FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-10

Olcsó bútor vs. drága bútor

Napjainkban rengeteg nagy bútoráruházban kaphatunk már-már nevetségesen olcsó bútort, amire ha egy asztalost is megkérdezünk, akkor lehet hogy a duplája árat fogja mondani.


Illusztrációnkban az akció időtartama: 2010. január 29 - február 11.

Ezután természetesen az olcsó bútort fogjuk választani, mert az is szép, és esetleg még ha nagy szerencsénk is van, akkor pont akkora méretben mint amire nekünk szükségünk van. Mondjuk példaképpen vegyünk egy konyhabútort amit 150.000 forintért láttunk egy bútoráruházban, viszont egy asztalost is megkérdeztünk, és ő 250.000 forintot mondott a bútorunk árára. Így spóroltunk 100.000 forintot.

Megvettük az olcsóbb bútort és hazaszállíttatjuk mondjuk 10.000 forintért. (és akkor olcsó volt) Ezután jön egy szakember aki mini mum 25-30 ezer forintért összerakja nekünk a bútort. Elkészült a bútorunk, és spóroltunk 60.000 forintot.

Ez így elsőre jól is hangzik, de miből és hogyan is készült az olcsó bútorunk?

 

Az anyaga általában 16mm vastag bútorlap, mely azért nem túl erős, és könnyebben sérül mint az asztalosok által használt vasalatok. A rögzítések a szekrények sarkainál ráfordítható kapcsok, amik közel sem olyan erősek, min a facsavar, vagy a tiplivel történő összeragasztás. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek a rögzítőkapcsok 8 mm vastagok és a kapocs két oldalán az anyagból csak 4-4mm vastag fal marad ami egy kicsit nagyobb terhelés esetén könnyen átszakad. Az ajtók pántjai kicsik és vékonyak, ezáltal ezek is hamarabb elhasználódnak a sok nyitogatás során, így az ajtók hamar meglógósodnak, és nem zárnak rendesen.

A munkalapok felületének minősége is gyengébb, és sérülékenyebb mint egy egyedi konyhához használt munkalapé. Találkoztam már olyan esettel is amikor a munkalap kis darabokból állt, és minden alsó szekrényhez volt egy. Ez felettébb rosz megoldás, mert így könnyen közé megy a kosz vagy folyadék, amitől után tönkremegy a konyhabútor.

Ezek a bútorok 2-5 évet bírnak általában maximum, és utána kezdenek nagyon leamortizálódni.

Egy "olcsó" bútorra nincs garancia. Ezzel szemben egy asztalos által készített egyedi bútorra minimum 3-5 év garanciát vállal a készítő. (még a konyhabútorokra is, ahol vízzel is dolgozunk)

Ha viszont egy "drága" bútort készíttetünk egy asztalossal, akkor az a kivitelezési minőségkülönbség miatt akár 10-15 évet is kibírhat különösebb károsodás nélkül.

Ezeket végigolvasva látható, hogy vettünk "olcsó" bútort 190.000 forintért 5 évre amivel spóroltunk 60.000 forintot. A másik variációban készíttettünk egy bútort ami pontosan a mi otthonunkba lett tervezve a saját igényeink szerint, 60.000 forinttal drágábban, ami minimum 10 évig jó lesz nekünk. Tehát a "drága" bútorral 10 év alatt spóroltunk 130.000 forintot és még megspóroltunk egy rakás kellemetlenséget, meg idegeskedést a silány minőség miatt, és lakásunk felforgatását egy új bútor készítéséhez.

 

Mindezeket elolvasva átlátható, hogy az olcsó bútor körülbelül ugyanannyiba kerül mint a drágább.

Forrás: Asztalos-Egyedibútor

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.