FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-23

Piricsén sikert aratott az energiafűz

Nagy sikerű energiafűz technológiai és betakarítási bemutatót tartott a Holland Alma Kft piricsei telephelyén. A közel kétszáz jelen lévő között megtalálhattuk a biomassz tüzelésben érdekelt erőművi csoportok képviselőit éppúgy, mint az energiafűz ültetvénnyel rendelkező gazdákat.


A rendezvényen közel kétszázan vettek részt

A betakarítási bemutató előtt a Holland Alma Kft. svéd nemesítésű energiafüzekhez kapcsolódó kutatási tevékenységéről és eredményeiről tartott előadást, majd az újdonságnak számító növényfaj termesztéstechnológiájáról tartott képes bemutatót Babicz Szabolcs a cég termelésvezetője. Ezt követően az ültetvénylétesítés költség, hozam, bevétel és megtérülés viszonyairól, valamint a megtermelt faapríték piaci lehetőségeiről hallgathattak előadást a vendégek File Sándor - "Tisza" Faapríték Termelők Szövetkezete - tolmácsolásában.

 

Érdekes volt hallani a svéd nemesítésű energiafüzek tüzeléstechnikai paramétereiről tartott tájékoztatót.Az első hallásra hihetetlennek tűnő 21.000 J/kg feletti égéshő, a 0,5% alatti hamutartalom valamint a betakarítás után gyorsan csökkenő nedvességtartalom igen kedvező paraméterek az erőművi felhasználók számára. Az adatokat az AES Borsodi Energetikai Kft. Borsodi Hőerőmű Központi Laboratóriumának mérési jegyzőkönyvei támasztották alá, valamint szóban megerősítették az AES Csoport jelen lévő képviselői is. A hazai nemesítésű füzek hasonló paraméterei égéshő tekintetében több mint tíz százalékkal alacsonyabbnak bizonyultak, a hamutartalom pedig két és félszer magasabb volt.

 

Az előadáson szó esett még a Holland Alma Kft. által bevezetett technológiai újításokról, aminek egy megemelt minőségi szabványok szerint előállított, értéknövelt szaporítóanyag lett az eredménye.

 

Az előadások után a rendezvény a cég fajtabemutató ültetvényében folytatódott tovább, ahol a különböző svéd fűzfajtákat egy Claas Jaguár típusú járvaszecskázóval takarították be.


Munkában a Jaguár

A több mint négyszáz lóerős önjáró aprítógép könnyedén megbirkózott a két éves állománnyal, viszont a három éves részeknél már magasabb fordulatra kellett kapcsolnia. A vágási bemutatót egybekötötték a hozamok mérésével is. A mérések tanúsága alapján a bemutató parcella 25,3 t/ha/év abszolút nulla nedvességtartalomra vonatkoztatott hozamot produkált, ami magasabbnak bizonyult a cég képviselői által eddig mért és publikált eredményeknél.

 

A program a késő dálutáni órákban Rényai János szakonyi fűz ültetvényében folytatódott, ahol üzemi méretű táblán kísérhették nyomon a betakarítási munkát az érdeklődők.

Forrás: Agrárágazat

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.