FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-03

Ausztria bútoriparában 12,8 %-os termeléscsökkenés

Az osztrák bútorgyártás termelése 2009 első három negyedévében 12,8 %-al csökkent, ami összességében 1,69 milliárd eurót jelent.

(Összehasonlításul: Magyarországon bútorgyártás - TEÁOR 361 - mindösszes termelési értéke 180,4 milliárd forint volt, ami 0,68 milliárd eurónak felel meg, 265 Ft/euro árfolyamon számolva, FATÁJ szerk.)

A legkisebb volt a kereslet az ülőbútorok iránt (-37,6%, 203 millió euró). Ezeket az irodai bútorok (-25,5%, 183 millió euró) majd a bolti bútorok (-10,9 %, 123 millió euró) követték. Azonban 2,6 százalékkal több konyhabútort gyártottak (186 millió euró). A matracgyártás is pozitívan zárt tavaly (+5,3%, 85 millió euró). A legnagyobb termelési többletet a szobabútorgyártásnál tapasztalhattuk. Itt a növekedés 9,1% volt (244 millió euró).

 

A bútorexport 16,3%- ot csökkent, a német exportpiac 15,4% kevesebb volt

2009 első féléve után a harmadik negyedévben is folytatódott az export mennyiségi csökkenése Ausztriában. A matracgyártás exportja egy százalékkal emelkedett, azonban a többi termék exportja jelentősen csökkent (irodabútorok: -28%, ülőbútorok: -24%, bolti bútorok: -20,5%, konyhabútorok:-13,6%, szobabútorok: -10,5%). Ausztriának Németország a legjelentősebb exportpiaca. Itt a visszaesés -15,4% (376 millió euró) volt. Amíg a szobabútor export 4,5%- ot süllyedt addig az irodabútor export 36,1%-ot zuhant. Az Olaszországba szánt export termékek aránya 35,5%-ot csökkent. A Lengyelországba szánt termékek pedig 2,3%- ot csökkentek.

 

A bútorimport általánosan csökkent, Kína pozíciója töretlen

Az elmúlt évben az osztrák bútorimport a konyhabútorok és a bolti bútorok kivételével 6,6 %-al csökkent (1,20 milliárd euró). A matracok importja is növekedett csekély mennyiségben. Az EU-ból származó importbútorok 8,2%-al csökkentek (1,01 milliárd euró). Például Olaszországból hat százalékkal kevesebb bútort importáltak, mint egy évvel korábban. Azonban Kína az exportját 22,5%-al tudta növelni. A kínai importbútorok javarészt ülő- és lakóbútorok.

 

A konjunktúra stabilizálása, dinamikus emelkedés nélkül

Az Osztrák Gazdasági Kutatóintézet (WIFO) 2010-re és 2011-re a konjunktúra stabilizálását jelezte elő. Azonban a dinamikus emelkedés elmaradhat. Sok más EU államtól eltérően, Ausztriában a kereslet növekedhet a reálbérek növekedése és az adóreform miatt. Ezért kedvezőek az előrejelzések. Azonban egyes körülmények egyelőre még bizonytalanok és kiszámíthatatlanok (pl. építőipar fejlődése, munkanélküliség).

 

Az osztrák bútoripar

Ausztriában a bútorgyártó szektor körülbelül hatvan üzemet jelent hétezer alkalmazottal. Az összes termelés 2008-ban 2,71 milliárd euró körül volt. A vállalkozások általában kis- és középvállalkozások, amelyek magánkézben vannak. A 2008-as export 1,55 milliárd euró volt, az import pedig 1,75 milliárd euró. A legfontosabb exportpiac Németország, Svájc, és Olaszország.

Forrás: Austrian Furniture Industry 01-19
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.