FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-01-23

Készház és passzívház egyben

Ez év elejétől kötelező minden új építésű ház energiatanúsítása, így előtérbe kerül a hatékony energiafelhasználás, amely a fenntartási költségeket is csökkenti. A passzívházak, azaz a közel nulla külső energiaigényű, így minimális fenntartási költséggel bíró épületek egy új magyar rendszer révén immár pár nap alatt is felépülhetnek.

A készházak vagy könnyűszerkezetes házak nagyon hamar elkészülnek, a gyárban elkészült elemeket a helyszínen állítják össze és akár három hónappal a kezdés után beköltözhetnek a lakók. Sokszor felmerül a kérdés, hogy energiatakarékos-e a készház, a gyorsaság nem megy-e a minőség és tartósság rovására. A leggyakoribb hibák inkább a kivitelezésből fakadnak, szerkezeti, épületfizikai problémák ritkán adódnak, mivel üzemben, ellenőrzött körülmények között állítják elő az elemeket. A felhasznált anyagok minősége általában a kivitelezőn múlik, az építtetőnek érdemes ellenőriznie ezeket.

A nyíregyházi székhelyű K-CORP Kft. kifejlesztett és minősíttetett egy olyan könnyűszerkezetes épületszerkezeti rendszert, amellyel passzívházak is építhetőek. Az új, BioLogikánakC elnevezett rendszer kimagaslóan jó hőszigetelő képességgel bír és csak magas minőségű, környezetbarát és természetes anyagokat használ.

A biologikaC akár U=0,12 W/m2K (ez a hőátbocsátási tényező, amely azt jelenti, hogy a fal egy négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérsékletkülönbség esetén 0,12 Wattnyi teljesítménnyel fűti az utcát ) hővezetési tényezőjű falszerkezet, amely megfelel a német passzívház-ajánlásnak. A 2006-os magyar rendelet szerint ma már nem lehet U=0,45 W/m2K feletti értékkel bíró külső falat építeni, de passzívház szabványunk még nincs.

Az új rendszer párafólia nélküli, lélegző kialakítása a kiemelkedő szerkezeti élettartamot biztosítja. A párapufferként viselkedő szerkezeti elemek az optimális beltéri páratartalmat és klímát garantálják. A szabadalmaztatott Kerülőház DSAL (DomoSapiens Akusztika és Légzárás) belső oldali kialakítás a vakolt téglafalakkal megegyező hanggátlási és légzárási tulajdonságokat biztosít. A kedvező bekerülési költségű, egyszerűen telepíthető, high-end fűtési rendszert ajánlják, mivel a BioLogikáhozC optimalizálhatóak a paraméterei.

A Kerülő család, a K-CORP tulajdonosai, 2001 óta épít könnyűszerkezetes házakat, az elsőt Sóstóhegyen húzták fel. A Kerülőház néven ismert könnyűszerkezetes, nagypaneles technológiájú házakból közel kétszáz épült eddig Magyarországon, de vannak már Kerülőházak Oroszországban és Ukrajnában is. 2002-től dolgoznak nagypaneles technológiával (egy fal-egy panel), amellyel egy 150 m2 alapterületű ház falait az építkezés helyszínén egy munkanap alatt össze lehet állítani.

A cég 2006-ban elnyerte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) által meghirdetett Baross Gábor Program támogatását, fejlesztési költségvetésüket közel 17 millió forinttal növelhették. A folyamatos fejlesztések eredményeként 2008-ban felépült Pécelen az első passzív rendszerű házuk.

A készházak értékesítői általában az általuk gyártott falrendszerek kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságával érvelnek és nem mulasztják el felhívni az ügyfelek figyelmét, hogy rendszereikkel a hagyományos tégla technológiához képest mintegy 30-40% fűtési költségcsökkenés érhető el, nagyjából ugyanazon a bekerülési költségen. Mivel egyre drágább a működtetéshez használt energia, hamarabb megtérül az építéskor befektetett, energiatakarékosságot célzó többletráfordítás.

A világon a '70-es években, az energiaárak első globális emelkedésének idején fejlesztették ki az úgynevezett passzívházakat - azaz a fűtési energia szempontjából önellátó, a statisztikailag elvárható hőmérsékleti viszonyok közt külső energiaigény nélkül működő épületeket. A fejlesztés máig is tart, az épületek energiafelhasználásának csökkentése az EU-ban is kiemelt témakör, azonban passzív házak mindmáig csak kísérleti jelleggel, egyedi tervezésben épültek.

A fa könnyűszerkezetes lakóház-építési technológia Magyarországon két évtizedes múltra tekint vissza, komolyabb reflektorfénybe viszont csak az elmúlt 7-8 év során került, amikor is megjelent Magyarországon is a kereslet a gazdaságos, környezetbarát, gyorsan építhető és energiatakarékos építkezési formára.

A K-Corp ISO 14000 szerint tanúsított környezetirányítási rendszerrel működő vállalkozás, ezért az energetikai szempontok mellett olyan tényezők is szerepet kaptak a fejlesztéskor, mint a környezetbarát anyagok felhasználása, az építéskor felhasznált nem megújuló erőforrások mennyiségének, illetve a ház környezetterhelésének minimalizálása a teljes életciklusban, egészen az újrafelhasználásig.

A K-Corp a német STEICO céggel együtt fejlesztette a biologikát, amely környezetbarát módszerekkel gyárt magas minőségű, fa épületszerkezeti elemeket, illetve teljeskörű palettával rendelkezik a bio-alapanyagú szálas hőszigetelő-rendszerek terén. Bár ezek a minőségi anyagok növelik a bekerülési költségeket, az extra befektetés megtérülési idejét jelentősen lerövidíti, hogy a BioLogika házakhoz a Kerülőház a rendkívül energiatakarékos norvég NOBO cég elektronikus fűtőpaneleit kínálja majd.

A rakamazi telephelyen épített kísérleti épületen túl jelenleg két BioLogika rendszerrel épülő családi ház áll hazánkban. Az egyik Pécelen a K-Corp Kft egyik tulajdonosának idén átadott háza, amellyel a a cég első kézből származó információkat nyer a "használati élménnyel" kapcsolatban. A másik épület már egy konkrét megrendelésre épülő passzívház Mogyoródon.

Forrás: hg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.