulóhely és egy rejtélyes "kéz kilátó" is rejtőzik itt, amik a szó szoros értelemben is titkosak.
(2021. 02. 05.)
A Naplás-tó hangulata évek óta sok családot vonz, hiszen a környéken tett séta vagy biciklizés kiváló kikapcsolódási lehetőség. Az épülő kilátó új élményt kínál a természetkedvelő látogatók számára.
(2021. 02. 05.)
Ritkán látunk gerendaház (boronaház) technológiával épült, ennyire vagány és lendületes megoldásokkal operáló épületet. Óriási üvegfelületek, a megszokottól eltérő arányok, de mindenekelőtt friss és könnyed terek.
(2021. 02. 05.)
A Leitz HeliCut-rendszere kiszakadásmentes megmunkálási eredményei lenyűgözőek, és a HW és TDC lapkák különböző anyagokban és megmunkálási folyamatokban egyaránt jól teljesítenek.
(2021. 02. 05.)
Az iskola kínálatában olyan szakmákat tanulhatnak a diákok, amelyek iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon. Valamennyi képzésen ösztöndíjra számíthatnak az itt tanulók. Az intézmény emellett saját kollégiummal és sportcsarnokkal is várja a jelentkezőket.
(2021. 02. 05.)
Franciaországban a fafeldolgozó ágazat üdvözli a jövőbeli RE 2020 környezetvédelmi szabvány ambícióit, látva az szakminisztérium által bejelentett irányelveket.
(2021. 02. 05.)
A KSH friss gyorstájékoztatója szerint 2020. decemberében az előző hónaphoz képest 0,2%-kal, tavaly decemberhez mérten 4,0%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma (bútor: -20%). Ugyanekkor az ipari termelés volumene 5,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
(2021. 02. 05.)
Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az EU körkörös gazdasággal kapcsolatos cselekvési tervéről és az EP-képviselők lépéseiről a hulladékcsökkentés és a fenntarthatóság érdekében.
(2021. 02. 04.)
Február 3-án az erdészeti ágazatot képviselő legfőbb szervezetek találkoztak Janusz Wojciechowskival, az EU agrár biztosával, hogy megvitassák az ágazat növekvő aggályait azzal kapcsolatban, hogy az EU Zöld Megállapodásának végrehajtása miként kezeli jelenleg az erdészeti kérdéseket.
(2021. 02. 04.)
A NEFAG Monori Erdészete Pest megye 25 községének határában, mintegy 10 ezer hektár állami területen erdőgazdálkodik. Az erdészet 1977-ben alakult, kilenc erdészkerületből áll, és Csévharaszton fűrészüzemet, Mendén csemetekertet működtet.
(2021. 02. 04.)
Ígéretes megoldással rukkoltak elő az MIT kutatói: rézvirágból kivont sejtekből készítettek fatárgyakat. Ha akarsz egy faasztalt, nyomtatsz magadnak - vizionálta a Sustainability Times-nak Luis Fernando Velásquez-García a közeljövőt.
(2021. 02. 04.)
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2021. január elsején léptek hatályba a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény szabályai.
(2021. 02. 04.)
A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület a komáromi tulipános ládák történetét leíró és motívumkincsét ábrázoló kifestőkönyvet jelentetett meg az egykor híres bútor formakincsének megőrzésére - mondta el Nyikus Anna, a kötet szerkesztője.
(2021. 02. 03.)
Igazgatóságunk részvételével megkezdődött a Duna magyar-szerb határtérségi hullámtéri erdőgazdálkodásának fejlesztése (SafeForest) megnevezésű határon átnyúló projekt megvalósítása, melynek keretében 2021. január 29-én - a járványügyi helyzetre való tekintettel online értekezlet formájában - került sor a projekt nyitókonferenciájára.
(2021. 02. 03.)
Üzletek arculatát gondolják újra, épületek és terek megújításán ötletelnek, kerekesszékhez kiegészítőket terveznek - csak néhány program azok közül, amelyekben az Soproni Egyetem SKK Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói részt vesznek.
(2021. 02. 02.)
Mi vagyunk a Fabunio: tisztségviselőink 10 kérdést kaptak, melyekre válaszukat hétről-hétre olvashatjátok. Most Saly Péter, az elnökség MGYOSZ delegáltja mutatkozik be.
(2021. 02. 02.)
A mangrovék 54 százaléka 20 kilométeres távolságban van olyan folyótól, amely évente több mint egy tonna műanyagszemetet juttat az óceánba - olvasható a Science of the Total Environment című tudományos folyóiratban megjelent jelentésben.
(2021. 02. 02.)
Amit lehet hogy nem tud Európa erdeiről: az erdőterület, az éves növekmény és a fakitermelés, de a védett területek is folyamatosan növekednek. (Kiváló áttekintés, ismertetés Európa erdeiről, erdőiparáról, erdőgazdálkodásáról.)
(2021. 02. 02.)
A világszintű nehézségek ellenére Magyarország tömegével védte meg a munkahelyeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a faipari termékeket gyártó Falco Zrt. kapacitásbővítő beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.
(2021. 02. 01.)
A koronavírus-járvány miatti nehézségek ellenére az IKEA magyarországi árbevétele 8,5 százalékkal, 98 milliárd forintra nőtt a vállalat 2019. szeptember 1-jétől 2020. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - mondta az IKEA regionális kereskedelmi vezetője.
(2021. 02. 01.)
Számos cég az oldalán a valóságosnál környezettudatosabbnak és környezetkímélőbbnek tünteti fel magát, az esetek 42%-ban az állítások túlzóak, hamisak vagy megtévesztőek - derült ki az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok friss jelentéséből.
(2021. 02. 01.)
A SOE 2020-ban indult modellváltásának következő lépéseként az ERTI 2021. február 1-től kiválik a megszűnő NAIK-ból, és a SOE-hez csatlakozik. Az átalakulás célja a fenntarthatóságot előtérbe helyező zöld egyetem keretein belül az egységes oktató-kutató bázis létrehozása.
(2021. 02. 01.)

 

A korábbi évek negyedévi, illetve egész évi teljes tartalomjegyzékei a bal oldali sáv tetején lévő menü kapcsolóival érhetőek el.

 

FATÁJ ősnyomatok

A nyomtatott FATÁJ egyes régebbi számai:

2000. évi lapszámok 1-2, 3, 4, 5
1999. évi lapszámok 1, 2, 3-4, 5-6, 7, 8, 9, 10

Különszámok és egyebek

Fahevítés, ISPM 15, a fa csomagolóanyagok fertőtlenítése a nemzetközi áruforgalomban.

Új nyomtatvány a körzeti erdőtervezés előzetes javaslatához 2018-02-14

A megváltozott 2009. évi Erdőtörvény és aktuális végrehajtási rendeletei összeszerkesztve 2018-01-18

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek 2018-01-11

Vhr-ek a 2017-ben módosult 2009. évi Erdőtörvényhez 2018-01-05

Megjelent a fás szárú ültetvényekről szóló kormányrendelet 2017-06-13

 

Megjelent az Erdőtörvény módosítása 2017-05-31

Az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi az erdőtörvény módosítása, ma délelőtt elfogadta a parlament az Erdőtörvény módosítását 2017-05-16

A MEGOSZ és az OEE közleménye az Erdőtörvény módosításról 2017-04-05

Az Erdőtörvény módosításáról közelebbről 2017-03-30

Változik az Erdőtörvény, amely kétmillió hektárnyi kincset véd. 2017-03-14

 

FAGOSZ rönkfogyasztás felmérés FATÁJ 2015-12-18

105 hazai fűrészüzem gazdasági teljesítménye - 2010 2012. 02. 24.

 


Akác ügyek

Akác a viták kereszttűzében - MTA előadóülés 2014. 10. 22.

Elfogadták az özönfajok kiszorításáról szóló EU rendeletet 2014. 10. 01.

Az akáckoalíció átadta javaslatait 2014. 05. 21.

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz 2014. 05. 16.

Nótáskönyv az akácról 2014. 04. 22.

Akácból - hazánkban készített xilofon, marimba, xilorimba 2014. 01. 31.

Akác felhasználhatósága a nyílászárók piacán - szakdolgozat 2014. 01. 31.

Nem kellene támadni minden betelepített fajt - Dr. Sárvári János 2014. 01. 28.

Legyen az akác hungarikum 2014. 01. 27.

Megalakult az Akác Koalíció 2014. 01. 27.

Magyar erdők megítélése / Az akác megítélése - online kérdőív 2014. 01. 22.

Az akácüldözés megállítására szólított fel Glattfelder Béla 2014. 01. 17.

EU az idegenhonos özönfajok ellen 2014. 01. 02.

 


 

 

Szlovák-magyar határon átnyúló EUTR ellenőrzés 2018-04-05

Módosultak az erdei faválaszték szállítás szabályai és nyomtatványai 2018-03-12

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a NÉBIH 2018-02-14

EUTR azonosító a hirdetésben 2018-01-24

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok 2017-10-06

EUTR ügyben 5 tagállam hatóságai egyeztettek 2017-06-09

EUTR nyilvántartás kereskedőknek | Ezer tonna tűzifa zár alatt 2017-05-11

Faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzés - 2017 2017-04-27

Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a NÉBIH 2017-04-07

Eredetigazolás nélküli tűzifát zárolt a NÉBIH 2017-03-08

Az EUTR kezdeti tapasztalatai, útmutató az EUTR-hez 2016-02-22

Elfogadták az erdőtörvény módosítását (az EUTR Evt-be építése) 2015-04-16

EUTR gyakorlati útmutató 2013. 01. 15.

Az EU EUTR honlapja magyarul is elérhető 2013. 02. 25.

 


 

A faipar főhatósági helye 2013. 09. 17.

Álmodik a magánerdős 2013. 09. 04.

 


Elemzések, tanulmányok, melyeket a FAGOSZ titkárság készített és néhány további:

TOP 100 bútorgyártó vállalkozás Magyarországon 2019 2020-11-30

 

 

FATÁJ-elemzés: Top20 - legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2016 2017-07-28

 

FATÁJ-elemzés - Fakereskedők a számok tükrében - 2019. 2020-11-10

FATÁJ-elemzés - Top20 fűrészáru/falemez forgalmazók 2017-07-06

 

Növekvő pozitív eredmény a hazai barkácsláncoknál 2017-06-12

Magyarországi barkácsáruház-láncok 2011-es eredményei 2012. 07. 06.

Magyarországi barkácsácsáruház-láncok 2010-es eredményei

50 faipari gép/eszköz beszállító gazdasági teljesítménye - 2010. 2012. 06. 27.

 

Top30 magán-erdőgazdálkodók számokban 2019. 2020-10-13

 

 

Erdőgazdálkodók számokban 2020 - állami erdőgazdaságok 2021-06-02

 

A bruttó-nettó fakitermelés és az apadék változása 20 évben 2013. 03. 07.

Erdeink és fakitermelésünk fafajmegoszlása 2012. 10. 12.

Az erdőterv és fakitermelés állami és magán bontásban 2011. 11. 09.

Fakitermelési lehetőség és tény 2000-2010.

 

Hengeresfa külkereskedelme 2008-2011. 2012. 03. 23.

Tűzifa külkereskedelem 2008-2011. 2012. 03. 19.

Fa és fatermék külkereskedelem 2008-2011. 2012. 03. 19.

Falemez export 2008-tól 2010. októberig

 

Faipar és bútoripar 2011. júliusig: a fellendülés még várat magára

A hazai faipar és bútoripar adatai 2010. októberig: a növekedés beindulásának bíztató jelei

A faipar és a bútoripar termelése és értékesítése 2009.

 

Fagazdasági felszámolás számláló - 2015. 2016-01-07

Mások elemzései:

Tovább gyarapodott az erdővagyon 2013-ban 2014. 10. 13.

Megjelent az erdővagyon, erdőgazdálkodás friss adatgyűjteménye 2013. 10. 09.

 

Faipari és bútoripari elemzés - 2013. 3. rész 2014. 10. 31.

Ágazati elemzés - faipar, bútoripar - 2013. - 2. rész 2014. 10. 22.

Ágazati elemzés - faipar, bútoripar - 2013. 2014. 09. 11.

 

A magyar bútoripar teljesítménye az EU csatlakozás óta 2014. 08. 01.

Fagazdasági ágazati elemzés - létszám, átlagkeresetek 2014. 07. 30.

Ágazati elemzés - faipar, bútoripar - 2013. I-III.név 2014. 06. 27.

Ágazati elemzés - erdőgazdálkodás - 2013. I-III.név 2014. 04. 30.

 

Növekvőben a lakásépítés (KSH) 2014. 05. 05.

MFB 2013. évi eredményei 2014. 05. 23.

Tavaly csökkent először a hazai cégek száma 2014. 01. 23.

Döbbenetes számokat közölt a KSH (lakásépítés) 2013. 11. 05.

 

Faipari-Bútoripari ágazati elemzés - 2013. első negyedév 2013. 09. 26.

Faipari-Bútoripari ágazati elemzés - 2012. (3. rész) 2013. 09. 13.

Faipari-Bútoripari ágazati elemzés - 2012. (2. rész) 2013. 08. 27.

MFB eredmények, közte erdőgazdaságiak 2013. 07. 18.

Európai Falemez Szövetség: csökkent a termelés 2012-ben 2013. 07. 18.

Bútoráruházláncok 2012 - Top 30 EU és Top 20 DE 2013. 07. 10.

Európa parketta iparának 2012. évi teljesítménye 2013. 07. 05.

Faipari-Bútoripari ágazati elemzés - 2012. (1. rész) 2013. 07. 03.

Faipari-Bútoripari elemzés - 2012. első három negyedév 2013. 05. 31.

Állami erdőgazdaságok árbevétele 2012.: 80 Md Ft 2013. 05. 14.

Parketta piaci várakozások 2013. 2013. 05. 10.

 


A FAGOSZ Elnökségének állásfoglalásai


Útiterv az európai faipar részére 2010-ig. Az Európai Faipari Szövetség, a CEI-Bois elemzése a faipar középtávú lehetőségeiről. 2004-05-13


A mi nótáink
Zsíros László - egy lelkes soproni diák - íme összegyűjtötte a bányász-kohász-erdész-faiparos diáknótákat az egyetemi honlapon.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.