FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-07

Erdei lovas turizmus - csak kijelölt útvonalakon

A lovas turizmus visszaesésétől tartanak a szakemberek a tereplovaglás szabályaink megszigorítása miatt. A tavaly életbe lépett erdőtörvény szerint lovagolni csak az előre kijelölt útvonalakon lehet. A környékbeli lovasoknak a szigorítás ellenére még nem volt konfliktusuk a hatóságokkal.

Evelin és Eszter gyakran járnak lóháton a városkörnyéki erdőkben. Mindketten ugrósporttal is foglalkoznak, és kikapcsolódásképpen választják a tereplovaglást.

Varga Evelin "Általában a szomszédos falukig lovagolunk, Torony, Sé, meg itt a környező erdőkben is lehet terepre menni." A szombathelyi lovasok régebben gyakori vendégek voltak a parkerdőben. A futók és gyalogos turisták által használt utakat a balesetveszély miatt azonban már régóta nem használhatják. Becslések szerint több százra tehető azoknak a száma, akik a városban és a környező falvakban időnként vagy rendszeresen lovagolnak.

A lovasiskola vezetője azt mondja, eddig nem volt semmiféle összetűzésük az erdőtulajdonosokkal, pedig a tavasz beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe. A 14 évvel ezelőtt életbe lépett erdőtörvény általánosságban már tartalmazta az erdőbe látogatókra vonatkozó szabályokat. A tavalyi módosítás már nevesíti a lovasokat és az utóbbi időkben divatba jött terepmotorosokat.

A lovasiskola vezetője szerint a legtöbb európai országban szigorúak a szabályok: ott is csak előre kijelölt utakon lehet lovagolni. Ráadásul a lovasok beazonosítása is könnyű. Kóger Judit - vezető, Szombathelyi Lovasiskola "Ez kint nyugaton úgy van, hogy minden lovasiskola kap egy rendszámot, ez alapján beazonosítják, ki merre jár lovagolni."

A lovasutak kijelölését a mezőgazdasági szakigazgatási hivataltól kell kérni. Úgy tudjuk, a városkörnyéki erdőkben még egyetlen ilyen utat sem jelöltek ki. Kelemen Géza osztályvezető azt mondja, eddig csak egy lovas kereste fel őket ilyen ügyben, de még vele sem egyeztek meg. Kelemen Géza - osztályvezető, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság "Támogatjuk nagyon, javaslatokat teszünk, nem csak egy hatóság vagyunk, akik döntenek, igen vagy nem." Az erdei lovasutakat költségmentesen jelöli ki a szakigazgatási hivatal, mindössze egy kisebb eljárási díjat kell az igénylőnek kifizetnie. A szakemberek szerint érdemes útvonalengedélyt igényelni, mert enélkül a tereplovasok akár bírságra is számíthatnak.

Forrás: SzombathelyiTelevízió

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.