FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-05

Iskolapadban a közmunkások

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. jelenlegi erdei közmunka-programjában dolgozó 560 ember közül 87-en vesznek részt erdőművelő-, erdei melléktermék gyűjtő és hasznosító-, fűrészipari-gépkezelő és fakitermelő képzéseken.

A július eleje óta tartó oktatáson a hallgatók az erdőgazdálkodásban hasznosítható végzettséget és ismereteket szerezhetnek. Az erdőművelő közmunkaprogram 2007 óta biztosít lehetőséget a képzettséggel még nem rendelkező, vagy más irányú szakképesítéssel rendelkező közmunkásoknak szakképesítés megszerzésére - mondta Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

 

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban 240 órás erdőművelő képzésen 22 fő, míg az erdei melléktermékgyűjtő- és hasznosító oktatáson 23 fő vesz részt. A "tanulók" a társaság Gúthi-, Halápi-, Hajdúhadházi- és Debreceni Erdészeteiben dolgozó közmunkások közül kerültek ki. Az erdőművelő szakképzés során elsajátítják a szaporítóanyag termelés, az erdősítés, a fásítás, valamint az erdőnevelés munkafolyamatait, megismerik az erdőműveléstan elméleti alapjait. Az erdei melléktermékgyűjtő- és hasznosító képzés keretében erdészeti alapismereteket, termőhelyismeretet, erdővédelmet tanulnak, képesek lesznek a különböző fa- és cserjefajok csoportosítására termésük, levelük, kérgük alapján. A megszerzett tudás birtokában a közmunkások észlelik és felismerik a károsítókat valamint a kórokozókat - foglalta össze dr. Halmágyi János, az erdőgazdaság humánpolitikai osztályvezetője.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában 20 fő fakitermelő, 22 fő pedig fűrészipari gépkezelő képesítést szerezhet a sikeres vizsgák után. A 260 órás időtartamú képzéseken a Baktalórántházi-, a Nyíregyházi-, a Fehérgyarmati-, a Nyírlugosi-, a Nyírbátori Erdészetek és a Nyírbátori Fafeldolgozó közmunkásai vesznek részt. Az elméleti és a gyakorlati részek aránya 40-60%, így a megszerzett elméleti ismereteket a gyakorlatban is elmélyíthetik.

A fakitermelő szakképesítés során nyújtott ismeretek a fadöntés, közelítés végrehajtása és rakodás géppel, motorfűrész, fakitermelés és anyagmozgatás gépeinek üzemeltetése, karbantartása és választékolás. A fűrészipari gépkezelő képzésen résztvevők faanyagismeretet, rönkfeldolgozást sajátítanak el. Megtanulják műszaki rajz alapján a szabásjegyzék elkészítését és az anyagnormák megállapítását, a rönkkiválasztást, felvágást az arra alkalmas géppel és az elkészült fűrészáru osztályozását.

 

A képzések elvégzésével a közmunkások olyan képesítést szereznek, melynek segítségével jobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra, ahol hatékonyabban foglalkoztathatóvá válnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a NYÍRERDŐ Zrt. több közmunkással létesített munkaviszonyt határozatlan időtartamra.

 

Forrás: Nyírerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.