FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-28

Elhanyagoltak a székelyföldi erdők?

Erdőháborút emleget a romániai sajtó, miután több lap is foglalkozott azzal, hogy a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelet szerint elhanyagoltak a székelyföldi erdők.

 

Az említett intézmény vezetője szerint viszont félreértelmezték közleményét, ebben szó sincs a székelyek hanyagságáról.

 

Az erdőkérdés az országban vitathatatlanul kulcsfontosságú. Bár az elmúlt két évtizedben az illegális tarvágások miatt jelentősen csökkent a fával borított területek nagysága, természeti értékek szempontjából még mindig jelentős értéket képviselnek az összefüggő erdélyi rengetegek. Élőviláguk Európában is egyedülálló, ez a két kutya természetesen nem tartozik a vadvilághoz, nem is az erdőt őrzik, hanem a közeli tanya juhállományát. A legújabb kérdés viszont pontosan az erdők védelme, hiszen a jogszabályok szerint biztosítani kell a megfelelő gondozást. A területek pontos és kötelező adminisztrációjával az erdészeteket bízták meg.

A Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelethez öt erdélyi megye tartozik, köztük Hargita, Kovászna és Maros megye, tehát a történelmi Székelyföld területe. Az intézmény vezetője, Vasile Copariu nemrég kiadott egy közleményt amelyben sürgette a késlekedő erdőtulajdonosokat. A sajtóanyagot több újság a székelyek hanyagságának bizonyítékaként tálalta.

 

"Pontos adataink vannak azokról a területekről amelyek nincsenek szakhatóságok kezelésében.. Nem az erdőtulajdonosok hanyagságáról van szó, hanem az információhiányról, vagyis az erdőtulajdonosok nem tudnak arról a kötelezettségükről, hogy állami vagy magánerdészeti hivataloknál kell jelentkezzenek." - nyilatkozta Vasile Copariu, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelet igazgatója.

 

Vasile Copariu úgy véli a tulajdonosok nem ismerik a jogszabályokat, nem tudják, hogy a jogszerű erdőgazdálkodás érdekében szerződést kell kötniük az erdészeti hivatallal. Az sem mellékes, hogy 30 hektár alatti tulajdon esetében az állam ingyen biztosítja a védelmet, ha viszont nincs szerződés akkor a tulajdonos jelentős pénzbírságra számíthat. Hargita és Kovászna megyében összesen 35.000 hektárnyi terület esetében nincs megállapodás az adminisztrációról. A szám nagynak tűnik, de csak Hargita megyében több mint 260.000 hektár az erdős területek nagysága. A Libáni Közbirtokosságok Szövetségéhez a történelmi Udvarhelyszék és Gyergyó környéki erdők tartoznak, az érdekvédelmi szervezet több ezer tulajdonost képvisel, helyzetük a közbirtokosság megalakulása óta rendezett.

 

A brassói felügyelet adatai szerint Hargita megyében 103 ezer erdőtulajdonos él. Legtöbbjük kis területet kapott vissza az államtól. Ha nem kötöttek még szerződést tulajdonuk kezeléséről, akkor ezt sürgősen pótolniuk kell. A brassói intézmény vezetőjének ígérte szerint erre hamarosan egy magyar nyelvű tájékoztató kampány is figyelmezteti őket.

Forrás: Erdély.ma 01-26

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.