FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-05-08

Jövőbe mutató technológiák

Az AKE közel ötven év tapasztalatával a világ egyik vezető faipari szerszámgyártója. Folyamatos fejlesztési tevékenységének, illetve a partnerekhez ellátogató alkalmazás-technikus munkatársainak köszönhetően a széria termékkínálat mellett testreszabott megoldásokat kínál. Ezek nagyban fokozzák a felhasználók rugalmasságát, termelési hatékonyságát, versenyképességét. Erre mutatunk be egy magyar példát az alábbi cikkben.


Manuálisan eltávolított furnércsíkok

 

A kihívás

Gyakran fellépő probléma furnérozott alkatrészek feldolgozása esetén, hogy a levágott, lemart furnércsíkok eltömítik a gépeket, illetve megnehezítik, esetleg teljesen gátolják az elszívást. A felhalmozódott furnért manuálisan, a gépet leállítva lehet csak eltávolítani a gépházból, amely természetesen termeléskieséshez, alacsonyabb produktivitáshoz vezet. Másik fellépő probléma a fokozott gyulladásveszély.

Az átmenő rendszerű, magas előtolási sebességgel működő gépsoron korábban az előtolással megegyező forgásirányú DIA-élmaró szerszámokat alkalmazott a gyártó. E megoldás működőképes is mindaddig, amíg a furnér túllógása csak néhány milliméter, illetve a furnér tökéletesen illeszkedik a forgácslapra. Azonban ha a ragasztás nem egyenletes, vagy a túllógás átlépi a kritikus határt, az élmaró szerszám már nem felel meg a fokozott kihívásoknak, s a leváló furnércsíkok elkezdenek felgyülemleni a gépházban. Ez pedig a már fent említett problémákhoz vezet, amelyre egyetlen megoldás a gép folyamatos tisztítása lehet, aminek időigénye sorozatgyártás esetén komoly kiesést jelent.

A probléma előidézéséhez az is hozzájárult, hogy az élmarót az előtolással megegyező forgásiránnyal kellett felszerelni, így a mart furnércsíkok az előtolásnak megfelelően tangenciálisan váltak le, s ez jelentősen megnehezítette az elszívó dolgát, amelynek így nagyban csökkent hatékonysága.


Furnérozott bútorlapok megmunkálás előtt

A megoldás

A nyugat-magyarországi bútorgyártó az AKE-t kérte fel a probléma orvoslására, a folyamat optimalizálására. Az AKE vezető alkalmazás-technikusa, Hermann Engert úr, valamint az AKE Hungária konstruktőreinek szoros együttműködése lévén született meg a megoldás.


A régi élmaró munka közben --- / --- Az AKE megoldása munka közben

A megoldást egy speciális, a konkrét megmunkáló gépre kifejlesztett elszívóburkolat-szerszám kombináció alkotja. A burkolat kialakításának köszönhetően az összes furnércsík az elszívóba jut, azonban mielőtt azok elszívásra kerülnének, egy egyedi AKE PLT-zerspaner felaprítja a furnérszálakat, s az elszívó számára "megemészthető" méretűvé téve engedi továbbáramlani őket. Ez már meg is oldotta a furnércsíkok felhalmozódásának problematikáját és veszélyeit, valamint biztosítja az üzemszünet nélküli, folyamatos gyártást. A szerszám élettartamát a PLT-kivitelű zerspaner, valamint a kiváló élfelületi minőséget biztosító DIA-élanyagú szerszám fokozza.

A szerszámkombináció az előtolási iránnyal ellentétes forgásirányban dolgozva a furnércsíkok és leváló furnérdarabok 99,99%-át feldolgozza, s azt az elszívó rendszerbe juttatja. Az AKE megoldásának felszerelése óta az ügyfélnek csupán a szokásos karbantartási és tisztítási feladatok ellátásának idejére kell leállítania gépsorát.

 

AKE PLT

A PLT jelzés az angol Plus Life Time kifejezés rövidítése, amely magyarul megnövelt élettartamot jelent. Az AKE így jelöli azon szerszámait, amelyek a felhasznált alapanyagoknak és a konstrukciós kialakításnak köszönhetően a standard szerszámokhoz képest jelentősen hosszabb élettartammal rendelkeznek. E szerszámok ára természetesen valamivel magasabb, azonban az általuk nyújtott plusz teljesítmény által megtakarítást jelent alkalmazásuk a szerszám teljes élettartama alatt.

 

 

Együttműködés a partnerekért

A problémamegoldás során az AKE magyar konstruktőrei és német alkalmazás-technikus munkatársai szorosan együttműködtek. Így sikerült elérni, hogy az elszívóburkolat-szerszám kombináció ötvözze az AKE csoport közel 50 éves tapasztalata, valamint a magyar kollégák kreatív ötletei által nyújtott előnyöket. A kivitelezés szintén Szombathelyen történt, így a felhasználó kiváló ár-érték arányú, kiemelkedő hatékonyságú megoldáshoz juthatott.

Ezt kínálja az AKE minden ügyfele, partnere számára Magyarországon, s a világ további több mint harminc országában. A magyar partnerek előnye, hogy a hazai konstruktőr-csapatnak, valamint a komoly gyártási tapasztalatnak és kapacitásnak köszönhetően rendkívül szoros együttműködés alakulhat ki a felhasználó és a szerszámszállító között, így az egyedi, testreszabott megoldásokkal az AKE Hungária folyamatos versenyelőnyt biztosíthat a versenytársakkal szemben.

Ha Ön is tovább szeretné fejleszteni gyártási folyamatait, ha nem talál megoldást egy-egy gyártási problémára, forduljon bizalommal az AKE Hungária Kft. munkatársaihoz!

Más újdonságokkal is megismerkedhet friss honlapunkon, illetve szeretettel látjuk további jövőbe mutató technológiákkal az AKE standján a hannoveri Ligna világkiállításon.

 

AKE - A perfekt megoldás

 

Elérhetőségek:

AKE Hungária Kft.

9700 Szombathely, Vásártér u. 12.

Tel: 30-3030-520 Fax: 94-513-299

E-mail: akehungaria@ake.hu Web: www.ake.hu

(x)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.