FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-25

El nem oltott tábortüzek okozzák a parkerdei tüzek többségét

A főváros környéki parkerdőkben a tavaszi időszakban történik a legtöbb tűzeset. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőterületen az el nem oltott tábortüzek minden évben több hektár erdő leégéséért felelősek. A jellemzően az avarszintben pusztító tüzek viszonylag kis közvetlen anyagi kárt okoznak, viszont a fiatal csemeték elpusztításával az erdők jövőjét veszélyeztetik. A főváros környékén kialakuló erdőtüzekkel kapcsolatos tapasztalatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság közös rendezvényén mutatta be a Pilisi Parkerdő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt főváros környéki erdőterületen 2009-ben több mint 20 hektár erdő égett le a tavaszi időszakban. A tüzeket néhány kivétellel el nem oltott tábortüzek okozták. A tavaszi kirándulószezonban egy-egy hétvégén több százezer ember indul kikapcsolódni az erdőterületre. míg éves szinten 10 millió látogatója van a Pilisi Parkerdőnek. A kirándulók nagy része piknikezéshez tüzet is rak a kijelölt vagy éppen illegálisan kialakított tűzrakóhelyeken. A tábortűz eloltása azonban sajnos sokszor elmarad, és - főleg szeles időben - a felelőtlenül otthagyott parázsból hamar pusztító erdőtűz alakulhat ki.

 

A parkerdőkben jellemzően tavasszal keletkező tüzek általában avartüzek, vagyis a lágyszárú növényeket, fiatal faegyedeket és a gerinctelen faunát pusztítják a legnagyobb mértékben. Tűzveszélyes állományokban - például fenyvesekben - ezek az avartüzek azonban a gyors beavatkozás megtörténése esetén is hamar koronatűzzé tudnak átalakulni, mint történt ez 2007-ben a XV. kerületi Páskom-ligetben, ahol a főváros eddig regisztrált legnagyobb külterületi tűzesetében 60 hektár erdő pusztult el. A tábortüzek mellett a főváros térségében gyakran okoznak tüzet a hajléktalanok, és egyes térségekben visszatérően előfordul a szándékos gyújtogatás is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén több mint 180, csak a Budapesti Erdészeténél 52 kiépített tűzrakóhely található, köztük több grillezésre is alkalmas, fedett létesítmény. Ezek mellett azonban számos tisztáson, erdőszélen, kilátópontokon található illegális, nem megfelelően kialakított és ezért potenciális veszélyt jelentő tűzrakóhely. Különösen jelentős probléma ez azokon a gyepterületeken, ahol számos védett növényfaj él, hiszen egy-egy ilyen illegális tűzrakóhely több tíz tő védett növényt tud elpusztítani, melyek eszmei értéke összesen akár a százezer forintos nagyságrendet is eléri.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján is és az erdőterületen is folyamatosan tájékoztat a tűzrakás szabályairól és az esetlegesen életbe lépő tűzgyújtási tilalmakról. Ez utóbbi esetben a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. Kérjük, kirándulás, családi piknik tervezése előtt tájékozódjanak a tűzgyújtás lehetőségeiről!

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.