FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-02

Az Európai Parketta Szövetség (FEP) piaci jelentése 2008-ról, kilátás 2009-re

Az Európai Parketta Szövetség június 12-én Krakkóban tartotta éves közgyűlését, melyet követően tette közzé az előző évi piaci folyamatokkal kapcsolatos jelentését.

 

2008. kihívásokkal teli év volt a parketta szektor számára.

 

A januári előrejelzésekkel és a 2008. utolsó negyedévi piaci összeeséssel összhangban - a tagcégek és nemzeti szövetségek jelentései alapján - az európai piacon a parketta termelés és a fogyasztás is visszaesett 2008-ban, amivel szemben korábban hosszú éveken át folyamatos volt a növekedés. Ez a végeredmény nem volt váratlan, hiszen az üzletmenet az év során folyamatosan lassuló volt. Az általános piaci hanyatlásnak oka volt a hagyományosan legnagyobb piacok gyenge teljesítménye, a globális gazdasági válság, a pénzügyi szektor példa nélküli zavarai, az építési tevékenység éles zuhanása. A FEP az összesített adatokkal kapcsolatban jelzi, hogy egyes részletadatok még előzetesek, így lehetnek még változások.

 

A FEP által megfigyelt körben a termelés 15,56%-kal csökkent, ami 84.725 ezer m2-re, ami csak kevéssel haladja meg a 2003. évit. Erős visszaesés volt Svédországban, Franciaországban és Spanyolországban. Különösen az északi országok és Németország volt a csökkenés legfőbb meghatározója.

 

Parketta termelés a FEP tagországaiban

(*) A FEP térség egészének adatai, tekintet nélkül arra, hogy "hagyományos" vagy "új" tagországról van szó.

A fogyasztás is csökkent a FEP térségben mégpedig 9,51%-kal, 101.547 ezer m2-re Különösen Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, valamint a dán-finn-norvég térségben volt megfigyelhető erős visszaesés. Ugyanakkor érdekes megfigyelni, hogy néhány kelet-európai országban és Svájcban sikerült a fogyasztást bővíteni ezen nehéz időkben. (A fordító megjegyzése: a FEP adatai szerint a fogyasztás éppen Magyarországon emelkedett kiemelkedő mértékben: 20%-kal!)

A termelés parketta típusonkénti megoszlása gyakorlatilag azonos volt 2008-ban is, mint a megelőző néhány évben, azzal, hogy 1%-ponttall több lett a többrétegű és 1%-ponttal kevesebb a tömör parketta részaránya.

A termelés országonkénti 2008. évi megoszlásában Lengyelország határozottan átvette a vezetést a figyelemre méltó 18,03%-kal, melyet Svédország követ 14,16%-kal. Németország a harmadik a 13,03%-os eredményével.

A FEP térség parketta fogyasztási visszacsúszása is nyilvánvaló (-9,51%-kal 101.547 ezer m2-re), azonban ez kevésbé drasztikus, mint a termelés csökkenése. Az egy főre jutó parketta fogyasztás a legmagasabb Ausztriában (0,81 m2), amit Svédország (0,73 m2) és Svájc (0,70) követ. Az egész FEP térségben enyhén csökkent az egy főre jutó fogyasztás 0,25 m2-re 2008-ban.

Európa legnagyobb parketta piaca csekély részarány csökkenése ellenére továbbra is Németország a maga 17,61%-ával. Spanyolország ugyanakkor jelentős aránycsökkenést szenvedett el 13,85%-ra, de még mindig tartja második helyét, miközben Olaszország határozottan a harmadik, 12,61%-ra javítva piaci hányadát. A parketta fogyasztás országonkénti megoszlását mutatja 2008-ban az alábbi ábra.

A parkettához felhasznált fafajok 2008. évi arányiban látható, hogy továbbra is a tölgy a legnagyobb tétel 57,6%-kal, a trópusi fák részaránya 14,7%, ami enyhén csökkenő az előző évvel összehasonlítva. A kőris talajt vesztett és 7%-ra esett vissza, miközben a bükk stabilan tartja 6,5%-át.

Kilátások 2009-re

 

A FEP becslése szerint 2009. nehéz év marad a parkettagyártóknak. A FEP becsléséhez felhasználta tagcégei adatait, az elérhető gazdasági jelzőszámokat, valamint folyamatos egyeztetéseit a brüsszeli EU Bizottsággal. A Bizottság az EU gazdaságának általános javulására számít 2010. során - amiben reménykedni lehet az USA piacának egyes jelei alapján - ugyanakkor bár már látható a az alagút vége, de az út még nagyon rögösnek tűnik. A gazdaság jelen helyzete alapján tehető rövid megállapítások:

 

- kell az önbizalom a visszatéréshez (különösen az iparban),

- jobb (javított) hitelfeltételek kellenek,

- az EU növekedési előrejelzése 2009-re talán: -4%,

- nő a munkanélküliek hányada: 11% körülire 2010-re,

- drasztikus növekedés lesz a költségvetési hiányok terén 2010-ig,

- az infláció átmenetileg nagyon alacsony lesz (a II. és III. n.é.-ben), de növekedni fog, amint megindul a gazdaság felfelé.

 

Hogy a gazdaság régen várt visszapattanása (újranövekedése) mikorra várható, azt nehéz megjósolni, azonban biztos, hogy eljönnek a jobb idők. Hogy ez milyen hamar lesz, függ néhány tényezőtől, melyek egyike annak sebessége, hogy az európai nemzeti bankoknak mennyi idő alatt sikerül kimosniuk a szennyesüket. Másrészt mindannyiunk azon készségére szükség van amivel pro-aktívan továbbra is megragadunk minden lehetőséget hogy sikeresen nézzünk szembe a sokoldalú piaci változásokkal és tegyünk valamit a gyorsan változó környezet hatására. A nehéz gazdasági helyzet a valódi vállalkozó számára egyben rejtett lehetőség is.

A parketta sokoldalú, környezeti szempontból tartamos, egyben gyakran másolt és mindig keresett, minőségi padlóburkolati megoldás biztos jövővel. Ez így van most is így marad a jövőben is. A FEP tagjai oldalán és támogatásukkal határozottan harcban áll azért, hogy megküzdjön a tagságra a nehéz időkben váró kihívásokkal, valamint folytassa erőfeszítését és tevékenységét azon akadályok elhárítása érdekében, melyek iparunk stabil fejlődése előtt tornyosulnak.

Forrás: FEP, Fordította: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.