FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-17

Szlovén-magyar fa- és bútoripari üzletember-találkozó

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány keretében működő Enterprise Europe Network a Magyar-Szlovén Üzleti Tanács támogatásával június első felében szlovén-magyar fa és bútoripari üzletember-találkozót szervez Zalaegerszegen.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kereteiben működő Enterprise Europe Network - európai vállalkozásfejlesztési hálózat-, továbbá az ITD Hungary Zrt., a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és a Ljubljanai Magyar Nagykövetség külgazdasági irodája a Magyar-Szlovén Üzleti Tanács támogatásával 2010 június első felében szlovén és magyar cégek részvételével fa és bútoripari üzletember-találkozót szervez Zalaegerszegen, a kamarák házában.

 

Az üzletember-találkozón való részvétel ingyenes.

 

A rendezvény jó lehetőséget nyújt új kapcsolatok, együttműködések kialakítására. Várjuk érdeklődésüket és előzetes jelentkezésüket!

Jelentkezni az innen elérhető jelentkezési lap segítségével lehet.

=====================================================

Fontosabb ismeretek a szlovén fa- és fafeldolgozó iparról

 

1. Általános helyzetkép, alapadatok

(Forrás: Zavod za gozdove Slovenije: Slovenski gozd v številkah - Szlovén Erdőgazdálkodási Hivatal: a szlovén erdészet számokban -2008. évi adatok)

Szlovénia területének 58,5 %-át erdő borítja. A szlovén faipar alapanyag-forrásának tekinthető erdőterület: 1.185.145 hektár Teljes élőfa készlet: 322.194.929 m3, évi növekedési ütem: 7.868.521 m3 Tűlevelűek: 2.055.341 m3 Lombos: 1.372.031 m3 Évente kivágható: 4.930.176 m3 2008-ban kivágott mennyiség: 3.427.372 m3

Az erdővel borított terület relatív (az ország egész területéhez viszonyított) nagyságát illetően Szlovénia, Svédország és Finnország után a harmadik helyen áll az EU-ban. Miután tűlevelű, lombos és vegyes erdő egyaránt megtalálható, a fafeldolgozó iparnak széles nyersanyag-választék áll rendelkezésére.

A fa- és fafeldolgozó ipari ágazat GDP mintegy 3%-át, a foglalkoztatottak 5 %-át adja. A foglalkoztatottak megoszlása: 40% - bútoripar; 33% - épületasztalos-ipar; 10% - fűrészáru-gyártás; 17% - egyéb (lemez, csomagolóanyag stb.)

A teljes fafeldolgozó-ipar részesedése az exportban: 6,0 %, melynek mintegy 40-40 %-át a bútoripar és az épületasztalos-ipari cikkek teszik ki. A kivitel 75 %-a az EU-ba irányul. A szlovén fa-és fafeldolgozó-ipar export orientált ágazat, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne volna jelentős az import (főleg félkész termékek és bútor), amely a teljes szlovén behozatal kb. 4 %-át adja, és melynek 70 %-a az EU tagállamaiból származik.

 

2. K+F tevékenység

(Forrás. Biotehniška fakulteta v Ljubljani, Oddeléek za lestartvo - Ljubljanai egyetem, biotechnológiai kar, Faipar tanszék, 2010.)

A ljubljanai egyetem biotechnológiai karán 2007 óta folyik kutatómunka "Lesarski razvojni center - Faipari fejlesztési központ" címen. A programot a magyar-horvát-szlovén együttműködés miatt az INTERREG keretében az EU is támogatta, részfinanszírozás formájában. Fő célja a régió fa- és fafeldolgozó iparának fejlesztésére alkalmas modellek kidolgozása. A projekt egy része 2008 végén már le is zárult. Egyéb, faipari vonatkozású biotechnológia területeken továbbra is folyik a kutatás, melyhez magyar intézményeknek is előnyös lehet kapcsolódni.

Elérhetőség:

Oddelek za lestarstvo Biotehniška fakulteta v Ljubljani Rožna dolina,

Cesta VII/34 SI 1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 423 1161 e-mail: info.les@bf.uni-lj.si

 

3. Szakmai szövetségek

- Zveza lesarjev Slovenije (ZLS) - Szlovén Faipari Szövetség

Az e területen dolgozó mérnököket, technikusokat és egyéb szakembereket tömörítő szakmai szövetség 1948-ban alakult, új alapokmányát 1998-ban fogadta el a közgyűlés, és 2008 márciusa óta önálló jogi személyként tagja a Szlovén Mérnök Szövetségnek.

Fő tevékenységi köre: - a faipar, faeldolgozás és az erdészet területén tevékenykedő szakemberek szakmai ismeretének bővítése, más országokkal is közösen rendezhető szemináriumok, tanácskozások révén; - az egyetlen szlovén szakmai kiadvány (Revija Les) szerkesztése és terjesztése; -egyéb szakmai kiadványok gondozása, terjesztése; -szakmai együttműködés más országok hasonló jellegű szervezeteivel.

Elérhetőség: Zveza lesarjev Slovenije

Honlap: www.zls-zveza.si/Index.html

Cím: Karlovška 1. SI 1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 421 4660 e-mail: revija.les@siol.net

 

- Szlovén Gazdasági Kamara (GZS) fa- és asztalosipari tagozata

A tagozat viszonylag új, 2009-ben alakult. Célja: - a hazai cégek egymás közötti és a külföldi vállalatokkal létesíthető üzleti kapcsolatainak elősegítése; - üzletember-találkozók, konferenciák szervezése; - a tagvállalatok érdekképviselete. A tagozat megalakulást jóval megelőzően, 2005-ben kezdte meg működését a Faipari - Erdészeti Technológiai Platform (Slovenska Gozdno-leska tehnološka platforma, SGLTP) a GZS-en belül. Ez a szervezet az EU megfelelő programjaival összhangban az ágazat műszaki fejlesztésével foglakozik.

Elérhetőségek:

Faipari tagozat GZS - Združenje Lesne in pohištvene industrije

Cím: Dimičeva 13. SI-1504 Ljubljana

Tel.: +3861 5898 284

e-mail: igor.miliavec@gzs.si Ágazati honlap: www.sgltp.net

=====================================================

További információ:

Vékásyné Gál Zsuzsanna - regionális vezető

Enterprise Europe Network

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

H-8900 Zalaegerszeg, Köztársaság u.17.

Tel/Fax: + 36 92 316 033, + 36 92 316 062

email: een@zmva.hu

web: www.zmva.hu www.enterpriseeurope.hu

 

Forrás: ZMVA


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.