FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-06

A PEFC elismerte az Orosz Nemzeti Erdőtanúsító Rendszert, az RNCFC-t

Oroszország arra készül, hogy hozzájáruljon a globális tanúsított fa kosárhoz. A PEFC International március 5-én tette közzé az Orosz Nemzeti Erdő Tanúsítási Rendszer (RNCFC) elismerését. A Világbank támogatta a többszereplős, konszenzuson alapuló döntési folyamatot, amire alapozva az RNCFC most képes lesz jelentősen hozzájárulni a világ tanúsított fa "kosarához" és Oroszország tartamos erdőgazdálkodásához.

 

A mostani világméretű gazdasági válság ellenére továbbra is nő a tanúsított fatermékek iránti igény, ami igényli a tanúsított, tartamosan kezelt erdőkből származó fa kínálatának bővülését - nyilatkozta Ben Gunneberg, a PEFC főtitkára. Becsült előrejelzés szerint a globális tanúsító szervezetek oroszországi bővülésével a világ tanúsított erdőterülete 1/3-val, 400 M h-ra nőhet az elkövetkező 10 éven belül. Az oroszországi erdőtanúsítás ilyen mértékű lehetőségét és jelentőségét nem szabad alábecsülni.
A világ erdeiből egyelőre 9% a tanúsított. Az Orosz erdőtanúsítási rendszer elismerése egyben a klímaváltozás elleni küzdelemhez, illetve a PEFC stratégiai céljainak eléréséhez is tartós hozzájárulást jelent. A cél, a tiszta piac, a tartamos erdőgazdálkodás hitelt érdemlő tanúsítása, ami mérhető előnyt jelent e rendszer szereplőinek és tagjainak a teljes fatermék láncban, beleértve a véső fogyasztót is.

A belföldin túl az orosz fa fő piaca Ázsia, ezen belül különösen Kína, továbbá Japán és Európa. A fa-lánc-tanúsítás gyors, elsősorban távol-keleti terjedését látva, a tanúsított fa értékesítésének új lehetőségét különösen ebben a régióban fogják kedvezően fogadni.

 

A PEFC 1999. évi alapításakor a szervezet neve Pan-European Forest Certification System volt, és lényegében Európán belüli működésre tervezték, azonban hamarosan kiderült, hogy ez a rendszer jó és a világ más térségiben is van rá igény, illetve a világméretű alkalmazása érdekében lett az új név: Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, tehát Erdőtanúsítási Rendszerek Jóváhagyási Programja. Mára a PEFC vált a világ legnagyobb erdőtanúsítási ernyőszervezetévé, magába foglalva számos nemzeti rendszert az egész világon. Több száz millió tonna, már több mint 200 M ha e rendszer szerint tanúsított erdőkből származó fát dolgoz fel az ipar. E 200 M ha több, mint az EU tagországos összes erdeje együtt. A PEFC-nek széles támogatottsága van az erdészeti szektorból, a kormányoktól, szakmai szövetségektől, szakszervezetektől és nem kormányzati szervezetektől. Az erdőtanúsítási folyamat annak biztosítéka, hogy a fa tartamosan gazdálkodott erdőből származik.

Magyarországon: Több éve megalakult a PEFC Magyarországi Egyesület is, azonban hazai erdőgazdálkodók e rendszer működésbe hozása iránt eddig csekély érdeklődést mutattak, annak jelentős nemzetközi elterjedtsége és előnyei ellenére.

Forrás cikk: PEFC, Fordította, szerkesztette, a kommentárt kiegészítette: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.