FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-16

I. Parkettázó Konferencia

Lényegesen többen regisztráltak, mint ahányan végül el tudtak jönni, mégis mintegy százötven parkettázó mester, kereskedő és szakmabeli gyűlt össze a Lurdy Ház első emeleti előadótermében a (szervezők szándéka szerint hagyományteremtő) szakmai konferenciára.

Valójában két termet nyitottak egybe számunkra - az egyik oldal előadóhelyiségként, a másik oldal bemutatóteremként és kávézóként szolgált. A konferencián főképpen a problémamegoldásokat és a segítő megszólalásokat szerettük volna előtérbe helyezni, a támogatók és előadók többsége vitézül próbált ennek megfelelni (azért az értékesítés vágya is hajtotta őket...). A termék- és prospektusállványok mellett a szünetekben további különbeszélgetésekre, mini bemutatókra is sor kerülhetett. Összefoglalónk persze csak egy-egy momentumot villanthat fel az elhangzottak hosszú sorából. Ha a tájékoztató átolvasása után sajnálni kezdi, hogy nem volt jelen, jó hírünk van! Nem kell jövő tavaszig, a II. Konferenciáig várni: az I. Konferencia anyagából egy lényegesen nagyobb szabású Parketta Magazin különkiadást is fogunk készíteni, amit (költségtérítés ellenében) kipostázunk azon olvasóink számára, akik jelzik igényüket. Részletek a cikk után.

 

Ingyen parkoló, pár lépésre a teremtől étkezdék sokasága, kirakatfalas terem, a szomszédban macskakiállítás - a Lurdy Ház pláza-élménye és a szakmai összejövetel félig nyakkendős, félig munkaruhás hangulata érdekes ötvözetet eredményezett. Támogatóink olyan prospektushegyeket halmoztak a rendezői asztalra, hogy időre el sem készülhettünk az összeállítással - az ajándékokat csak önzetlen segítőinknek köszönhetően, távozáskor tudtuk átadni a résztvevőknek.

A túl hosszúra nyúló előadásokat a húsz perces időkorláttal próbáltuk megelőzni, illetve rövidebb, érdekesebb témákká formáltatni. (Mikor ezt előzetesen megbeszéltük, akadt aki azzal reagált: "húsz perc alatt még bemutatkozni sem lehet normálisan!") Ez a megoldás sem volt tökéletes, mert egyes előadók a féktelen információátadási vágytól feszítve fantasztikus tempóban zúdították mondandójukat a közönségre. Amikor kérdésekre kerülhetett volna sor, a hallgatóság olykor csak szédelegve ült a helyén, sok esetben hozzá sem tudtak szólni a hallottakhoz.

Azért ami késik, nem múlik: a szünetekben (illetve néha az előadások alatt is a terem hátsó részében) sok érdekes kommentárt hallottunk, illetve a rendezvényt követő napokban sokakkal beszélgettünk telefonon is. A hallgatói felvetések egy kis részét a keretes anyagokban olvashatják. A Konferencián részt vett Buchwald Imre úr, a Burkolók Magyarországi Szövetsége elnöke is. Ebédszünet-beli beszélgetésünkben reagált több elhangzott felvetésünkre és azt javasolta, hogy térjünk vissza együtt ezekre a szakmai problémákra mintegy két hét múlva, a BMSZ elnökségi ülését követően. Számunkra ez a mozzanat is azt jelzi: valami megmozdult, a hosszú évek óta tartó szakmai lejtmenetet együttesen talán elkezdhetjük végre lefékezni. Ami pedig ehhez szükséges: széles körű összefogás és a gyártók, kereskedők támogatása. Malatinszky Zsolt 12 pontja is ennek próbált keretet adni.

 

A parkettázók 12 pontja - Malatinszky Zsolt (Parketta Magazin)

 

Mit kíván a magyar parkettás társadalom?

1. A gyárak és importőrök ne szolgálják ki közvetlenül a vevőket, becsüljék meg kereskedőiket!

2. Legyen egységes árképzés a munkadíjakra és a termékekre egyaránt!

3. A mester a szakkereskedésbe küldje vevőjét, ahol az megfelelő tájékoztatást tud kapni!

4. A kereskedő cserébe ajánlja a mestereket, tudásuk és kapacitásuk függvényében!

5. Legyen végre egy ütőképes fórum, ahol megbeszélhetik a problémákat, és amely fel tud lépni a szakmával nem törődő haszonlesőkkel, kóklerekkel szemben!

6. A vérbeli szakemberek alakítsanak közösséget, melybe csak vizsgáztatott új tagok léphetnek be!

7. A hazai gyártók és kereskedők szövetkezzenek a "multik" ellenében, hogy közösen kiadott reklámokkal tereljék a vevőket azokra a helyekre, ahol valódi tájékoztatást és igazi választékot találnak!

8. A mesterek képezzék magukat, a gyártók és importőrök rendezzenek tanfolyamokat. Akik ezt nem teszik, a többiek közösítsék ki!

9. Hozzunk létre feketelistát a tartósan nemfizető megrendelőkből!

10. Legyen végre egy közérthető írásos anyag, amely oly módon segíti a kivitelezőt, hogy a megrendelőt tájékoztatja a parketták, burkolatok fajtáiról, és a garanciális feltételekről, valamint arról, hogy nem mindegy kivel, és hogyan végezteti el a munkát!

11. Hozzunk létre egy internetes fórumot, ahol mindenki szabadon elmondhatja, ha egy termékben csalódott, vagy nagyon elégedett volt vele!

12. Kreáljunk egy mesterajánló honlapot, melyen belül jobban megismerhetjük egymást, hogy szükség esetén közösen vállalhassunk munkát, és a megrendelők is kiválaszthassák a nekik legjobban megfelelő kivitelezőt!

 

A konferenciáról készült (rövid - de a fenitektől lényegesen bővebb) beszámolót itt olvashatják (pdf).

 

A rendezvény támogatói voltak.

Forrás: Parketta Magazin

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.