FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-12

460 M Ft támogatás a Parkerdő természetesen programhoz

460 M Ft EU és magyar állami támogatással összesen 570 M Ft értékű eddig példa nélküli méretű természetvédelmi fejlesztés kezdődött a főváros környéki parkerdőkben. Az idén 40 éves fennállását ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. 32 községhatár mintegy 400 helyszínén másfél év alatt valósítja meg a "Parkerdő természetesen" elnevezésű programját. Másik pályázata keretében pedig mintegy 55 M Ft támogatással megújul a környezeti nevelés hazai úttörőjének számító visegrádi Erdei Művelődés Háza a Mogyoró hegyen.

 

A program keretein belül mintegy 400 hektáron többek között megvalósul:

    - tájidegen erdőállományok átalakítása,

    - invazív fafajok visszaszorítása,

    - vizes élőhelyek rehabilitációja,

    - kiemelt jelentőségű élőhelyek és földtani természetvédelmi értékek védelme.

A projekt vége 2010. augusztusa. A projektet a Parkerdő a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve hajtja végre.

 

A KMOP-3.2.1/A "Élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzését, helyreállítását szolgáló beruházások" című pályázati lehetőséget a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében hirdették meg 2008-ban. Ez eddig ne látott lehetőséget adott a mára sok tekintetben aktuálissá vált beavatkozások szakszerű megvalósítására. A program ünnepélyes megnyitása 2009. március 12-én (ma) volt az Erdészeti Információs központban Budapesten, az erdőgazdaság Budapesti Erdészeténél.

A megnyitó előadások után emléklapot írt alá és emlékfát ültetett dr. Steiner Pál a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Lukovich Tamás a Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója és Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Parkerdő természetesen nevet viselő program célja a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő védett természeti és Natura 2000 területek és élőhelyek természeti állapotának megóvása, javítása. A megvalósítás másfél éve alatt 32 községhatárban összesen 400 helyszínen akácosok és fenyvesek helyén őshonos fafajokkal ültetnek erdőt, visszaszorítják az agresszívan terjedő bálványfát, vizes műtárgyakat tesznek átjárhatóvá, egykori kőbányák földtani értékeinek megmentéséről gondoskodnak. Az EU támogatás az első lépés megtételéhez nyújt nagy segítséget, ami után a születő új erdők évtizedeken át tartó ápolását a Pilisi Parkerdő biztosítja.

Az ország leglátogatottabb - és így a legnagyobb terhelést viselő erdőterületének természetvédelmi fejlesztése régóta váratott magára. A tervek és elképzelések a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság közreműködésével készültek, sőt vele együttműködési megállapodás született a project megvalósítására. A programon belül kiemelt szerepet kap a kommunikáció, a nagyközönség, zöld és egyéb civil szervezetek tájékoztatása.

 

A Pilisi Parkerdő másik fontos fejlesztése a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül az Visegrád fölött a Mogyoró hegyen lévő Erdei Művelődés Háza infrastrukturális fejlesztése 55 M Ft támogatással. Ez a létesítmény európai szinten is a környezeti nevelés és az erdei iskola mozgalom úttörőjének számít.

Mőcsényi Miklós, FATÁJ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.