FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-26

Magyar faipari cég egy osztrák építőipari szakvásáron

A legújabb trend egyértelműen az energiatakarékosság, az alternatív energiatermelés. Szemléletesen és gazdag kínálattal ez volt jelen a január 21-24. között megtartott oberwarti (felsőőri) Baumessen. A 20. Építőipari Vásáron a 280 kiállító között csak mutatóba akadt külföldi, köztük magyar.


A Csercsis Faipari Kft választéka (Fotó: Nyugat.hu)

Energiatakarékosság és energiatermelés Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű seregszemléjén ezúttal az egész oberwarti vásárközpontot elfoglalhatták a kiállítók, akik valóban felvonultatták a korszerű, környezetbarát építőipari kínálatot mind alapanyagban, mind technológiában. Ezúttal nemcsak az energiatakarékos építkezési mód volt terítéken, de az ennek megfelelő felújítás is. Több mint 30 gyártó, valamint nagyszámú regionális víz-, villany- és fűtésszerelő vállalkozás geotermikus, szolár, fotovoltaik és pellet fűtésrendszerét mutatták be.

A fafűtéses rendszerek különböző cserépkályhás, kandallós változata mellett meg lehetett nézni még olaj- és gázfűtési rendszereket is. A vásárlátogatók betekintést nyerhettek az alternatív energiatermelés területére, sok mindent megtudhattak a nap-, geotermikus és biomassza energiáról, azok felhasználásáról. Passzív házak Szombathelyre? A gazdag kínálatból szemezgetünk egy kicsit. Sokan szemlélődtek annál az osztrák standnál, ahol az úgynevezett "passzív" házak felépítését fotókon, a szigetelőrendszer anyagát a valóságban ismerhették meg az érdeklődők. Egy csaknem energiamentes házról van szó, amelyet passzív napenergia fűt. Ez a háztípus a hagyományos családi házakhoz képest 80-90 százaléknyi energia-megtakarítással működik, igen fontos tehát a hatékony szigetelése. Találkozhattunk "aktív" házzal is, melynek lényege: kis energiafelhasználással, környezetbarát, megújuló energiaforrások aktív hasznosítása mechanikai rendszerekkel. Ezek a házak alkalmasak arra is, hogy felesleges energiájukkal más háztatások fűtésére is rásegítsenek. Információink szerint Ausztriában magyar szakembereket képeznek ki "passzív" házak építésére, s az általuk megvalósítandó első ilyen házakat Szombathelyre tervezik.


Egy kész passzívház fotója (Fotó: Nyugat.hu)

A nyílászáróknál az új fejlesztésű, csúcsminőségű, műanyagok háromrétegű hőszigetelő üvegezésével és hatkamrás, 83 mm széles profillal egyre keresettebbek az építkezőknél és a felújítóknál is. Rövid megtérülési idejű prémium kategória, amely nagy lépést jelent az energiatudatos életvitel felé. Az ablakok legszélesebb választékát felvonultató standnál megtudtuk: "Szinte folyamatosan érdeklődnek a háromrétegű üveggel ellátott ablakok iránt a vásárlátogatók, köztük szakemberek is, de azért még mennek a kétrétegű üveggel ellátottak is. Kinek milyen az igénye és milyen vastag a pénztárcája." Ha már a nyílászáróknál tartunk, újdonságnak hatott a kétajtós bejárati modell szemléltetése. Ennek lényege, hogy a küszöb elé állítanak be egy tetszetős, nagyrészt üvegből készült ajtót, majd a küszöb mögé szerelnek be ellentétesen egy fa vagy alumínium anyagú szilárdabbat. Az ajtókba természetesen már be vannak építve a legkorszerűbb biztonsági zárak is. Ez a megoldás nemcsak az energiatakarékosság, hanem a nagyobb biztonság szempontjából is ideális. Kazán és napkollektor együtt dolgozik Többféle kazánt is láthattunk, ahogy napelemeket is. Érdekes volt az a megoldás, amikor a pelletkazánra segít rá a napkollektor az energianyeréshez. A kandallóknál a fő hangsúlyt a designre helyezték a tervezők. A kerámia kandallók, köztük is a hagyományos működést imitáló elektromos változat került előtérbe. Szépek, hangulatosak, de a jelenlegi áramdíjak mellett nem éppen kifizetődök. Méretben, formában, anyagban igen széles volt a választékuk. Hasonlóan vonzók voltak a mindent tudó elektromos szaunák, igaz kissé illúzióromlónak tűntek.

Nagy hangsúlyt helyeztek a kiállításon a biztonságtechnikára is, összefüggésben az energiatakarékossággal. Nem véletlen, hogy az osztrák rendőrség külön standot kapott riasztórendszerek bemutatására és tanácsadásra. Kertépítésnél pedig látványos és szokatlan megoldásúnak tűnt a csobogós tavacskával ellátott díszkert, amelybe már beletervezték a gyermekhomokozót is.

 

Magyar kiállítók

 

Immáron több éve kínál bemutatkozási lehetőséget Vas megyei vállalkozásoknak a megyei kereskedelmi és iparkamara. Jelen volt többek között a toronyi Csercsics Faipari Kft.

"Különböző asztalosipari alapanyagokból állítunk ki mintákat, köztük elsősorban konyhabútorokhoz valókból, de megismerhetik a látogatók alkatrész- és szerelvénykínálatunkat is. Nem panaszkodhatunk az érdeklődésre, pedig bőven van a vásárban konkurencia. Reméljük, nemcsak érdeklődést, de konkrét megrendelést is regisztrálhatunk majd" - tájékozatott Csercsics Kitti.

 

A szentgotthárdi Vörös János lakatosmester már törzskiállítónak mondható Oberwartban: "Ötödször állítok ki a kamara standján, de más oberwarti vásáron részt vettem már önállóan is. 50-50 százalékos a megoszlás a standot meglátogató osztrákok és magyarok között. Hoztam magammal kovácsoltvas és alumínium kerítésmintákat is. Utóbbiakat tudomásom szerint Vas és Zala megyében csak én készítek."

"Ausztriában már az alumínium kerítések a kelendők, amelyek könnyűek, rozsdamentesen, ugyanakkor tartósak. Alumíniumból is lehet kovácsoltvas formájút készíteni, de inkább a hagyományos formájú kerítéstípust igénylik ebből az anyagból. A megrendelések 80 százaléka már ilyen. A magyarok továbbra is ragaszkodnak a kovácsoltvas kapuhoz és kerítéshez. Bízom abban, hogy az érdeklődők 8-10 százaléka megrendelő is lesz."

Hiába kerestük, nem találtuk a tavaly önálló standdal jelen lévő magyarokat. Január 22-én egyébként szakmai napot is rendeztek az oberwarti vásárközpontban Energiatakarékos megoldások az épületek felújításában címmel.

 

Forrás: Nyugat.hu 01-24

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.