FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-04

Szerves hulladékból zöldenergia

Összesen 127 millió forintos EU-támogatással új beruházás indul Bakonyjákón, amelynek célja faipari melléktermékek, elsősorban fűrészáru-gyártás területén keletkező hulladék energetikai hasznosítása.


A projekt keretében fapelletet készítünk Bakonyjákón és pellettüzelésűre cserélik a Pápai Várkertfürdő földgáztüzelésű kazánját. A projekt továbbá hozzájárul ahhoz az uniós előíráshoz, hogy csökkenjen a lerakott szerves hulladékok szervesanyag- tartalma. Beruházás növeli a decentralizációt az energia ellátásban és hozzájárul a munkaerő helyben történő foglalkoztatásához - áll a beruházó Jákófa Kft. közleményében.

 

A klímaváltozás leküzdése és ezzel összhangban az uniós előírások új feladatok elé állították hazánkat: jelentősen növelnünk kell a megújuló energiák és a hasznosított hulladék arányát. Magyarországnak 2020-ig 13 százalékra kell növelnie a megújuló energiaforrások arányát az energiatermelésben. E cél teljesítésével nem állunk igazán jól, mert bár a megújuló energia aránya már 4,3 százalékos, ám ennek nagy többségét a vegyes tüzelésű erőművek termelése, valamint hulladék égetése teszi ki. Hazánkban továbbá 65 %-kal kell csökkenteni a lerakott hulladék szervesanyag-tartalmát 2016-ig.

 

A fűrészáru-gyártás területén az egyik legfőbb környezeti és energetikai problémát a speciális faipari melléktermékek (fakéreg, fanyesedék, faapríték, faforgács, fűrészpor) hasznosítása jelenti. A nagy mennyiségben keletkező fűrészpor saját formájában történő hasznosítása nagyon nehézkes. A KEOP-4.2.0/B/09-2009-0020 pályázat által 50 százalékban támogatott projekt célja ezen faipari melléktermékek hasznosítása. A beruházás eredményeképpen a Jákófa Kft. fűrészüzemében, valamint több, mint 20 partnerének telephelyén keletkező fűrészporból évi 5000 tonna fapelletet készítünk Bakonyjákón. A hulladékokból így egy könnyen szállítható, automatikus fűtési rendszerek üzemeltetésére alkalmas megújuló (zöld) energiahordozót gyártunk.

 

Forrás: Hulladéksors

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.