FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-17

Faanyagok sötétítése

A faesztergálás - más famunkákhoz hasonlóan - egyik legfontosabb mozzanata a tárgyak felületkezelése. Ekkor alakul ki a tárgy végleges kinézete. Ezeknek a tárgyaknak a készítésekor gyakran előfordul, hogy szeretnénk a faanyag eredeti színét megváltozatni.

Erre többféle módszer létezik a pácolástól a különféle színezett lakkokig, olajokig. Az alábbiakban egy olyan egyszerű eljárást mutatunk be, amellyel néhány faanyag, színe, tónusa akár drasztikusan is megváltoztatható.

 

Faesztergályosok, asztalosok, restaurátorok régóta használják az eljárást, melynek lényege, hogy a faanyagot ammónia gőzben tartják néhány órán keresztül, miközben a párolgó ammónia a fa csersavtartalmával reakcióba lép és az anyag elsötétedik. Az módszert "füstölésnek" hívják. Olyan fafajoknál alkalmazható eredményesen, melyeknek magas a csersavtartalma. Egyszerűségéből adódóan otthon is kivitelezhető, a szükséges anyagok, pedig könnyen beszerezhetők. Kereskedelmi forgalomban ammónia ugyan nem kapható, de a célra nagyon jól megfelel vizes oldata a háztartási szalmiákszesz (leánykori nevén: ammónium-hidroxid, NH4OH), mely 5%-os ammóniatartalmú. Különféle vegyi és háztartási boltokban beszerezhető általában 0,5 L-es kiszerelésben 150 Ft körüli áron. Az eljáráshoz szükségünk lesz tehát szalmiákszeszre, egy akkora jól zárható edényre, melyben a füstölni kívánt esztergált tárgyunk jól elfér, valamint egy kisebb nyitott edényre (ez lehet egy pohár, vagy konzerves doboz), amibe a szalmiákszeszt öntjük.

 

Példánkban egy nagyon egyszerű esztergált tárgyat használunk, egy tölgy ceruzatartót. Ez a minimalizmus jegyében készült, tulajdonképpen egy a teteje felé enyhén szűkülő fapohár. A ceruzatartót esztergálás után készre csiszoljuk. A jobboldali képen látható a megszokott nyers, világos tölgy tónusú tárgy.

A ceruzatartót egy megfelelő méretű edénybe tesszük, ami most egy egyszerű 5 L-es festékes vödör. Mellé egy nagyjából 10 cm átmérőjű üres konzervdobozba, kb. 0,5 dl szalmiákszeszt öntünk. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten jó nagy edénybe tegyük a szalmiákszeszt, hogy minél nagyobb felületen párologjon. Az egészet letakarjuk, hogy a párolgó ammónia az edényben maradjon. Befedésre én egy üveglapot használtam, mert így anélkül követhető szemmel a folyamat, hogy az edény kinyitásakor az ammóniát belélegezzük. Az egészet félre tesszük és hagyjuk, hogy a szalmiákszesz dolgozzon. A folyamat a hőmérséklettől, a tárgy méretétől és a kívánt árnyalattól függően fél órától, akár 32 óráig tarthat. Az alábbi kis táblázatban látható, hogy a tölgy esetében mekkora füstölési idők, milyen árnyalatot eredményeznek, felületkezelés nélkül és olajjal kezelve.

 

Példánkban a ceruzatartót 24 óráig füstöltük, mivel egész sötét árnyalat elérése volt a cél. Az alábbi képeken látható a füstölés előtti, utáni, valamint a már elkészült, olajjal kezelt tárgy.

 

Lehetőleg jól szellőző helyiségben füstöljünk . A füstölőedény felnyitását jó ha a szabadban vagy nyitott ablaknál végezzük, mert a szalmiákszesz szaga nagyon erős, szúrós. Ügyeljünk, hogy lehetőleg ne lélelegezzük be a párolgó ammóniát, mert nagyobb menyiségben MÉRGEZŐ. A füstölést követően néhány órát pihentessük a kezelt tárgyat a felületkezelés előtt. Erre az ún. kiegyenlítési időre a végleges színárnyalat eléréshez van szükség, valamint ez alatt a kezelt tárgyból is kiszellőzik az ammónia. Ezután a tárgyat felületkezelhetjük az általunk választott módszerrel. Fontos megemlíteni, hogy olajjal kezelve a fa néhány árnyalattal még sötétebb lesz, ezért ezt a füstölési idő megválasztásakor figyelmbe kell venni. Ha egészen sötét árnyalat elérése a cél és a tárgyat 16-24-32 órán át füstöljük, ajánlatos a szalmiákszeszt 8 óránként frissre cserélni. Természetesen nem csak esztergályozott tárgyaknál alkalmazható a módszer, hanem kissebb tömörfa bútorok esetében is. Ekkor a füstölni kívánt tárgy köré lécekből és nylon fóliából egy sátrat építünk, amiben a kezelés elvégezhető.

 

Végezetül néhány faanyag képe, melyekkel alkalmazható az eljárás.

 



Forrás: Hobbi Faesztergálás

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.