FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-01

Az Európai Furnér Konvenció jelentése

Az Európai Furnér Konvenció a kölni Interzum beszállítói szakvásár alatt tartotta ülését és kiállítását, melyek jelmondata volt: "A furnér: lenyűgöző és sokoldalú anyag, melynek jövője van."

 

A furnér sokoldalú, erősödő anyag. A kölni interzum alatt május 14-15-én szervezett Európai Furnér Konvenció résztvevői egyetérthettek ezzel a megállapítással. "Érezd a valódi fát" volt a jelszava az idei eseménynek, melyet a Furnér + Természet Kezdeményezés Szövetség, a Német Fakereskedők Szövetsége és a Kölnmesse közösen szervezett. Sokféle furnérozott tárgyat mutattak be valamint szakértők taglalták a trendeket. A négynapos vásár után megállapítható, hogy a furnéros szektor keresi a kibontakozás útját.

 

Új felhasználói csoportok fedezik fel a furnért

Építészek, designerek, belsőépítészek, asztalosok és furnérgyártók, illetve fakereskedők egyetértettek a furnér kreatív és technikai előnyeiben. Hazai és külföldi előadók mutatták be a furnér lehetőségeit és jövőjét, vizsgálták a jelen és leendő fogyasztói szokásokat. A LOHAS (Lifestile of Health and Sustainability = az egészség és tartamosság életmódja) néven ismert fogyasztók bővülő tábora a furnér eladás legjobb célcsoportja. Kifejezett igényük van az eleganciára, a modern designra, a természetességre és a tartamosságra, így a furnérra mint egyedi és természetes felületborító anyagra.

Dr. Dagmar Krapf a furnérnak és a fának a jólét tudatunkra gyakorolt hatását vizsgálta. Ezen anyag egyediségére (látványa, érintése, hangja, illata) helyezte a hangsúlyt. Karla Kallauch (Deutsche Werkstätten Hellerau) a furnér belsőépítészeti felhasználásának kifinomult eseteit mutatta be.

 

A felhasználás szélesebb spektruma az új eljárásoknak köszönhetően.

Benno Mehlich (HGM Türen) előadását a furnér magas minőségű ajtókon alkalmazásáról lelkesedéssel fogta a közönség. Eugen Gerl (Bulthaup Küchen) örömmel számolt be arról, hogy a konyhák esetében nő a furnér más anyagokkal kombinált felhasználása.

Reinhold Röhr a furnér alatti mag anyagok új trendjeit kedvezően ítélte meg, mivel úgy látja, hogy a falemezek 2050-re teljesen formaldehid mentesek lesznek. A bükk, parti fenyő és nyár maglemezek a furnérhoz értékes és környezettudatos alapot adnak. Ugyanakkor az olyan átlátszó anyagoknak köszönhetően, mint az akril és az üveg is jó lehetőségeket jósol a furnérnak, mint nagy értékű anyagnak. Ezek furnérral felületborítása határtalan innovatív design lehetőségeket nyitott meg. "Egészében szerencsés változások, melyek javítják a furnér, mint tartamos, természetes anyag megítélését." Így foglalta össze Lutgart Behets-Osmann a Furnér + Természet Kezdeményezés Szövetség ügyvezető igazgatója.

Különleges kiállítás sok ötlettel

Az Európai Furnér Konvencióhoz különleges kiállítás is csatlakozott. Csúcstechnikai minőség, a furnér, mint valódi fa bővülő felhasználása volt látható lámpákon, illetve retro design az ergonomikusan elkészített társalkodó székeken. Egy különlegesen előkészített tölgy boules-on a látogatók a furnér gyártás különböző lépéseit figyelhették meg. A mintatáblák a különböző fafajokat és mintázatokat mutatták be.

Különleges fénypontja volt az eseménynek a három divattervező diák (Bielefeld University of Applied Sciences) által készített furnér ruha. A modellek nagy hatással voltak a közönségre bemutatójukon. Ez egyben a furnér sokoldalúságának demonstrálása is volt.

 

A Furnér+Természet Kezdeményezés Szövetséget 1996-ban alapították. Ez a német furnér ipar marketing szervezete. A tagság a furnér gyártók és kereskedők, a falemez gyártók, valamint a fával foglalkozó szövetségek közül kerülnek ki. további részletek: www.furnier.de

A fentiek e szervezet sajtóanyaga.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.