FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-30

Csődbe ment a Megatrend Informatikai Zrt.

Április 28-tól felszámolás alatt áll az elmúlt néhány évben számos erdőgazdasági társaságnak (is) ügyviteli rendszert szállító Megatrend Informatikai Zrt.


A közelmúltig számos díjat és oklevelet begyűjő IT-vállalkozásról egy ideje már csak negatív hírek láttak napvilágot, de úgy tűnik volt alapjuk, mivel a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. április 28-án (14:32-kor) nyilvánossá vált végzése értelmében elrendelte a Megatrend Informatikai Zrt (adószáma: 1185322-2-03) adós felszámolását.

Tóth János

 

Egy korábbi írás: Rendszerfejlesztés számos kérdőjellel

Az eredeti ütemtervhez képest késik az egységes erdészeti vállalatirányítási rendszer bevezetése az állami erdészeteknél. Ráadásul a fejlesztést fővállalkozóként végző Sagem Magyarország Kft. felmondott az egyik alvállalkozójának, a Megatrend Zrt.-nek. Közben a legtöbb erdőgazdaság a közbeszerzésen megállapított ár 40 százalékát már kifizette a rendszer bevezetéséért.

Több mint félmilliárd forintot fizetett ki becsléseink szerint eddig az állami tulajdonban lévő 19 erdőgazdaság a Sagem Magyarország Kft.-nek az egységes erdészeti vállalatirányítási rendszer bevezetéséért, ám a beruházás a közbeszerzés után aláírt ütemtervhez képest jelentős késésben van. Ráadásul idén a Sagem szerződést bontott az egyik legfontosabb alvállalkozójával, a Megatrend Zrt.-vel. Pedig vélhetően nem volt véletlen a Megatrend alvállalkozói státusa a szerződés aláírásakor. Egyrészt e társaság szoftvere lenne a beruházás egyik alappillére, másrészt kormány közeli kapcsolatai is arra késztethették a vele indulót, hogy nyerjen a közbeszerzésen.

A Megatrend Zrt. ugyanis nem akármilyen kapcsolati hálózattal bír. Például az 1999-ben alapított Program Kis- és Középvállalkozói Tanácsadó és Szolgáltató Kht. tagjai között találjuk a Megatrendet és a Perfekt Rt.-t is. A felügyelőbizottságban találkozhatunk a Megatrend tulajdonosával, K. Szabó Imrével - aki a lapunk által nemrég tárgyalt bakonyi vadászati társaságban is felbukkan -, valamint  Győrfi Istvánnal és Minarik Györgygyel is. A Medgyessy-kormány idején Győrfi kormánymeghatalmazottként felügyelte az egészségügyi "reformot". Győrfi és Szilvásy György volt kancellária- és titokminiszter, az MNV Zrt. humánerőforrás-igazgatója, igazgatósági tagjai voltak a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-nek.
Kérdéseinkkel előbb a 19 állami erdészet tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t kerestük meg. Zicherman Zsolt szóvivő arról számolt be, hogy a vagyonkezelő az erdőgazdasági társaságok megbízásai alapján bonyolította le a közbeszerzést, s ezt követően a nyertes ajánlattevővel a szerződéseket az erdőgazdasági társaságok kötötték meg. Ez igaz, de azért, mert erre az MNV Zrt. adott nekik utasítást. A vagyonkezelő felettes szerve, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) 2008 nyarán határozott az új rendszer bevezetéséről. A közbeszerzési eljárás lefolytatására az MNV Zrt. adott megbízást egy washingtoni bejegyzésű társaság résztulajdonában lévő kft.-nek, majd az NVT utasította az erdészeteket a Sagemmel való szerződés és projekt alapító dokumentum aláírására. Az utóbbiban meghatározott határidőket a közbeszerzésen nyertes cég nem tudta tartani.

Szankciók helyett az első fokon másfél év börtönbüntetésre ítélt, s ezért a vagyonkezelő-agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettesi székéből távozó Benedek Fülöp a projektirányító bizottság elnökeként a legtöbb erdészetet utasította a beruházás értéke 40-70 százalékának kifizetésére.
A késlekedéssel kapcsolatban a vagyonkezelő arról számolt be, hogy a vállalkozó növelte a fejlesztéshez szükséges kapacitásokat, s folyamatban van a közösen kialakított új projekt eljárási rend kialakítása. A megkeresett erdőgazdaságok még bíznak benne, hogy a teljesítés végső határidejére, 2011. május 31-re a Sagem be tudja fejezni a munkát, bár az eredetileg vállalt határidők rég lejártak.

Forrás: MNO 02-04

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.