FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-04-06

Pelletüzem Lajosmizsén

Mindenki számára elérhető gazdaságos fűtés - A foszilis energiahordozókra épülő gazdaság hosszú távon nem fenntartható - állítja Horváth Attila, a Raklap és Tüzép Kft. projektmenedzsere. A cég éppen ezért zöldmezős beruházás keretén belül pelletüzemet létesített, hogy a mindenki számára elérhető gazdaságos fűtési lehetőségeket megteremtse Magyarországon.

Mióta van jelen a magyar piacon a vállalkozásuk, és milyen tevékenységi körrel rendelkezik?

2003. június 24. óta működő faipari tevékenységű, száz százalékban magyar tulajdonú cégünk elsősorban ömlesztett áru szállítására rendezkedett be. Kezdetben a fűrésztelepeken keletkező hulladékot vásároltuk meg, és értékesítettük, később azonban bővítettük a repertoárt: saját aprítóberendezéseket telepítettünk, és ennek eredményeképpen jelentősen nőtt a piacon betöltött szerepünk. Jelenleg 36 belföldi kamion áll rendelkezésünkre, melyek téglagyárakba és az ország erőműveibe szállítják a biomasszát, illetve az aprítékot. Mindezek mellé társul egy nemzetközi logisztikai divízió is, mely raklapelemeket és egyéb más raklapos árut szállít Olaszországba, Németországba és az Unió más országaiba. Az eredményesebb logisztika érdekében a Raklap és Tüzép Kft. az ország különböző pontjain - Marcali, Ladánybene, Újlengyel és Alsónémedi - telephelyeket létesített. Ezek az egységek nemcsak aprító és darálógépekkel vannak felszerelve, de üzemanyagellátó egységgel is. A cég közel száz embernek biztosít munkát: irodai és irányítói területen 12-15, a logisztikai rendszer kiszolgálásán pedig 75-80 fő dolgozik. Marcaliban 2007-ben nyitottunk nyílászáró üzemet, Újlengyelben pedig egy fűrésztelepet adunk bérbe. Éves szinten körülbelül 250-300 ezer tonna fűrészport, biomasszát mozgatunk meg. A drasztikusan megnövekedett üzemanyag és gázárak ismeretében vetődött fel a pellet ipari méretekben való gyártása.

 

A pelletfűtés mekkora költségmegtakarítást eredményezhet?

Az alternatív tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata. A pelletfűtés környezetbarátabb a fafűtésnél is, miután újrahasznosított alapanyagot, ipari hulladékot használ, és emellett a pellet nedvességtartalma 10 százaléknyi a fa 40 százalékával szemben. Hatásfoka nemcsak jobb a tűzifánál, de a szabályozott égés és megfelelő adagolás miatt a károsanyagkibocsátása is alacsonyabb. A gázfűtéshez viszonyítva pedig 25-30 százalékos megtakarításról beszélhetünk ugyanolyan komfortérzet biztosítása mellett. A fűtőanyag tárolása nem igényel többletköltséget, mert a kihelyezett tartály folyamatos töltéséről egész évben gondoskodunk. A pelletfűtés ugyanúgy illeszthető a fűtési rendszerhez, mint egy szokványos kazán, egyaránt alkalmas a használati melegvíz és a fűtési melegvízenergia, valamint ipari gőz előállítására is. A piacon különböző teljesítményű kazánok érhetők el a tipikus családi ház kifűtésére alkalmas mérettől az 500 kWnál is nagyobb kapacitású eszközökig, melyek akár iskolák, intézmények, kórházak, irodaházak, társasházak, üzemcsarnokok, fóliasátrak kifűtésére is alkalmasak.

 

Milyen fejlesztésekre volt szükség az átálláshoz?

Zöldmezős beruházásként egy pelletüzemet hoztunk létre a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén: a 2,2 milliárd forintos összköltségű beruházás megvalósításához 304 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást (GOP2.1.1./C) nyertünk el. Az újonnan létesített pelletüzem a jelenlegi legkorszerűbb német technológia alkalmazásával 16 tonna/órás teljesítményre lesz képes, amivel a legnagyobb kapacitású üzem lesz Magyarországon, de Európában is kiemelkedően. Tavalyi árbevételünk 3,5 milliárd volt, reményeink szerint 2009-ben megduplázhatjuk. Január közepére tervezzük a próbaindítást, majd fokozatos emelkedés mellett 2009 őszére szeretnénk az üzem maximális teljesítményét elérni. Az értékesítési piacot elsősorban Olaszország, Németország és Ausztria jelenti, ugyanakkor azon hazai lakossági és ipari fogyasztók felé is nyitottak vagyunk, akik számára a fűtés, a használati meleg víz, gőz előállítási költségei magasak.

 


Forrás: Gazdasági Tükörkép Magazin, 2009.január

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.