FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-06

Ablakpiaci körkép - 2008

Sajnos az egy évvel ezelőtti jóslatunk nem volt alaptalan. A nyolcadik éve összeállított értékelésünket is azzal kezdtük, hogy áttekintettük azt, hogy mit vártunk és mi az ami "bejött" 2008-ban.

1. PVC - 50,9%, 2. FA - 37,6%, 3. ALU - 8,7%, 4. Kombinált - 2,8%

Elemzésünket ismét próbáltuk több oldalról alátámasztani, így az üvegipar, a vasalat- és profilkereskedők, a gépforgalmazók információit vetettük össze a gyártók közlésével. Felmérésünk tartalmazhat eltéréseket, ezen lehet vitatkozni - ha úgy tetszik körképünk egy vita anyag.

 

Meggyőződésünk, hogy az alap trendeket sikerült meglátnunk. Az ablakpiac termelése a várt 3-5 %-os visszaeséstől jobban csökkent a visszaesés 9-10 %-os lett.

Az elmúlt évet a bizonytalan piac jellemezte, ami a nyomott piaci árakban is meglátszott. A költségek emelkedését a Ft árfolyamának időszakos erősödése részben kompenzálta, de az év végére ez az előny megszűnt, sőt mai napra igen komoly veszteséget jelent.

A gyártók anyagi helyzete az év második felében romlott, aminek részbeni oka a pénzhez jutás feltételeinek nehezedése, a dráguló kamatszint is okozott. A piac átrendeződése indult meg a minőségi termékek javára. Több gyártó és főleg vásárló felismerte a minősítések, tanúsítványok jelentőségét pl.Kiváló Építési Termék piaci előnyeit.

 

A termelés tovább csökkent, melynek okait vizsgálva megállapítható:

- Jelentősen csökkent a magasépítés volumene.

- Minimálisan nőtt az átadott lakások száma, a felhasznált nyílászáró mennyiség itt is csökkent

- A közintézményi felújítás pályázatai bonyolultak, nem sikeresek.

- Az import az év elején nőtt

- Nem volt 2008-ban "panelprogram".

- A NEP pályázat feltételeit csak szeptemberben módosították (15 %-os támogatást 20 % - ra emelték, amit mi már januárban minimum támogatásként javasoltunk.)

- Az év végén drágult és nehezebb lett a hitel. Megvizsgáltuk az ablakgyártás alapanyag szerinti megosztását.

A számok azt mutatják, hogy összességében a legnagyobb gond a PVC alapanyagból gyártó cégeknél jelentkezett. A fentebb említett problémák miatt volt olyan vállalkozás, ahol több mint 20 %-al csökkent a gyártott mennyiség.

A fa alapanyagú nyílászárók termelésének volumene kisebb mértékben csökkent ezen termékek százalékos aránya nőtt. Ebben talán az is belejátszik, hogy 2007-ben nem volt zavartalan a ragasztott fa lapanyag ellátás, ami 2008-ra megoldódott.

Az alumínium alapú szerkezetek mennyisége hasonló az előző évihez, de mivel a teljes gyártás csökkent, így arányaiban nőtt. A kombinált szerkezetek (Alu- fa, Alu-PVC) mennyisége nőtt. Ezek a termékek ahol az igényes vásárlók érdeklődése nő. Az import (főleg alacsonyabb árfekvésű) a megerősödött Ft árfolyam miatt tudott további piacot szerezni, volt több olyan kis ablakgyártó aki a gyártást abbahagyva csak kereskedéssel kezdett foglalkozni. Az olcsó árfolyam ellenére érezhető volt, hogy ezen ablakok importőrei logisztikával, szervizzel nem győzték, a piacuk megtorpant, de várható agresszív piaci újbóli megjelenésük. Nem nőtt a prémium kategória importja sem. Az év végére az árfolyamelőny elveszett. A magyar export változatlan maradt.

 

Ugyancsak kismértékben csökkent a tetősíkba építhető ablakok forgalma, nem indult meg még nálunk a nyugatabbra fekvő országokban pár éve beindult cseréje Örömmel tapasztaltuk, hogy növekedés észlelhető a nagyobb műszaki tartalmú, jobb hőszigetelő képességű ablakok iránt. Voltak olyan gyártók, akik a felhasznált (PVC)profil váltásával próbáltak több-kevesebb sikerrel piacot nyerni. Nőtt a 2 légkamrás (3 rétegű) ill. U = 1,0W/m2K üvegek felhasználása, bár a környező országokhoz képest szerényebb mértékben.

 

Háromrétegű üvegezés aránya Európa országaiban:

Svédország - 65%

Ausztria - 30%

Németország - 10%

Románia - 3%

Magyorország - 1%

 

A CE jel kötelező bevezetését egy évvel elhalasztották. Változatlanul sok a piacon a minősítetlen gyártók által gyártott nyílászárók aránya. A 2007-2008-as tél nem volt hideg, így ennek ablakcserét ösztönző, kényszerítő hatása nem érvényesült. Növekedett a pénzhiányos csőd közeli helyzetbe került cégek aránya. Nőtt az ablakgyártók fizetési késedelme.

 

Milyen tendenciákat látunk 2009-re? A kép vegyes!

- Az év elején újra komoly a rendelésállomány hiánya van a szektornak. (január - február hóra kb. 50%-a az előző évinek)

- Az import alapanyag drágulását a piac a jelentős a túlkínálat miatt nehezen fogadja el.

- Az üzemek csökkentett létszámmal, munkaidővel dolgoznak.

- Marad a gyártók közötti erős árverseny, de ennek ellenére a drasztikus költségnövekedést és a forint leértékelődés miatt tovább nem halasztható a szükséges árkorrekció. (A gyártók többsége áttért at EUR-ban történő kalkulációra)

- Csökken a lakosság vásárlóereje, nehezen jutnak pénzhez.

- Nő a pénzügyi gondokkal kűzdő,csőd vagy csődközelbe jutó ablakgyártók száma.

- Az állami támogatások megszűnése miatt csökken az új lakások építése.

Mik a jó hírek?

Az EU támogatásokkal készülő beruházások piacélénkítő hatása-főleg az alumínium alapanyagú piacon - növekszik. A hosszú az előzőektől hidegebb tél a fűtési költségek növekedése várhatóan növeli az ablakcserék számát. Az elmúlt évi "panel" pályázatra több mint 29.000 e Ft értékű támogatásra érkezett igény. Ennek befogadására született döntés. Ebből 2008. december 18-án elbíráltak több mint 4.200 eFt értékű pályázatot és várhatóan az első félévben megszületik a döntés a továbbiakra is. Bár az új pályázatokban a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent az ablakok aránya, ez akkor is 28-34.000 eFt ablakrendelést jelent 2009-2010-re. Valószínűsíthető, hogy a társasházak eddigi fizetőképessége, hitelhez jutása is megtorpan. A 2008-as pályázatok megvalósításának határideje 2011. Hivatalos tájékoztatás alapján valószínű, hogy 2009-ben is kiírásra kerül a "panel" pályázat. A jó hír piaci jelentőségét csökkenti, hogy a pénzügyi válság és az ezzel összefüggő a költségvetés stabilitási intézkedéseinek következtében egyes önkormányzatok támogató képessége csökken. Utóbbi negatív tényezőt kompenzálhatja a kockázati alapon szerveződő ESCO cégek piaci szerepe, aminek már tapasztalható növekedő tendenciája. A MATA a CO2 emisszió csökkentési program részeként tett javaslatot az un. Zöld Nyílászáró programra, amelynek finanszírozási formája a CO2-hoz kapcsolódó EU támogatás. A program lényege, hogy korszerűre cseréljük a meglévő nyílászáró szerkezeteket, vissza nem térítendő támogatással A támogatás intenzitása az új ablak-ajtó dokumentált minőségének függvénye, ami összefügg az energia megtakarító és CO2 emisszió csökkentő képességével. A támogatás mértékét növeli a projektek komplexitása. A döntéshozó eltökélt szándéka, még ebben a hónapban a program indítása. A javasolt támogatás a lényegre tapintott :a jobb minőségű ablak nagyobb mértékű támogatásra jogosít.

 

A MATA becslése szerint ha valóban ez a program elindul a következő évben mintegy 15 millárd Ft ablakcsere beruházást indukálhat,amely részben pótolja az egyéb okból kiesett keresletet.

Ezen programok mielőbbi indítása a szakma létérdeke.

 

Forrás: Prohászka Rajmund, MATA elnök 05-05

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.