FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvekFAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-25

Francia rendelet tervezet a fa építési felhasználásának bővítésére

Sarkozy, Franciaország elnöke miután 2009. májusában meglátogatta az Urmattban lévő Saint-Braun fűrészüzemet, közleményt tett közzé, aminek hatására a francia kormány nemzeti kormányrendelet tervezetet terjesztett a minap az Európai bizottság elé notifikálásra: "rendelet a faanyag használatára egyes építményekben" címmel. (DECRET relatif a l'utilisation des matériaux en bois dans certaines constructions; Decree on the use of wooden materials in certain buildings)

Ez a rendelet tervezet a 2005. december 26-i rendeletet kívánja módosítani, abból a célból, hogy megemelje az új épületekben minimálisan felhasznált famennyiségre vonatkozó előírást. A hatályos rendelettel összevetve az új továbbra is az új épületekkel kapcsolatban tartalmaz előírást, kivéve, ha az egészségügyi és biztonsági követelményeknek ez nem felel meg. A rendelet épület típusonkénti mértékeket tartalmaz, három kategóriában az épületek fa-befogadó-képessége szerint. Meghatározza az átmeneti időt, amikortól kezdődően már csak tartamosan kezelt erdőkből származó fa lesz az új francia épületekbe beépíthető.

 

A rendelet tervezet szövegének lényege az alábbi, a rendelet tervezet szövege angolul pedig itt érhető el.

 


Az építménybe beépített faanyag mennyiségét az épületszerkezet nettó szintterületéhez kell mérni. Amennyiben az építmény felhasználási célja főleg garázs, parkolóhely vagy mezőgazdasági cél, a nettó szintterület helyett a bruttó szintterületet kell alkalmazni.

I.

Amely építmények esetében az építési engedélykérelem vagy az ideiglenes deklaráció 2010. december 1. és 2011. november 30. közötti, ez a mennyiség nem lehet kevesebb, mint:

a) 20 dm3 / m2 szintterület az egylakásos családi házaknál, kivéve azon épületeket, melyek szerkezete nem fából van,

b) 3 dm3 / m2 szintterület az ipari, raktár és szállítási szolgáltató épületeknél,

c) 7 dm3 / m2 szintterület az összes egyéb épületek esetében.

II.

Amely építmények esetében az építési engedélykérelem vagy az ideiglenes deklaráció 2011. december 1. utáni, ez amennyiség nem lehet kevesebb, mint:

a) 35 dm3 / m2 szintterület az egylakásos családi házaknál, kivéve azon épületeket, melyek szerkezete nem fából van,

b) 5 dm3 / m2 szintterület az ipari, raktár és szállítási szolgáltató épületeknél,

c) 10 dm3 / m2 szintterület az összes egyéb épületek esetében,

továbbá csak tartamos erdőgazdálkodásból származó fát lehet e számításnál figyelembe venni.

Az épületszerkezetbe foglalt faanyag számításba vételi módszerét az építésügyekért felelős miniszter rendelete állapítja meg.

Az erdők tartamos gazdálkodásának követelményeit az erdőkért felelős miniszter rendelete határozza meg.


 

Az EU notifikációs irányelvének megfelelően a tagországoknak és az Európai Bizottságnak december 7-ig van lehetőségük megjegyzést vagy véleményt fűzniük a rendelettervezethez. Az eljárási időt 3 hónappal meghosszabbító részletes véleményre azonban csak akkor van lehetőség, ha a kereskedelmet korlátozónak ítéltetik a tervezet.

 

Az Európai Faipari Szövetség ezt a fafogyasztás növelését ösztönző kezdeményezést határozottan támogatja, ha a notifikációs eljárásban a megfelelő magyar hatóság kikéri a FAGOSZ véleményét, e szervezet is hasonló véleményen lesz.

Figyelemre méltó, hogy a 2011. december 1. utáni időszakra nem a tanúsított erdőből származást, hanem a tartamos erdőgazdálkodásból származást tervezi előírni. A hazai erdészeti jogszabályoknak megfelelően a magyar erdőkből piacra kerülő minden faanyag bizonyára megfelel ennek. Érdekes lesz majd megismerni, hogy az erdőkért felelős francia miniszter milyen miniszteri rendeletet ad ki az erdők tartamos gazdálkodásának követelményeiről.

Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.