FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-29

Az EU erdészeti felsővezetőinek értekezlete, Jihlava 06. 22-26.

Az EU erdészeti felsővezetőinek értekezletét (Meeting of the EU Forest Directors) évente kétszer tartják. A rendező az EU elnökségét adó tagország, melynek ilyenkor lehetősége van arra, hogy tanulmányút segítségével is bemutassa sajátosságait. Az értekezlet általában egy olyan fő témával foglalkozik, amelyet a Bizottságnak meg kell vitatnia, majd az e témában készülő javaslatnak el kell nyernie a Bizottság támogatását.

Az erdészeti felsővezetők idén első félévi értekezletének házigazdája Csehország volt június 22-25. között Vysocina régióban, Jihlava városban. Az értekezleten mintegy 60-an vettek részt.

A cseh EU Elnökség honlapján a naptárbejegyés. A cseh Mezőgazdasági Minisztérium honlapján az esemény rövid leírása.

Az erdészeti felsővezető alatt ezen értekezlet szempontjából az erdészeti ágazat vezetői értendők, pl. magas rangú minisztériumi vezető, akihez az erdészet ügyei tartoznak, erdészeti szolgálat vezetője, az állami erdészet vezetője. Az esemény informális alkalom, hogy a résztvevők tanácskozzanak egymással, illetve egyeztessenek az EU Bizottság képviselőivel.

 

A mostani, jihlavai értekezlet egyik témája az erdészeti kommunikáció az EU-ban. Az értekezleten Magyarországot dr. Nagy Dániel, az FVM Természeti Erőforrások Főosztályának vezetője képviselte.

A FATÁJ kérdésére válaszolva dr. Nagy Dániel az ülés lényegét az alábbiak szerint foglalta össze: Az ülés két témacsoporttal foglalkozott (a) a krízis hatásaival (b) az erdészeti kommunikációval.

Vizsgálták a krízis hatását az erdőgazdálkodásra, illetve hogyan lehetne e hatást a vidékfejlesztési tervek segítségével a legjobban csökkenteni. Ugyanakkor kitértek az erdőgazdálkodók legfontosabb vevőjének, a faipar gondjaira is, hogyan lehetne ennek értékesítési lehetőségeit bővíteni. Arra jutottak, hogy keresni kell az új termékeket, a fa új felhasználási területeit, illetve a meglévők esetében segíteni kell a faértékesítés bővítését. A legnagyobb picbővülési lehetőséget (főleg a fenyőben gazdagabb országok) a faépítés fejlesztésében látják és az ehhez kapcsolódó termékfejlesztésben. Ugyanakkor a fa energiatermelésben használatának terjedése is téma volt. E kérdésben határozat, vagy hasonló nem született.

A kommunikációval kapcsolatban készült egy deklaráció, mely a június 3-5. között Csehországban tartott "Jöjjünk ki az erdőből" (Taking us out of the woods) értekezlet jelentésén alapult. A Jihlava deklaráció elismeri, hogy az erdészeti kommunikációt javítani kell, hogy felhívják a figyelmet az európai erdők jó állapotára, hogy megértessék a tartamos erdőgazdálkodás lényegét az emberekkel, valamint hogy a fa, mint megújuló anyag előnyeit még jobban kidomborítsák. Azerdő alapú iparok versenyképessége szempontjából nagy jelentősége van a fentieknek, amint azt a Bizottság is elismerte az "Innovatív és tartamos erdő alapú iparok az EU-ban" című közleményében.

A jihlavai ülés résztvevői arra jutottak, hogy

- hatékony erdészeti kommunikációs stratégiára van szükség az EU-ban,

- néhány a nagyközönség által a szakemberek részére felvetett kulcstémára és félreértésre kell fókuszálni alaposabb tájékoztatást adva a fáról és az erdőgazdálkodásról,

- hasznos lehet a kommunikációs ötelet hatékonyabban megosztani egymás között,

- nemzeti és regionális szinten támogatott stratégiaára van szükség,

- közös és összehangolt Európát átölelő kommunikáció szükséges, mint:

  -- az Európai Erdők Hete, mely sikeres volt 2008-ban,

  -- Erdőpedagógia, ami az erdővel kapcsolatos oktatás,

  -- A megújuló, tartamos és klímabarát fatermékek elismerése és promotálása.

Mindezek közben természetesen figyelembe kell venni a nemzeti sajátosságokat. Már előjegyezhető a 2011., mint az Erdők Nemzetközi Éve, mej jó alkalom lesz a világméretű erdészeti kommunikációra.

A résztvevők javasolták a megkezdett munka folytatását, amihez a megfelelő szakemberek támogatását igénybe kell venni, valamint segíteni és felhasználni kell a UNECE_FAO Erdészeti Kommunikációs Hálózat (FNC) munkáját, minden szereplőt be kell vonni e folyamatba, valamint teljes mértékben figyelembe kell venni az Európai Bizottság most készülő közvéleménykutatásának várható eredményeit . A kutatás címe: "Az erdészeti kommunikáció alakítása az EU-ban: az erdők és az erdőgazdálkodás köz általi megítélése".

Végül az egybegyűltek arra kérték az Európai Bizottságot és annak Erdészeti Állandó Bizottságát, hogy hozza létre az Erdészeti Állandó Bizottság ad-hoc munkacsoportotját az FCN szakértőinek bevonásával a munka továbbvitelére.

 

Magának a Jihlava Deklarációnak a teljes szövegét a weben nem találtam meg, azonban a téma összefoglalása és leítása látható a cseh EU elnökség honlapján és a cseh Mezőgazdasági Minisztériumnál is.

 

A 2009. második félévi EU erdészeti felsővezetők értekezlete Svédországban lesz szeptember 30. és október 1. között

 

Fentiekből következik, hogy a 2011. első félévi EU erdészeti felsővezetők értekezletének Magyarország lesz a házigazdája.

Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.