FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-01-20

Mitisír a hogyishívják (sajtószemle)

Bioerőmű Tamásiban

Itthon alighanem egyedülálló a tolna megyei Tamási vállalkozása, szélfarm, geotermikus- és bioerőmű beindítását is tervezik.

Egy a mezőgazdasági, a faipari és a háztartási hulladékot feldolgozó bioerőmű is szolgáltatna energiát Tamásinak. A Bioweg Kft erőművében, egy 5 MW teljesítményű turbina biogázt, és abból villamos- és hőenergiát állítana elő, a másik 7 MW-os blokk pedig biomasszát, energiaültetvényből származó fát és más növényi hulladékot fog hasznosítani. Az erőművet 8-9 milliárd forintból építi meg a cég, és 2010 második negyedévében kezdené meg működését - közölte Bali Anna, a Bioweg ügyvezető igazgatója.

Az erőművel a környék mezőgazdasági termelői is jól járhatnak, az erőmű számára szükséges energianövényeket, füzet és nyárfát ők termeszthetik majd. A Bioweg mintegy ezer hektár földterületre kíván szerződést kötni. Bali Anna szerint a tervezett beruházás modell lehet a hazai mezőgazdasági vállalkozások számára, és a hasonló üzemeknek. Eddig ugyanis az országban csak biomasszaüzemek és biogázkazánok működtek különállóan, ebben az erőműben viszont az anyag- és az energiahasznosítás összefüggően történik majd. szabadfold-online 2009-01-19,

A FATÁJ 2008-11-06 cikkben már jeleztük ezt a hírt, az akkori más források alapján.

Sunadokei-ház, Adyliget. Nyami, ezt érdemes megnézni.

A homlokzaton használt anyagok kivétel nélkül természetes eredetűek, patinásan öregedő mészkő- és faburkolatok. A mészkő két faktúrával jelenik meg, a pinceszinten és a lépcsőt határoló homlokzati falon csiszolt matt, a földszint falain vízszintes nútolású [rigato]. Az emeleti "gyerekblokk" és a szülői háló udvari homlokzata vízszintes tagolású borovi fenyő burkolatot kapott. A nyílászárók takart tokozással készülnek, a homlokzati burkolat ráfordul a tokokra, így a nyílászárók megjelenítését alapvetően az üvegfelület nagysága határozza meg, nem a határoló szerkezet. .
A belső térben a homlokzaton is használt kő és fa jelenik meg vakolt, fehérre festett falakkal kombinálva. Az asztalosmunka valamennyi helyiségben hangsúlyosan jelenik meg, a falakat padlótól mennyezetig teljes faburkolat fedi. Az ülőbútorokon kívül valamennyi bútor egyedi tervezésű és gyártású. Valamennyi helyiség parkettázott.

Tehát érdemes megnézni, gazdag a képanyag: epiteszforum.hu 2009-01-19

Elbocsátások az ablakgyárnál Fertőszentmiklóson

Még decemberben is arról nyilatkoztak rábaközi gazdasági vezetők, hogy nem lesz elbocsátási hullám a környékbeli cégeknél. Mindezek ellenére információink szerint például az enesei tömítésgyártónál is több mint hatvan embernek szűnt meg a munkahelye az utóbbi hónapokban, és a fertőszentmiklósi ablakgyártó cégtől is száz körüli dolgozót bocsátottak el.

kisalfold.hu 2009-01-19

A Fatáj megjegyzése: A cikkben nem nevezték meg, de mi csak egy bizonyos ilyen méretű ablakgyártóra tudunk gondolni ott és nagyon sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerült.

A BIOHŐ Kft. fűtőműve Balassagyarmaton

A balassagyarmati dr. Kenessey Albert kórházban a tűzifaaprítékot használják a 6 ezer négyzetméteres épület felmelegítésére. "A 630 milliós beruházásból a Biohő Kft. nemcsak egy 2,5 megawattos fűtőművet és egy kazánházat épített fel, hanem az egész kórház elavult fűtésrendszerét is átalakította. A rendszer 1500 beteg és alkalmazott melegéről gondoskodik, és 15 év alatt meg is térül a befektetés" - mesélte Kéri László, a Biohő Kft. igazgatója. blikk.hu 2009-01-18

 

Biomassza fűtésre állt át a balassagyarmati városi kórház; 626 millió forintos beruházásban készült el az új fűtőmű és a kazánberendezés, a nyertes Biohő Kft. arra számít, hogy 15 éves szolgáltatási idő alatt térül meg a beruházás - mondta az MTI-nek Kéri László, a kft. igazgatója szerdán.

A 2,5 megawattos fűtőművet és a kazánház épületét hivatalosan szerdán adták át, de már december végétől megindult a biomassza fűtés a 6 ezer négyzetméter alapterületű Dr. Kennesey Albert Kórházban - mondta Kéri László.

Hozzátette: tavaszra megépül egy újabb, 4 megawattos fűtőmű is, amely a környező intézmények, így a városi szociális otthon és gyermekotthon, valamint a város harmadának távfűtés-ellátását oldja meg. Az erőművet a hazai faipari és feldolgozó ágazatban begyűjtött vegyes fahulladékkal fűtik.

A balassagyarmati székhelyű Biohő vezetője úgy fogalmazott: az a műszaki előnyük, hogy olyan berendezéssel, technológiával rendelkeznek, amely a legigénytelenebb fűtőanyagot használja fel.

A balassagyarmati fejlesztés úgynevezett ESCO beruházásban valósult meg, a Biohő Kft. bankhitellel kiegészített saját pénzből végezte el a beruházást, amelynek költségét fűtési díjban fizeti meg a fenntartó önkormányzat 15 év alatt.

A városi kórház eddig éves szinten 150 millió forintos fűtési díjat fizetett. A számla nem lesz magasabb, mint a korábbi, gázfűtés idején, sőt, a szolgáltató szerződésben vállalta, hogy csökkenti az alapdíjat, ha pályázati pénzt nyer a beruházáshoz.

Kéri László ezzel kapcsolatban elmondta: a KEOP-pályázaton 286 millió forintos támogatást ítélt meg az elbíráló tárcaközi bizottság a Biohő Kft.-nek, a szerződéskötésre még nem került sor.

Csach Gábor (Fidesz), Balassagyarmat alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a kórház fűtésrendszerét legutóbb 1988-ban újították fel, amikor olajról gázfűtésre tért át az intézmény. A veszteséges működés és a rossz műszaki állapot miatt 2004-ben indítottak közbeszerzési eljárást a rekonstrukcióra, de nem érkeztek be megfelelő ajánlatok. Az eljárást 2007 májusában ismételték meg, a kórház 7 ajánlattevővel folytatott tárgyalást, közülük választották ki a Biohő Kft.-t.

infomed.hu 2009-01-16, mfor.hu 2009-01-14

 

Medvácz Lajos polgármester arról biztosította a megjelenteket, hogy a Biohő Kft., s így a balassagyarmati városi kórház nem függ az orosz-ukrán gázvitától, semmiféle válságforgatókönyvre nincs szükség, továbbá nem három hónapra, hanem három évre elegendő tartalék fűtőanyaggal rendelkezik.

Ez a beruházás 17 hőközpontot, 130 ezer köbméter fűtött épületet, új fűtővezeték-rendszert, új központi kazánt és egy ehhez tartozó új feltáró utat jelent. A beruházást teljes mértékben a kivitelező finanszírozza, amelyet 15 év alatt úgy fizet meg a város, hogy a jelenlegi fűtésköltséget fizeti a kivitelezőnek.

Időközben a Gazdasági Minisztérium megújuló energiatámogatási pályázatán komoly összeget nyert a Biohő Kft., így a támogatás megérkezésétől még alacsonyabb lesz a fűtési költség. A polgármester külön örömnek tartotta azt, hogy nem egy multinacionális cég, hanem egy balassagyarmati lokálpatrióta által irányított vállalkozás működteti a rendszert, ezáltal garantálható, hogy fizetési nehézségek esetén sem kell tartani a gázcsapok harminc napos radikális elzárásától.

Az első szakasz elkészült: december 23-án éjféltől a városi kórházban faaprítékkal fűti a szolgáltató a gyógyítást szolgáló pavilonokat. A nyáron befejeződő beruházás végén a korábbi 28 MW-os teljesítményű fűtés helyett 6,5 MW-os teljesítmény jelzi a megtakarítás volumenét. Kéri László, a Biohő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte a város- és intézményvezetés fogékonyságát, s elmondta: a végleges változat a kétkazános üzem lesz. A 2500 kilowattos kisebb teljesítményű kazán mellé csatlakozik majd a 4000 kilowattos "nagytestvér", a csövek fényes, hőálló burkolatot kapnak, s a központi melegvízkészítést is a kazánház biztosítja majd.

A megnyitóünnepségen jelenlévő Borenszki Ervin és Lombos István országgyűlési képviselők szintén hozzájárultak a beruházás sikeréhez. Lobbitevékenységüknek is szerepe volt abban, hogy a majd 285 millió forintot - a kormány által meghirdetett programnak köszönhetően - a KEFOP pályázat keretében nyerte el a Biohő Kft.

nport.hu 2009-01-15

Fehérházi lakberendezési rovat

Az Egyesült Államok új elnökének beiktatásával a hagyomány szerint a Fehér Ház is új köntöst kap. Habár az Obama család lakberendezési ízlése máris a kritikusok céltáblája lett, nem ő lenne az első, aki a fehér házi dekorációra elköltött gigantikus összeg miatt magyarázkodásra kényszerül.

A további részletek itt: fn.hu 2009-01-17

Tallózta: MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.