FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-06

Királyréti Családi Nap - beszámoló

2009. október 25-én több mint kétezer-ötszázan kirándultak a Börzsöny szívébe Királyrétre. Az őszi erdő teljes pompájában, ragyogó napsütésben mutatta meg magát a Királyréti Családi Napra érkezőknek.


A nyitó ünnepségen Haraszti Gyula az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató helyettese és Ruff János a Királyréti Erdészet vezetője köszöntötte az érdeklődőket, akik Lengyel László - a Zrt. közönségkapcsolati vezetője - előadásában megismerhették a projekt részleteit.

Az Európai Unió által támogatott, az Ipoly Erdő Zrt. által elnyert "Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben" című projekt indulását ünnepelték a látogatók, melynek köszönhetően a kismarosi és kemencei kisvasutak hamarosan megszépülnek, felújításra kerülnek.

 

 

 

A nyitó ünnepségen Haraszti Gyula az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató helyettese és Ruff János a Királyréti Erdészet vezetője köszöntötte az érdeklődőket, akik Lengyel László - a Zrt. közönségkapcsolati vezetője - előadásában megismerhették a projekt részleteit.

 

 

 

Ezt követte a várva várt Erdei Kisvasutak Rajzverseny ünnepélyes díjkiosztója. Gyönyörű alkotások érkeztek az ország minden részéről. 110 intézményből 2580 rajzot küldtek a lelkes alkotók, 4 kategóriában (3-6 éves, 7-10 éves, 11-14 éves és speciális gondoskodást igénylő gyermekek).

A rajzokat szakértő zsűri értékelte Tranta Julianna grafikus művész, Igrecz Katalin és T. Horváth József szaktanárok. A gyermekek rajzai hűen tükrözik gondolataikat, emlékeiket, képzeteiket a zakatoló erdei kisvasutakról és erdei élményeikről. A szervezők örömére nagy számban megjelentek a díjazott gyerekek, akik elismerő tapsban és értékes ajándékcsomagokban részesültek.

 

A következő program sokak kíváncsiságát felkeltette. Az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület elnöke és a Magyar Szarvasgombász Szövetség alelnöke Dr. Bratek Zoltán tartott ismertetőt a szarvasgombáról és a hozzá kapcsolódó kutyás szarvasgomba keresésről. Az előadás alatt kicsik és nagyok érdeklődve figyelték Kalmár Vilmost és kutyáját Szindit. A kiképzett kutya nemcsak az elrejtett, hanem a vadon növekedő szarvasgombákat is megtalálta, és azt hűségesen jelezte gazdájának. Szindi a gyerekek kedvence lett, így a jutalomfalatok mellett rengeteg apró kéz kényeztető simogatását is élvezhette. A bemutató után a Pannon Szarvasgomba Kft. tartott kóstolót, a szarvasgombakrémes kenyér nagyon ízlett a gyerekeknek és szüleiknek is.

A gyerekek további erdei termékekkel ismerkedhettek miközben a Makk Marc(s)i Szépségversenyre készültek. A gesztenyéből, és makkból aranyos figurák születtek a gyerekek képzelete és Emőke néni segítségével. Nagyon nehéz volt kiválasztani a legszebbeket, készítőiket könyvekkel és apróbb ajándékokkal jutalmazták.

 

A Királyréti játszótér ezen a napsütötte őszi napon megtelt gyermekkacagással és játékkal. A családok egész nap Interaktív Erdei Élménypályán kalandozhattak, melyet Varga Tamás a soproni Erdészeti Múzeum igazgatója vezetett, lelkes egyetemisták segítségével. A gyerekek 10 állomásponton játszva ismerkedhettek meg az erdő titokzatos világával, elkészíthették saját erdejüket, fabuborékot fújhattak, és középkori favágó versenyen próbálhatták ki ügyességüket. A legnépszerűbb állomásponton a bátor jelentkezők "vaddisznóhajtáson és egérfuttatáson" vehettek részt. Az egész napos játék során 1000 menetlevél lelt gazdára, melyből több mint 700 kisgyermek teljesítette mind a 10 állomáspontot.

 

A Királyréti Családi Nap legfőbb attrakciója a Kolompos Együttes zenés gyermekműsora volt, így a gyerekek nem csak az erdő, hanem a magyar
népzene szépségeivel is ismerkedhettek. A rendkívüli hangulatban nem csak a gyermekek, de a szülők is táncra perdültek, együtt nevettek és
énekeltek a Kolompos Együttessel. Az Ipoly Erdő Zrt. a hosszú hétvégére a Börzsönybe invitálta a családokat, ahol lehetőségük nyílt a valódi pihenésre és kikapcsolódásra. Az Ipoly Erdő Zrt. képviselői és a szervezéssel megbízott Proprimo Marketing Iroda munkatársai örömmel nyugtázták, hogy sokak érdeklődését felkeltette a Királyréti Családi Nap, az erdő és a kisvasutak különleges hangulata. Fontosnak tartották, hogy a gyermekek és családjaik felfedezzék a börzsönyi erdőjárás szépségét és a természet közelségét, amely egy-egy családi vagy osztálykirándulás során megannyi élményt, lehetőséget nyújt számukra.

 

Forrás: Ipolyerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.