FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-19

Zukunftskonferenz 2010 - faipari jövő-konferencia

Beszámoló a Holzcluster Steiermark 2010. március 25.-én, Grazban szervezett konferenciájáról.


Teltház a 2010-es Zukunftskonferenz előadásain az egykori Szappangyár Fachwerk termében

A sasok repülnek, és repülnek és repülnek ... - Repülnek az egész értéklánc mentén, látomásaik, és terveik vannak fából épült toronyházakról, múzeumokról, melyek cirkuszi sátrakra emlékeztetnek, és iskolákról, melyek a legtermészetesebb anyagokkal vannak berendezve, amelyet csak a természet kínálhat - valóság vagy utópia? Ezekre és sok más kérdésre is kaphattak válaszokat a résztvevők a Holzcluster Steiermark Erdészeti és Faipari Jövőkonferenciáján, 2010. március 25.-én Grazban, az egykori Szappangyár épületében.

 

Küldetés: Fenntarthatóság

Minden kezdet nehéz - nem így volt ezzel az első felszólaló, DI Dr. Alfred W. Strigl, a vállalati fenntarthatóság szakértője. Dr. Strigl lelkesítő, a közönséget is frissítő, felemelő beszédében a "gazdaság vakrepüléséről" tartott előadást. A világunk változik, így szükségszerű gondolkodásunk megváltoztatása is. A problémáink megoldására csak egy út létezik - osztotta meg a résztvevőkkel egy 6 Nobel-díjas csoport véleményét - a jelenleg ismert gazdasági gondolkodásmód teljes megváltoztatása. Érdekes ugyanis, hogy a Földünkön élő 7 milliárd ember naponta 12 milliárd főre elegendő élelmiszert állít elő, és mégis minden másodpercben meghal egy gyermek, az elégtelen táplálék miatt. És nem csak az étel az egyetlen probléma, mellyel nap, mint nap szembesülnünk kellene. Valójában a Coca-Cola-nak is egyetlen konkurenciája van, vagy volt - a víz. Bármily abszurdul hangzik is ez a kijelentés, de a víz elvesztette a konkurencia harcot. Napjainkban számos harmadik világbeli országban lényegesen könnyebb egy üveg Coca-Colához jutni, mint egy pohár tiszta vízhez. Egy keserű fejlődés, melyről bolygónk minden lakójának el kellene gondolkodnia. Minden nap.


DI Dr. Alfred W. Strigl és a repülő sasok

8600 megmentett szívdobbanás

További érdekes előadást hallhattunk, Dr. Maximilian Moser a Joanneum Research munkatárásától. Ő mutatta be proHolz Stájerország és Joanneum Research együttműködésében létrejött projektek eredményeit, mint az "SOS - Schule Ohne Stress" (Iskola Stressz Nélkül). Adatok gyűjtésével, és elemzésével vizsgálták két-két felújított iskolai osztályban a diákok teljesítménytét, koncentrációs készségét, valamint mindezek alatt fiziológiai értékeit. A kísérletben két-két osztálytermet újítottak fel, kettőt a "hagyományos" linóleum padlóval, laminált bútorokkal, valamint fénycsöves világítással, továbbá kettőt keményfa padlóval, tömörfa bútorokkal, valamint a mennyezetre és a világítás elé szerelt fenyő terelőlemezekkel. Az adatok jelentős eltérést mutattak a vizsgálat során, melyből kiderült, hogy a tömörfa osztályokban tanuló diákok teljesítménye egyenletes a nap folyamán, stressz szintjük nem hogy nem nő, de a reggeli stressz lökés után (köztudott, hogy a 8 órás kezdés túl korán van a gyerekek szervezetének), fokozatosan csökkent, agresszivitásuk is elmarad a kontroll osztályokéhoz képest. Végső következtésként évente 8600 szívdobbanással kevesebbet lehetett mérni a tömörfa osztályokban tanuló diákoknál - ez pedig komoly egészségügyi érv, és érdekérvényesítési alap lehet a helyi döntéshozóknál a fa, mint természetes és egészséges alapanyag preferálására.

 

Többemeletes fa épületek - végre realitás

A következőkben az előadások súlypontja a többemeletes faépítészet felé terelődött, ahol az első előadó Fritz Klaura úr - a KLH cégtől - bemutatta a jelenlévőknek a Londonban megépült 8+1 emeletes faházukat. A London szívében megvalósult épület multi funkciós, mind lakó, mind iroda funkciók szerepet kaptak benne. Az építőelemek teljes mértékben Ausztriában készültek, teherautóval kerültek kiszállításra, és mindössze 5 ember munkája kellett az összeszereléshez. A ház teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak, külön érdekessége, hogy a fokozott tűzállóságnak is megfelelő lépcsőházak, és liftaknák is teljesen fából készülnek. Betont csupán az alap és az első szint építésénél használtak, melyre a további 8 emelet fából került felépítésre. A KLH által alkalmazott technológia a több rétegben, keresztben egymásra laminált deszkákból előregyártott lemezekből építkezik.

Folytatódott a sorozat a több emeletes épületekkel Harald Professner, a Rhomberg Bau Bregenz vállalat képviselőjének előadásával. A bemutatott - egyelőre terv szintű - "életciklus-torony", egy 20-emeletes vegyes szerkezetű, betonból és fából készült épület, amely felépítésében hasonló a Londoni 8 emeletes faházhoz. Lényeges technológia különbség a központi beton mag, amely magában foglalja a liftaknákat, lépcsőházakat, valamint a szinteket egymástól elválasztó beton födém. A ház tartószerkezetét továbbra is a külső falakat alkotó fa szerkezet adja. Az épület elnevezése szintén a több funkciós hasznosíthatóságra utal, hiszen egy-egy épület, a várható élettartama alatt, többször válthat funkciót, erre pedig fel lehet készülni már a tervezés fázisában. A központi mag, és a külső tartószerkezetek fixek, minden más szabadon alakítható. Elhangozottak szerint a projekt kezdése 2 hónap múlva várható, a megvalósulás helyszíne pedig Bregenz.

 

Jövőbeli piac: Franciaország

A továbbiakban Bettina Horsch osztrák származású, Franciaországban élő építész számolt be a francia faépítészet helyzetéről. Az elmondottak szerint Franciaország meglehetősen el van maradva - a látottak alapján még hazánkhoz képest is - a fa, mint építőanyag használatában. Ennek oka, egyrészt a beton iránti "nemzeti vonzalom" (a másik az atomenergia), másrészt a rossz tapasztalatok a hanyag, hozzá nem értő kivitelezésből kifolyólag - ez pedig itthon is ismerős. Szintén hiányosságként említette a francia erdőtulajdon szétaprózódottságát, a jó minőségű faanyaghoz jutás problémáját. Franciaország egy potenciális piac lehet a készház iparban tevékenykedő vállalkozásoknak.

A konferencia végén egy világhírű építész, Jean DeGastines ismertett egy Metz-ben megvalósult projektet, a Centre Pompidou-t. A látványos, cirkuszi sátorhoz hasonló faszerkezettel készült épület az egyik leglátványosabb Franciaországban, és méltó helyszíne Picasso, Warhol vagy más művészek alkotásaiból készült kiállításoknak.

 

A konferencia összegzéseként azt hiszem, nem köveznek meg azért, ha kimondom, bizony sokat tanulhatnánk idehaza a XXI. századi faépítészetről. A látottak és hallottak csak megerősítettek abban, hogy igenis van létjogosultsága a fának, mint immáron "high-tech" anyagnak az építészetben. Az innováció és bátorság a változtatásra pedig megadja a választ minden problémára.

Forrás: Panfa Klaszter

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.