FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-02

CEP Expo 2010, Stuttgart - magyar szemmel

Február 25-27 között került megrendezésre Stuttgartban a CEP Expo, azaz a megújuló energia források és passzívházak vására. A vásáron az ITDH támogatásával több magyar vállalkozás, köztük az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozat képviselői is kiállítottak.


A kiállításon Fazekas Péter a MAKÉSZ elnökhelyettese előadást tartott Magyarország jelenlegi épületenergetikai lehetőségeiről, helyzetéről, jelentőségéről, a megújuló energia források hasznosításában, támogtásában, az épületek energia felhasználásának csökkentése érdekében meghozott szabályozásokról, az energia tanúsítvány magyarországi alkalmazásáról.

A vásáron több konkrét megbeszélés folyt, építészek hívták meg, a Bauland képviselőjét technológiája ismertetésére, konkrét árajánlat kérések történtek, melyek lehetőséget adhatnak további konkrét üzletkötésekhez.

Néhány építész, és fejlesztő magyarországi látogatás megszervezésében kérte a MAKÉSZ közreműködését.

 

A magyar standot meglátogatta Tanja Göllner Környezetvédelmi Miniszter is, aki fontosnak tartotta az együttműködés fejlesztését. Elmondása szerint meglepte, hogy Magyarországon már ilyen fejlett a készház építés, különösen, hogy az energiatakarékosság és épületenergia optimalizálás területén már mi is aktívan tevékenykedünk, nagyon fontosnak tartja ezt környezetünk védelme érdekében. Sok szállal kapcsolódik a tartomány és Magyarország, (pl.: Mercedes) reményét fejezte ki, hogy az épületeken keresztül a környezetvédelem is hasonlóan fog fejlődni, és a magyar kiállítók is találnak maguknak partnert.

 

Magam részéről úgy gondoltam, hogy ez a vásár két célt szolgálhat megtekinteni, hogy a vállságból kilábaló Németország a megújuló energia források alalmazása területén, hol tart, milyen fejlesztések és újdonságok láthatóak, másrészt milyen üzleti lehetőségek vannak cégeinknek 2011-től export termékekkel megjelenni és kivitelezni, továbbá vannak-e olyan partnerek akik Magyarországra szállítanának be termékeket, vagy gyártatnának.

Most a vásár után úgy látom, 2011-től az exportra lesz lehetősége a készházépítő szakmának.

A vásáron igazi újdonság nem volt. Azt lehet megfigyelni, hogy a korábbi újdonságok fejlődnek tovább. A passzívház technológiához szükséges berendezések, nyílászárók 4 és 5 (U=0-3W/m2K,!! nálunk a külső fal minimum értéke a 0.45!!!) rétegű üvegezése, ahol újdonság volt a hőhidmentes szárny. (Az üveg ma már lehet akár u=0.5W/m2K, de a keret az csak pl.:0.9. Itt egyfomán alalcsony értékű a keret is)

 

Csökkent a talajszondás hőszivattyúk kínálata, viszont a solár kínálat túlsúlyban volt. Mind a napkollektoros, mind a napelemes technológiát tekintve, igen széles volt a kínálat. A biomassza és pellet hagyományosan több standon is jelen volt.

A szél hasznosításában, háztatrtási méretekben alkalmazható szélerőművek is szép számmal voltak láthatóak. A működésüket tekintve, hengeres, a hagyományos lapátkeresek, az orsós lapátúak stb. Jó szélviszonyok mellett kettő db. a tető gerincére szerelhető erőművel a háztartás teljes energia igénye előállítható. Ebbe természetesen a fűtési, hűtés, és hmv igény is benne van!

 

Az épületek anyagait tekintve a többség a fa alapanyagú (vázszerkezetes, vagy homogén) passzívházakat kínálta, továbbá az EPS alapúak voltak többen, és egy egy standdal a tégla és Ytong alapanyaggal dolgozók állítottak ki. A habos téglák lukait szálas anyaggal vagy hőszigetelő granulátumokkal töltik ki, de az Ytong-ot is kifurkálják, és a nyílásokat hőszigetelő anyaggal tömítik. A magyar szemnek tűnt csak különlegességnek a kerámialapos, fatüzeléses kombi "sparhelt".

Kárpáti József, MAKÉSZ

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.