FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-01

Több mint ezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél

Az erdőművelő közmunkaprogramok elindítása óta egy időben soha annyi állástalant nem foglalkoztatott a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., mint ebben az évben. A 2010. január közepétől augusztus végéig tartó programban átlagosan 1100 ember dolgozik majd Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék állami tulajdonú erdeiben.

A program teljes költségvetése meghaladja az egymilliárd forintot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa 612 millió forinttal járul hozzá, a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatása megközelíti a 327 millió forintot. A Nyírségi Erdészeti Zrt. önrésze 105 millió forint - tájékoztatott Kaknics Lajos, ez erdőgazdaság vezérigazgatója.

 

A két megyében 76 településről kerülnek ki a közmunkások. Hajdú-Biharban a legtöbben (125-en) Debrecenből vesznek részt a programban, de Berettyóújfalu (92) és Hajdúhadház (61) is jelentős létszámmal képviselteti magát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a tiszadobiak (52), nyírbátoriak (30) és nyírbéltekiek (30) vannak kiemelkedően sokan.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. minden erdészeténél dolgoznak majd közmunkások. A közmunkások fele a rendelkezésre állási járadékban részesülők közül kerül ki, és eléri a 30%-ot mind a romák, mind a 45 év felettiek aránya. A programban részt vevők 90%-ának legfeljebb nyolc általános iskolai végzettsége van. A társaság vállalta, hogy a program lezárulta után minden tizedik munkavállalót három hónapon keresztül - támogatás nélkül - tovább foglalkoztat.

 

Az utóbbi években hagyomány, hogy képzés is kapcsolódik az erdőművelési közmunkaprogramokhoz. Ez idén sem lesz másként: 110-en vehetnek majd részt motorfűrész-kezelő szakképzésben. A szakképesítést 240 órában fogják elsajátítani a közmunkások, melyből 96 óra elméleti, 144 óra pedig gyakorlati képzés. Megtanulják az erdő- és mezőgazdaságban a hat centiméternél nem vastagabb fák döntését, darabolását. A képzés végén a sikeres vizsgát tett hallgatók bizonyítványt kapnak. A megszerzett végzettséggel a motorfűrészt a gazdaság egyéb szféráiban is használhatják, például ácsmunkálatokban, vagy parkgondozói feladatok ellátása során is.

 

A programban részt vevők feladatai között - az általános erdőművelési tennivalókon túl - turistautak, tanösvények karbantartása; akácosok, nyárasok nyesése, vágástakarítás és szemétgyűjtés is szerepel. Munkához jutnak a különféle csemetekertekben, elvégzik a közjóléti eszközök felújítását, valamint az erdővédelmi vadkárelhárító kerítések karbantartását és javítását. Nagy jelentőségű munka a különböző korosztályú erdőállományokban az idegenhonos özönfajok (gyalogakác, zöldjuhar, amerikai kőris, kései meggy) visszaszorítása, kitermelése. Napi nyolc órás munkájukért a minimálbérnek megfelelő 73.500 forintra jogosultak havonta. A közmunkások munka- és védőruhát, valamint étkezési utalványt is kapnak.

 

A közmunkaprogramok - amellett, hogy alkalmasak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék országos átlagot meghaladó munkanélküliségi arányának csökkentésére - elősegítik a fenntartható erdőgazdálkodást, valamint az erdőművelési és erdőkezelési feladatok végrehajtását. Fontos cél az állami erdővagyon értékének, ápoltságának növelése; a társadalom által igényelt közjóléti és természetvédelmi erdészeti feladatok időben történő megoldása, valamint az erdész-társadalom által létrehozott közjóléti létesítmények karbantartása. Kiemelkedő szerepe van a programoknak a környezettudatos nevelésben és a képzettséggel nem rendelkező állástalanok oktatásában is.

Forrás: Nyírerdő Zrt. 01-29

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.