FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-04

Csökkent az IKEA: 716 tonna szén-dioxid kibocsátással

716 tonna - ennyivel kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki az IKEA, ha 630 magyar dolgozója tömegközlekedésre cserélné az autóját. Ekkora mennyiségű szén-dioxiddal 4 725 nappalit lehetne megtölteni!

 

 

A felismerés eredményeként, az év végéig BKV bérletet kapnak az IKEA magyar munkatársai. A kollégáktól induló kezdeményezés célja nem egyszerűen a spórolás, hanem a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése. Az idei cél, hogy a dolgozók legalább 30 százaléka válassza a tömegközlekedést autója helyett, ezzel radikálisan csökkentve a vállalat szén-dioxid-kibocsátását.

 

Környezet- és pénztárcabarát

Az elérhető árú lakberendezési termékeiről ismert svéd vállalat büszkén mondja magáról, hogy "spórolós". Az innovatív alapanyagoktól, az energián át a dolgozók teljes bevonásáig minden területet átjár a takarékosság és a környezettudatosság alapelve. "Az IKEA alacsony árak kialakítására törekszik, de nem bármi áron! Innovatív, ötletes lakberendezési megoldásainkat a környezet és a vásárlóink igényeinek figyelembe vételével alakítjuk ki" - hangsúlyozza Andrew North, az IKEA közép-európai régiójáért felelős ügyvezető igazgatója.

 

Levegő helyett több terméket szállítanak

A vállalat azonban nem csak a dolgozók szállításakor gondolkodik "zölden". A lapra szerelt csomagolások előnye például, hogy minél kisebb a pakk, annál nagyobb darabszámban és annál kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett szállíthatók a bútorok. Az egymásba rakható termékek kevesebb szállítást és így kisebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. A népszerű KLIPPAN kanapé csomagolásának néhány centivel való csökkentése minden teherautóban néggyel több kanapé szállítását tette lehetővé.

Emellett az IKEA a vállalaton belüli tárgyalások videokonferenciákkal való helyettesítésével, és folyamatosan hibridre cserélt autóflottával is törekszik az ökológiai lábnyom könnyítésére.

 

Az energia pénz

Az elmúlt 4 évben energiatakarékos égők használatával, több mint 9 milliárd forintot takarított meg a vállalat irodáiban és áruházaiban. Az így kigazdálkodott összeg pedig azt is lehetővé teszi, hogy az IKEA idén 100 százalékban megújuló elektromos energiát felhasználva üzemeltesse régióbeli áruházait. A vállalat a vásárlókat is takarékosságra ösztönzi, folyamatosan szorítja ki kínálatából a tradicionális égőket, helyükre energiatakarékos izzók kerülnek, melyek fogyasztása 80 százalékkal alacsonyabb, élettartamuk pedig 10-szer hosszabb.

 

Nem vész el csak átalakul

Az újrahasznosításra nemcsak a termékek csomagolásakor gondolnak. Az áruházakban és irodákban is lehetőség nyílik szelektív hulladékgyűjtésre. Az összeszerelhető bútorok előnye pedig, hogy könnyen szét is szerelhetőek, az egyes elemek szelektálása ezután már nem nehéz feladat. 2005 óta a szelektív gyűjtésnek köszönhetően 2,7 milliárd forintot spórolt az IKEA.

A lakberendezési termékek tervezésekor pedig különlegesen nagy hangsúlyt fektet a vállalat arra, hogy a természet megújulását is lehetővé tegye. Modern alapanyagoknak és ötletes gyártási megoldásoknak köszönhetően kevesebb alapanyagot használnak a bútorok előállításához. Az sem ritka, hogy a mások által hulladékként kezelt anyagokból forradalmi technológiai megoldások révén egyedi designtermékeket állítanak elő. Semmi nem vész kárba!

 

Forrás: Pénzcentrum 07-23

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.