FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-04

Magánerdő tulajdonlás Európában, UNECE-FAO tanulmány

Franz Schmithüsen és Franciska Hirsch a szerzői a 2009. szeptemberében az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága és a FAO közös gondozásában megjelent, a Magánerdő tulajdonlás Európában című tanulmánynak, mely még véglegesítésre vár, de a Fabizottság honlapján már elérhető.


A tanulmány a képre kattintva letölthető. (126 oldal, angol)

 

Prof. Dr. Franz Schmithüsen, Swiss Federal Institute of Technology (ETH a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet), Zurich munkatársa, Franziska Hirsch pedig a UNECE/FAO titkárságon (Genf) az erdészeti politika és szabályozás felelőse. A UNECE/FAO közös titkárságé volt a fő szerep a kérdőívek elkészítésében és az adatok begyűjtésében, a szerzők pedig együtt dolgoztak ezek kiértékelésén, ami a tanulmány alapját képezte. Ezen túl számos személy és szervezet működött közre az irat elkészülésében. Ennek részletes felsorolása az iii-dik oldalon köszönetnyilvánítások között olvasható.

 

A begyűjtött kérdőívek részletes adatai a www.unece.org/timber/fra/PFO.htm helyen találhatóak meg. Köztük szerepelnek a magyar adatok is, melyeket Kottek Péter (MGSZH Erd.Ig.), amiben vele együttműködött Schiberna Endre (NYME). Magyarországéval együtt összesen 23 ország magánerdő adatai érhetőek el itt.

 

Oroszország és a többi FÁK országok nélküli Európa erdeinek több mint a fele magántulajdonban van. A magánerdők tulajdonosai kulcsszerepet játszanak az erdei ökoszisztémák fenntartásában, a vidékfejlesztés erősítésében, és az alapanyagok piacra vitelében. Ugyanakkor jelentős ismerethiány van az európai magánerdőkkel kapcsolatban. E hiány felszámolása érdekében dolgozott együtt az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE), a FAO, az Erdők Védelmének Miniszteri Konferenciája (MCPFE) és az Európai Magánerdő Tulajdonosok Szövetsége (CEPF) 2006-2007. során. A kérdőívet 38 MCPFE tagországnak küldték meg, 23 ország vett részt nemzeti jelentésekkel, melyek többségében 2005-re vonatkoztak. Ezek alapján készült e tanulmány, bemutatva az európai magánerdő gazdálkodást, tulajdonszerkezetet, társadalmi-gazdasági trendeket, a reprivatizációt és a privatizációt.

A fenti kép mutatja sötét sárgával a tanulmányhoz adatot szolgáltatókat, világos sárgával a nem válaszolókat és szürkével, akiket meg sem kérdeztek.

 

A tanulmány számos adatát és megállapítását nehéz lenne e rövid figyelemfelhívó cikkben összefoglalni, így álljon itt csak egy ábra, amely a magánerdők tulajdonosainak kormegoszlását mutatja néhány ország összevetésében.

Érdekes, hogy míg Belgiumban a 60 év felettiek aránya több mint 60%, addig ugyanezen csoport Lengyelországban csak 10% körüli. Magyarország a középmezőnyben szerepel, de azon belül az inkább idősebb tulajdonosúak csoportjában.

 

A fenti kapcsolókon elérhető tanulmány és a háttéranyagi nyelve angol. Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Fabizottsága honlapján a publikációk itt találhatóak: http://timber.unece.org/index.php?id=126

készítette: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.