FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-18

HOMAG Treff 2009 - Egyedülálló teljesítmény a kis üzemi technológiák területén is

Tekintélyt parancsoló kiállítói területen mutatta be a Homag Holzbearbeitungssysteme AG az ezévi Homag Treffen egyedülálló kínálatát. Az évente, rendszeresen megrendezendő házi vásáron, mely mára a szakma keresett találkozási pontjává nőtte ki magát, a látogatók számos innovatív berendezést és gyártósort láthattak működés közben.


"A Homag Treff különlegessége az, hogy vevőink és a gépeink közel kerülnek egymáshoz" -mondja dr Joachim Brenk az igazgatóság értékesítésért és marketingért felelős igazgatója. Itt a gyárunkban elegendő időnk van, hogy vevőinket tesztreszabottan és intenzíven informáljuk, hiszen minden gyakorlati alkalmazási példát meg tudunk mutatni a gépeinken.

 

Innovatív gyártósorok.

A HOMAG tekintélyes gyártócsarnokát használta arra, hogy azt nyújtsa a látogatóknak, ami csak itt Schopflochban lehetséges. Működtek a 80 méternél hosszabb konyhafrontok, irodabútorok, ajtók és válaszfalak gyártására alkalmas komplett gyártósorok. Ezekkel a technológiákkal erősítette tovább piacvezető pozícióját a világ első számú projekt szállítója.

A Homag kihasználja azt a lehetőséget, hogy gyártócsarnokaiban kiszállítás előtt beüzemelje gyártósorait, ezzel jelentősen lerövidíti a helyszíni szerelési időt.

 

A HOMAG bemutatja a laser technikát

Látható volt a Homag Treffen az a gyártósor, amelyet kabinok, válaszfalak, bútor korpuszok gyártására fejlesztettek ki. Ebben a gyártósorban is alkalmazták a LIGNA-n bemutatott és időközben szabadalmaztatott laser technikát. A ragasztóval előkezelt él fóliát laser sugár olvasztja meg, ezt követően az élanyag azonnal felhordásra kerül. Az eljárás az él lezárás új dimenzióját nyitja meg a minőség tekintetében, szinte fuga nélküli lezárást garantál. Miután a ragasztóanyag teljesen más technológiával kerül megolvasztásra, emiatt az új technológia esetén nem merül fel felfűtési idő, így a berendezés teljesítménye nő, energia igénye csökken. A munkadarab és a követő megmunkáló aggregátok szennyezettsége lényegesen csökken, ezzel a karbantartásra és tisztításra fordított idő is töredékére redukálódik. A bemutatott gép már a negyedik ilyen technikával felszerelt gép, melyet a Homag vevői megrendelésre szállít.

 

A "széria" nagysága: 1 db

A Homag egy konyhabútor frontokat gyártó cég számára tervezett gépet mutatott be, mellyel frontok, korpuszok és hátfalak egyaránt lezárhatók 130 x 250 -től 800 x 2500 mm-es méret tartományban, a munkadarab vastagság 8 és 60 mm között lehet. A gépen alkalmazták a Lignán bemutatott Flex Trim rendszert, melynek köszönhetően a különböző élanyagoknak megfelelő átállás a munkadarabok közti hézagban - az anyagkövetési távolságban - történik, ezálltal jelentősen javul a gép termelékenysége, csökken az egy alkarészre vetített gépköltség.

Az élfóliázó szintén csatlakoztatható a Bargstett automata lapraktár - Holzma lapszabászgép kombinációhoz, melyek teljes automata működésével képes bútoralkatrész gyártásra.

 

Szériagyártás.

A korpuszok széria gyártására más bemutatott berendezés is alkalmas volt. Ezen a soron a felületi és oldalélek kasírozását is ugyanaz a berendezés végezte, az alkatrészek folyamatos üzemben készültek. Ezt szakszóval completeLine-nak nevezik.

Portál megmunkáló központ, adagolással.

Az egyik legérdekesebb gép a Homag Treffen az a nagy portál megmunkáló központ volt, mely egyedi ajtó, és ajtó tartozékainak gyártására volt alkalmas. Két darab 4 -, és egy öttengelyes megmunkáló tengely gondoskodik a legjobb hatékonyságról.

Lehetséges a munkadarabok egyidejű ki és beadagolása is. A maximális
munkadarab méret 5. 000 x 2. 000 mm, a maximális vastagság pedig 120 mm lehet. A berendezés nagymértékben automatizált, viszont a kezelő igény esetén kézi beavatkozással is dolgozhat. A gép váza abból a Sorbtech alapanyagból készült, mely szintén a Homag innováció terméke. Ez az ásványi - minerális öntvény gondoskodik a gép nagyobb tömegéről, és lehetővé teszi az aggregátok nagyobb gyorsulását.

A SORBTECH gondoskodik a gépváz maximális stabilitásáról, és szinte minden rezgést elnyel igényes megmunkálásoknál is. A munkadarab felületi minősége kiváló, a szerszámok éltartóssága nő, a primer energia felhasználás csökken.

 

CNC megmunkáló központ minden feladatra.

A Homag tradicionálisan célozza meg a nagyiparnak gyártott berendezései mellett innovatív gépeivel a kis és középüzem piacát. Ezekkel a gépekkel a kisebb üzemek is precízen és gazdaságosan dolgozhatnak.

A Homag Treffen 14 megmunkáló központot mutattak be, mely mindegyike
más és más feladatra készült. Például a Venture 9 az ablakgyártó
üzemeknek szánt legkisebb CNC gép, mely 15 KW - os főorsóval, 28 - as szerszám tárhellyel és az u.n. powerClamp munkadarab rögzítő rendszerrel rendelkezik.

A BOF 311 megmunkáló központ asztala automatikusan áll pozícióba, amely így a munkadarab komplett megmunkálását teszi lehetővé, ezzel a gép akár 30 percig folyamatosan felügyelet nélkül működik, miközben 12 munkadarab készülhet el. A gép mögé helyezhető tartalék szerszámtár gondoskodik arról, hogy akár 216 további szerszám álljon azonnali rendelkezésre.

A BAZ 322 típusú gép a könnyített lapok esetében akár az íves éleket is egy munkaműveletben képes lezárni, ennek során a gép közvetlenül dekort ragaszt a támasztó élre, elkerülve a második élzárási műveletet. A flex Edge élzáró aggregát használata jelentősen leegyszerűsíti a könnyűszerkezetes lapok megmunkálását.

A BMG 500 gép váza szintén a Sorbtech anyagból készült, így a rezgések elnyelés itt is garantált.

Ez a gép már a közepes üzemek számára is lehetőséget nyújt az 5 tengelyes megmunkálási feladatok elvégzésére.

Minden élhez a megfelelő gép.

A Homag Treffen 17 különböző él lezáró gépet láthattak a látogatók. A Brandt céggel közösen kialakított lépcsőzetes gépválaszték széles kínálatot jelent. Az Ambition 2272 kedvező áru géptípus a profi él lezárás gépei között. Az automata profilváltó egyedülálló ebben az árkategóriában.

Példaszámítások mutatták be azt, hogy a tartalékok kiaknázásával, ezzel a géptípussal évente mennyi energia, azaz készpénz takarítható meg.

 

Fúró aggregátok, új megoldások

A Homag 2009 elején többségi tulajdont szerzett az BENZ aggregátgyártó cégben, így tovább növelte hozzáértését az aggregát, fúró és tengely technikában. Ezzel az 5 tengelyes - és fúrástechnika további fejlesztése történhetett meg. Az öttengelyes maróorsók szabadalmaztatott pneumatikus aggregátcsatlakozási lehetősége egyedülálló megoldásokat nyújt felhasználói számára.

A Homagtól eddig is jól ismert és nagyon jól bevált High Performance aggregátok olajköd kenéssel való továbbfejlesztése tovább növelte ezen aggregátok élettartamát. Végezetül a FlexTrim rendszer a leggyorsabb átállást
biztosítja két rádiusz és egy fózolás közt maximum 30 ütem/perces és 30 m/perces gépkapacitás mellett is.

 

Átfogó szerviz tevékenység.

A szolgáltatások teljes palettáját prezentálta a Homag cég a házi vásárán. Ehhez tartozik az új Woodwop 6.0 szoftver bemutatása, mely 3 dimenziós alkatrész-, és megmunkálás megjelenítésével lényegesen nagyobb biztonságot nyújt a megmunkálás előkészítése során. A gépek új collisionControll szoftvere automatikusan megállítja a megmunkálást egy esetleges ütközést megelőzően. A gépadatok folyamatos kiértékelése és elemzése nagyobb kapacitást tesz lehetővé. Bemutatkoztak a technológiai tervezéssel foglalkozó mérnöki osztályok is. Az üzem és informatikai szervezéssel foglakozó Schuler cég megvalósult projektjei példáján mutatta be a körszerű üzemszervezés gyakorlatát.

 

További információk:

Lignomat Kft.

9700 Szombathely, Zanati út 51.

Tel: (94) 900-050

e-mail: office@lignomat.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.