FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-10

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

A Leguminosae (pillangósvirágúak v. hüvelytermésűek) családba tartozó Pericopsis nemzetség csupán néhány fafajt számlál, közülük legismertebb a Pericopsis Elata, melynek elsősorban a régi, botanikai neve - Afrormosia elata -terjedt el kereskedelmi névként. Használják még a Ghana-ból (Ashanti körzet) eredő Kokrodua nevet, valamint az Elefántcsontparton ezt a fát Assamela-nak hívják.

Néhány helyen tévesen afrikai teak-nak nevezik de a teakfélékhez botanikailag nincs köze. Csak úgy emlegetik, néha, hogy a szegény emberek teakfája, vagy afrikai teak, mert hasonló hozzá, sokszor annakhelyettesítésére használták. További nevek a különböző dialektusokban: mohole (Ghana), ayin, egbi (Nigéria), ejen, obang (Kamerun), ole, oleo pardo (Kongó), bohala, wahala (Zaire).

 

Előfordulás

Az afrormosia fafajok főként a 7. szélességi fok magasságában, Északkelet- Elefánt-csontpart és Nyugat Ghana nedves, párás szavannájában, Abengourou és Kumasi között, bokros csoportokban nőnek. Nigéria Agbor-Assaba régiójában csak csekély az előfordulásuk. Az afrormosia Kamerun külső déli csücskétől egészen Kongóig, a Molondou és Ouesso közötti homokos talajú belső medencékben is sok helyen megtelepszik. A középső Kongó-medencében Yangambi-Banalia-Stanleyvile között és a Haut-Loporin található meg. Kelet-Afrikában egy másik faj nő (Pericopsis angolensis-"Muwanga", afrormosia).

 

A fa (növény) jellemzői

 

Egy termetes, száraz, kopárfáról van szó, melynek magassága 30-45 métert ér el, átmérője 60-160 cm között ingadozik. A legnagyobb fáknak 20-30 m ágmentes törzse is lehet. A törzs többnyire egyenes és nincsenek támasztógyökerek, ennek ellenére ritkán hengeres formájú. A hornyolt törzset szürke, rostos, szálkás és meglehetőst tapadós, korpaszerű kéreg fedi, melyen többnyire vöröses foltok vannak, a bennszülöttek ezért nevezik a fát "vörös fának" is. A faanyag jellemzői A mintegy 3 cm vastag szijács világos színével (mely később elsárgul) jól elkülönül a zöldessárga, majd később az olívabamatól az olívig sötétedő gesztig. A gesztben gyakran találhatók sötétebb sávok. Ez utóbbi radiális metszetben nagyon tetszetős látványt tud nyújtani, ezért a furnér kereskedelemben ez a struktúra nagyon kedvelt. A sokszorosan szétszórva elrendezett finom tracheák homlokmetszetben jól felismerhetőek, hosszmetszetben pedig szabályos pórus hullámokat képeznek. A parenchima hullámos vagy átlós szalagokban jelenik meg, melyek a pórusokat egy világos pereminél veszik körül és leggyakrabban többet összekötnek. Egyedülálló és hibátlan a fehér-szürke töltésű pórus csoportok előfordulása, melyek kereszt metszetben pont alakú vagy szabályosan rendezett, világos, mészjellegű foltokat tudnak képezni. A finom, emeletszerűen elrendezett fasugarak lupéval jól felismerhetők, az évgyűrűk alig láthatóak. Az afrormosia egy középfinom, kifejezetten dekoratív fának nevezendő meg, melynek a struktúrája többnyire egyenes rostú, de előfordul váltakozó, finom csíkozású forgó növekedés is. A fa sűrűsége kiszárítva (12%) mintegy 700 kg/m3, friss állapotban meghaladja az 1150 kg/m3-t is.

Feldolgozás és felhasználás

Ezt a meglehetőst nehéz, természetesen fénylő fát gyakran a teakfához (tectona grandis) hasonlítják, és emiatt gyakran teak-pótlékként is használják. Ezzel együtt keményebb és nehezebb, a szilárdsága is magasabb, miáltal az ellenállóképessége is jobb. Bár külső kinézetre nagyon emlékeztet a teak-re, minden további nélkül megkülönböztethető attól, mert ellentétben a félkör-pórusos teak-kel szétszórtan elrendezett tracheái vannak. Ezen túlmenően nem zsíros a tapintása.

A fát könnyű megmunkálni. A szárítás jól megy, nem dolgozik sokat és később csekély repedésveszéllyel jó állóképességet mutat. Csak ellen forgácsolású fánál kell rostkiszakadásra számítani. Lassú előtolás ajánlott. Esztergályozásra nagyon alkalmas, nagyon jó felületkezelés is lehetséges. Az elszíneződés elkerülése végett a felületkezelés nagyon fontos, mert a magas csertartalom miatt ez ennél a fánál magas páratartalom és vassal való érintkezés esetén könnyen előfordulhat. A fa hajlamos a beszürkülésre és gyakran foltok keletkeznek rajta. Az afrormosia-t a gomba- és rovarellenálló fafajok közé kell sorolni, így elsősorban kültéri és vizes építményekhez ajánlott. Ezt a fát nagy mennyiségben használják Angliában, Skandináviában, Hollandiában és Olaszországban, ahol értékes bútorfurnérnak, üzlet- és lakberendezéshez, parkettagyártáshoz és a hajóépítésben dolgozzák fel sikeresen. Késelés előkészítéséhez a negyedelés ajánlott. A fát alaposan kell gőzölni és forrón kell megmunkálni, a lehűlt darabokat újra kell melegíteni. Németországban eleinte az afrormosia-t elsősorban kedvező árú, értékes, teakhelyettesítő késfunérként dolgozták fel. Később tömörfaként a szék- és kárpitosbútor-iparban is alkalmazni kezdték.

 

Külkereskedelem

Az első szállítmányok 1947-ben érkeztek Angliába, majd 1956/57 óta az akkori NSZK-ba is. A fő beszállító övezetek elsősorban Ghána (Ashtanti régió) és Elefántcsontpart voltak. Miután a források elkezdtek kimerülni, mindkét országban betiltották a rönkfa exportot. Jelenleg csak korlátozott mennyiségű fűrészáru és furnér a kínálat. 1992 júliusában az afrormosia-t felvették a Washingtoni-Fajvédelmi Egyezmény (H.függelék) listájára.

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2009/12. számában

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.