FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-04-09

Nyomoznak az eltűnt erdő ügyében

Több tízmilliós a feltételezett kár az illegálisan kitermelt fák kapcsán, Mágocson.

Még 2007 őszén tett feljelentést a Komlói Városi Ügyészségen Csepreghy Sándor, a Mágocsi Erdőbirtokossági Társulat volt felügyelőbizottsági tagja ismeretlen tettes ellen. A feljelentés oka: hűtlen kezelés és folyamatosan elkövetett magánokirat-hamisítás bűncselekményének alapos gyanúja.

Csepreghy Sándor elmondása szerint a társulat 1996-ban alakult 33 taggal, komoly erdőbirtokkal. A folyamatos fakitermelés következtében a terület 60 százalékát kivágták, amely becslése szerint 80-100 milliós értéket képvisel. Az erdőfelújítással és az egyéb költségekkel összevetve számításai szerint minimum 40 milliós árkülönbözet adódott.

 

Hét évig nem tartott közgyűlést a társulat

Nagy valószínűséggel bizonylatok nélkül értékesítették ismeretlen személyeknek a kitermelt fát az elvárt háromajánlatos licitet mellőzve - állítja Csepreghy Sándor -, hiszen a társulat számláján mindennek nem sok nyoma akadt. Az 1996-ban alakult szervezetet egyébként is csak 2001-ben jegyezte be a cégbíróság, miközben a fakitermelés 1996 óta folyamatosan zajlott. 2007-ben, a feljelentés időpontjában már éppen hét év telt el anélkül, hogy közgyűlést tartottak volna, bár hozzáteszi, hogy a tagság megbízott vezetőiben, mert azok falubéliek voltak: kft.-ügyvezetők, vadászok, képviselők. Csepreghy Sándor a rendőrségen elmondta, hogy a társulatnak három pénzintézetben is van számlája, ebből kettőt talán a nem törvényesen befolyó összegek számára tartanak fenn.

 

Hiába a szakértői anyag, a bűncselekmény elévült

Dr. Tóth Aladár, igazságügyi erdészeti szakértő a Komlói Rendőrkapitányság felkérésére dolgozott az ügyön. Megállapítása szerint több mint 7000 nettó köbméter fát vágtak ki 1995 és 2006 között. A fa értéke meghaladta a 40 milliót, termelési költsége pedig a 11 milliót. Csepreghy Sándor szerint történtek olyan kivágások is, amelyeket nem érintett a szakértői vizsgálat, továbbá olyan kötelezően elvégzendő, de elmaradt utómunkálatok, amelyekkel együtt számításai szerint a tényleges kár közel 75 millió forint lehet. A Komlói Rendőrkapitányság azonban elévülés miatt megszüntette a nyomozást. Indoklása szerint valóban felmerül a gyanú, hogy a társulás elnöksége elkövette a folytatólagos, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét, de e bűncselekmény elévülésének ideje öt év, amely 2007 tavaszán letelt.

 

A sértettek méltánytalannak tartották a hatósági eljárást

Csepreghy Sándor ezekután a Komlói, majd a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Azzal érvelt, hogy a jogtalan fakitermelések és eladások nem szűntek meg 2002 tavaszán, hanem töretlenül folytak 2007-ig, közgyűlési jóváhagyás nélkül. Azzal is érvelt, hogy a nyomozó hatóság egy halom iratot nem vizsgált meg, a dokumentációt nem foglalta le, és így nem is adódott lehetősége az igazságügyi könyvszakértőnek arra, hogy vizsgálódjék. A sértettek, akik családtagjaikat is beleszámolva több százra tehetők, a méltánytalannak gondolt eljárás miatt sajtónyilvánosságot, illetve az országgyűlési képviselőjük által beterjesztett parlamenti interpellációt követelnek.

 

A Legfőbb Ügyészség új eljárást kezdeményezett

A Legfőbb Ügyészség új nyomozást rendelt el az ügyben, és a feladatot újból a Komlói Rendőrkapitányság kapta meg. Dr. Váczi István, a város rendőrkapitánya elmondása szerint kiterjesztett tartalommal kezdtek nyomozni, számos tanút már ki is hallgattak, és a teljes nyomozati anyagot az ügyészség elé tárták. Március 25-én kaptak még egy beadványt, és ez alapján nem kizárt, hogy könyvszakértő bevonására is sor kerül. A folytatás sok tekintetben az ügyészségen múlik, magyarázta a rendőrkapitány, hiszen arra a döntő kérdésre a rendőrség tőlük még nem kapott választ, hogy a feltételezett bűncselekmény valóban elévült-e vagy sem.

 

Megpróbáltuk elérni az erdőbirtokosság elnökségének tagjait is, de vagy nem vállalták a nyilatkozatot, vagy elérhetetlennek bizonyultak.Cseri L.

 

Forrás: DunántúliNapló 04-07

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.