FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-24

Csak jövőre indulhat be a bútoripar

A Napi által megkérdezett bútorgyártók és -kereskedők komoly forgalomesésről számoltak be, fellendülésre legkorábban az év második felétől számítanak.


A válság nyomán jócskán visszaesett a magyarországi bútorüzletek és -gyártók forgalma. A lapunk által megkérdezett piaci szereplők szerint a tavalyi átlagos forgalomcsökkenés túllépte az 50 százalékot. A forgalom visszaesésével párhuzamosan ugyanilyen arányban volt szükség a létszám csökkentésére - mondta a Napinak Piros Miklós, a bútorral és belsőépítészettel foglalkozó Aluxa Kft. munkatársa.

A cég kizárólag megrendelésre dolgozik, egyedi gyártású termékei a magasabb árkategóriába tartoznak, ám a vásárlóerő zuhanását a karácsonyi szezon sem tompította. Az Aluxa az idei első félévben nem számít változásra, várakozásaik szerint fellendülés a második félévtől kezdődhet az ágazatban.

 

A Balaton Bútor Kft. jelentős, átlagosan 40 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalt - tudtuk meg Eszes Andrea gazdasági igazgatótól. A társaság belföldi értékesítésében a legnagyobb, 50 százalék feletti zuhanást a lakossági szegmens szenvedte el, de komoly kiesést jelentett a szállodaipari fejlesztések és beruházások elmaradása is. A cég létszáma 2008-tól kezdődően 210-ről 109 főre csökkent. Elmaradtak a hagyományos szezonális felívelő időszakok, így a húsvét és a karácsony előtti keresletnövekedés - tette hozzá az igazgató, aki szerint idén még a túlélés a cél, a forgalom növekedésére nem, inkább stagnálásra számít.

 

Minden szegmensben erőteljes visszaesést tapasztalt a tavalyi első negyedév után Varga Ferenc, a Dimex Uno Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. A vállalkozás a létszámleépítések mellett a fejlesztések átütemezésére kényszerült 2009-ben, jelentős változásra pedig idén sem számít.

 

Új külpiaci szegmensek meghódításával kompenzálta a 18 százalékos hazai visszaesést a Kanizsa Trend Kft., az export 60 százalékos korábbi részaránya így öt százalékponttal emelkedett tavaly - mondta lapunknak Miklós Zsolt ügyvezető. A kft. nem kényszerült elbocsátásra, a költségcsökkentés mellett több beruházást elhalasztottak, azonban k+f-re az előző évekhez hasonlóan negyedmilliárd forint jut. Tavaly nőtt a cég eredménye, idén további emelkedésre számít az ügyvezető, aki szerint a nyugat-európai piacokon már idén beindulhat az élet, azonban Magyarországon csak 2012-ben kezdődhet az igazi fellendülés. Az ülőgarnitúra ugyanis halasztható beszerzésű árucikk, ezért eladása recesszió idején az első között esik és az utolsók között javul. (Az MTI korábbi információi szerint a német anyacég Steinhoff Trend Design GmbH újabb gyártási programot telepít a Kanizsa Trendhez, a 100 millió forintos kapacitásnövelés őszig 100 új munkahelyet teremt az üzemben. lásd. FATÁJ 02-15)

 

Egy idén januárban, 100 vidéki bútorüzlet tulajdonosának megkérdezésével végzett kutatás szerint (lásd: FATÁJ 02-19) háromnegyedük drasztikus 2009-es forgalomcsökkenésről számolt be és csupán 9 százalékuk tapasztalt növekedést. A felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka egyáltalán nem tapasztalt forgalomnövekedést az ünnepek előtt sem, ráadásul a vásárlók inkább az olcsóbb bútorokat keresték: itt 60, míg a drágább termékek körében 69 százalékos volt az átlagos csökkenés. Varga Zoltán, az Első Magyar Bútorüzlet Hálózat (EMBH) elnöke szerint a romló tendenciára megoldást csak az összefogás jelenthet.

Forrás: Napi Gazdaság 02-24

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.