FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-17

Faanyagok felhasználása Németországban

A faanyag egyre fontosabb és természetesebb társa életünknek. A német faanyag felhasználás olyan magas, mint száz évvel ezelőtt volt. A fakereskedelmi szövetség szerint Németországban több fa van, mint amit felhasználnak.

Németországnak 31%- erdő, amiből 59% fenyőféle és 41% lombosfa. Rudolf Luers, a fakereskedelmi szövetség (GD-Holz) üzletvezetője szerint a német faanyag felhasználás az erdőkben lévő fák 2/3 részével fedezhető. Azaz Németország kevesebb faanyagot használ fel, mint az erdőállomány éves teljes növekménye. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy Németország Európa vezető importőre. Európa számára a faanyag ipari nyersanyag, és a fából készült egyéb termékek, mint pl. a papír, forgácslap a második legfontosabb importjavak közé tartoznak.

Luers szerint a fa végigkíséri az egész életünket. A bölcső, az első ceruza, az első füzet, egy íróasztal, könyvek, egy szekrény, parketta, egy új ablak, egy zongora, a készházak, és végül a koporsó, mind- mind fából készül. 2008-ban a német lakosságra jutó faanyag felhasználás 1,2 m3/fő. Az első helyen a papírfelhasználás áll, ami az internet térhódítása ellenére is növekedett. A második helyen a fenyő fűrészáru áll, amit az építőipar használ elsősorban. A fűrészáru felhasználást jelentősen növeli a népszerű barkácsmozgalom. A legkedveltebb alapanyag a hazai luc- és erdeifenyő. A harmadik helyen a laptermékek állnak, hiszen a legtöbb bútor elemei a forgácslapok. Fontos megemlíteni a rétegelt lemezek szerepét, hiszen a rétegelt lemez szerepe kiemelkedő a csomagolóiparban, a bútoriparban valamint a járműiparban. A negyedik helyen áll, mindössze három százalékos felhasználással a lombosfa fűrészáru. A lombosfák túlnyomórészt a belsőépítészetben és a bútoriparban vannak jelen. Vagy tömörfaként vagy furnérként alkalmazzák Ezzel szemben felhasználásuk fajátékként, ceruzaként, hangszerként összességében csekélynek mondható.

 

Az egy német lakosra jutó fafelhasználás ugyanolyan magas, mint száz évvel ezelőtt. Bár akkoriban a tűzifa foglalta el a jelentős részt. Azonban napjainkban a klímaváltozás hatása miatt a tűzifa alkalmazását szorgalmazzák a CO2 kibocsátás szabályozása miatt. Jelenleg a fapellet van előtérben a hagyományos tűzifával szemben. A németek a fafelhasználás növekedését örömmel vennék, hiszen a fenntartható erdőgazdálkodásuk miatt lehetséges lenne akár annyi fát is ki lehetne termelni, mint amennyi növekszik az erdőben a fenntartható erdőgazdaság miatt.

 

Forrás: HDH
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.