FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-01-30

Gazdasági recesszió ... Fapiaci recesszió?

Nouriel Roubini a jelzálogpiacról kiinduló válságot előre látó "válságprofesszor" szerint igen komoly recesszió közepén vagyunk, ami még az egész évben (2009) is kitart majd, és a helyzet még romlik is mielőtt megindul a talpra állás.

Ha a fenti állítás igaz, és sajnos igaznak látszik, hogyan hat a magyarországi "fa vertikumra"?

 

 

A gazdasági elemzők a fejlett világ gazdaságainak visszaesését, a fejlődő világ gazdasági növekedésének jelentős lassulását jelzik előre.

A 2009 évi költségvetés Magyarország nemzeti jövedelmének 1 %-os visszaesésével számol, a független elemzők 3 %-ot is valószínűsítenek.

A magyarországi építőipari termelés már 2008 évben is jelentős csökkenést szenvedett el.

I-III. negyedévben: 9 % volt. A magasépítő-ipar a hitelek drágulásának és a kihelyezési feltételek szigorodásának következtében a kereslet visszaesésével és további zsugorodással kénytelen számolni 2009-ben is.

A munkában állok reáljövedelmének, így vásárló erejének csökkenését az év végi bértárgyalások ugyan nem jelzik előre, de az előjelzések a munkanélküliség jelentős növekedésével számolnak. A médiában megjelenő válság kommunikáció valószínűleg megtakarításra és a halasztható fogyasztás elhalasztására ösztönözi az embereket. Összességében ez a hazai vásárlóerő csökkenését valószínűsíti.

 

Az építőipari beszállító fafeldolgozó iparágak piaca csökken. A lakossági piacra termelő bútoripar sem tudja megismételni 2008 első felének jelentős termelés bővülését a hazai és az export kereslet szűkülése miatt.

 

Fő export piacunkon - Németországban - a gazdaság 3 %-os zsugorodását is valószínűnek mondta Angela Merkel kancellár asszony. Az euró zóna többi gazdaságának sincsenek érdemben jobb kilátási a 2009-es évre. Ebből következik, hogy a meghatározó export piacunkon csökkenő keresletre és erősödő versenyre számíthatunk. Számolni kell a meg nem engedett, de a valóságban több formában megjelenő protekcionizmussal az EU piacokon is.

A kereslet csökkenésből következő ipari termelészsugorodás jelentősen rontja az ipari fa fűrész- és furnéripari elhelyezési lehetőségét, ami minőségi igény növekedése mellett az árak lefelé mozdulását idézi elő. Az árak és a mennyiségi elhelyezési lehetőség csökkenése mellett a fafeldolgozó üzemek fizetőképességének megbízhatósága is romlik.

A sarangolt választékok piacán talán nem annyira borúsak a kilátások, mint a magasabb rendű választékoknál. A lap-lemezipar területéről kieső mennyiségek elhelyezését a cellulóz ipar és az energetikai felhasználás talán egyensúlyozni tudja.

A cellulóz ipar kereslete a kemény lombos papírfa iránt a közép-európai térségből növekszik, mert a kelet-európai beszállítás csökkenőben van az ottani feldolgozó kapacitások kiépülése és a szállítási költségek emelkedése miatt. A kereslet növekedés azonban az ár stagnálása vagy lemorzsolódása mellett történik.

Stabil és 2012 végéig kiszámítható keresletet jelent a hosszú távú szerződésekkel biztosított tűzifa szállítás a "nagy" erőművek részére. A mennyiség és az ár kiszámítható a szerződésben résztvevők számára. A hosszú távú szerződéssel nem rendelkező szállítók stagnáló esetleg csökkenő árra számíthatnak az erőműveknél. Jelentősen megzavarhatná a piacot valamelyik erőmű csődje. Erre az eshetőségre utaló jelek pillanatnyilag nem látszanak, ill. nem hallani róla.

 

A legnagyobb tömegű választék - a lakosság felé értékesített egységes tűzifa - iránti kereslet és az ára számos tényező függvénye. Napjainkra a tűzifa, a hőértékre vetített fogyasztói ár alapján a szén mellett a legolcsóbb háztartási fűtőanyaggá vált.

A 2008 évi, a KSH által publikált átlagárakat figyelembe véve a tűzifából előállított hő egysége 2,2 Ft/MJ-ba került. Ugyanennek a hőmennyiségnek az ára földgázból előállítva 3,2 Ft. (Az utolsó negyedévben érvényes támogatás nélküli gázáron már 3,9 Ft/MJ)

A magyarországi egyedi fűtésű lakások hő előállításában is meghatározó szerepet játszik a vezetékes földgáz. Az átlagosnak tekinthető 70.000 MJ/év fűtési hőigényű háztartás esetében az éves árkülönbség 2008-ban 70.000 Ft volt, az utolsó negyedév érvényes áraiból kalkulálva éves szintre cca. 108.000 Ft.

Ez az árkülönbség egyre több családot elgondolkodtat és ahol műszakilag megoldható alternatív fafűtést alakítanak ki.

Nagy kérdés, hogy a kőolaj ár által vezérelt földgáz ár hogyan alakul a lakossági fogyasztói ár szintjén. Az importált gáz árát folyamatosan az elmúlt kilenc hónap kőolaj ára határozza meg. A földgáz fogyasztói ára jelenleg hatósági ár, ami valamilyen szinten eltérített az import gáz beszerzési árából következőtől. Nyilvános piaci információk szerint a lakosságot ellátó gázimportőrnél az import gáz árától eltérített hatósági ár miatt 100 milliárd Ft nagyságrendű veszteség alakult ki az árolló miatt az emelkedő importár időszakában.

A jelenlegi jelentősen csökkent kőolaj ár folyamatosan csökkenti az import gáz beszerzési árát. Ez viszont a fogyasztói árban addig nem jelenik meg, amíg a gázimportőr vesztesége ki nem egyenlítődik. Addigra viszont a kőolaj világpiaci ára valószínűleg felfele mozdul a jelenlegi nyomott árról és az importált földgáz ára által meghatározott fogyasztói ár nem esik a jelenlegi árszint alá. Következésképpen a gázból és a fából előállított hő ára közötti olló a gázár miatt nem csökken.

Valószínűsíthető a tűzifa iránti kereslet fokozódása (különösen, ha legalább átlagos hőmérsékletű tél lesz az idei) 2009-ben és az ár minimális emelkedése.

 

Milyen lehetőség látszik a fapiacon az erdőgazdálkodók számára, hogy a jövedelmi pozíciójuk ne romoljon jelentősen?

 

Az iparifa piacon a fizető képes kereslet igényeinek való maximális megfelelés esetén is valószínű a forgalom és az árszínvonal csökkenése.

A várhatóan valamelyest növekvő tűzifa piacon sem lehet számítani az árak elmúlt évekhez hasonló növekedésére.

Fedezet növelési lehetőség a kereskedelmi lánc kihagyása a tűzifa értékesítésből, a közvetlen lakossági értékesítési csatornák kialakítása.

Ahol erre lehetőség van a tűzifa minőségű erdők és a csak tűzifát adó nevelővágások közvetlen lakossági értékesítésben "szedd magad" módszerrel való értékesítése szintén növelheti a fa fedezetet.

Szerző: Mizik András - okl. erdőmérnök
Forrás: Erdészeti Lapok, 2009.január

 

A fenti írással kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket, a felvetett problémákra adható lehetséges megoldásokra vonatkozó elképzeléseiket küldjék a FATÁJ szerkesztőségének. Az összegyűlt válaszok alapján közös szakmai párbeszédet tervezünk indítani. FATÁJ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.