FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-11

Faipari Tudományos Egyesület új elnöke Molnár Sándor

A Faipari Tudomános Egyesület 2010.május 28-i küldött közgyűlésén Prof. Dr. Molnár Sándort a Nyugat-Magyarországi Egyetem volt dékánját, tanszékvezető egyetemi tanárát választotta elnöknek. Az ügyvezető elnöki teendőket változatlanul Horváth Tibor látja el.


Dr. Molnár Sándor - FATE elnök

Az új elnökség:

Elnök Prof. Dr. Molnár Sándor
Ügyvezető Elnök Horváth Tibor
Általános Elnökhelyettes Juhász Bertalan
Elnökhelyettes Dr. Tóth Sándor László
Ellenőrző Bizottság Elnöke Dr. Ráduly Ervin
Oktatási Bizottság Elnöke Dr. Gerencsér Kinga
A FAIPAR c szaklap főszerkesztője Dr. Bejó László
Az Ifjúsági tagozat vezetője,
egyben az NYME FMK Alumni szervezet elnöke
Papp Tibor

 

Az elnök munkáját segítő titkári teendőket Ábrahám József látja el.


A FATE 60 éves Közgyűlés résztvevői.

 

Az ünnepi Közgyűlés levezető elnöke Honfi Ferenc volt.

 

Az első előadásában dr. Tóth Sándor László áttekintő előadást tartott a FATE 60 évéről.

A Faipari Tudományos Egyesület, ismertebb néven FATE, az 1950. évi megalakulása óta a több minisztérium irányítása alá tartozó faiparos szakmák összefogója, vitafóruma, szakmai műhelye. 1951 óta adja ki a "Faipar" c. szakfolyóiratot. A FATE számos területen segítette a szakma fejlődését, az ott dolgozók továbbképzését, biztonságát, kezdeményezte a faipari felsőoktatás megindítását, faipari szakkiállítások megrendezését, megalakította az erdészeti és faipari dolgozók önkéntes nyugdíjpénztárát.

Előadásának szövege megjelent a FAIPAR 2010. évi I. lapszámában, illetve itt is letölthető. Előadásához vetíthető képanyag is tartozott, de a technika ördöge közbeszólt, a résztvevők ott nem láthatták, ugyanakkor utólag itt megtekinthető a FATE 60 éves történetéről készített képanyag.

 

Dr. Molnár Sándor visszatekintésében ismertette, hogy a FATE legnagyobb taglétszáma 4.000 fő fölött volt, ami a rendszerváltozáskor viszonylag gyorsan 1.000 fő alá csökkent. Régebben erős vidéki csoportok voltak (Szeged, Veszprém, Mátészalka, Szolnok, Sopron, stb...), amivel szemben ezek aktivitása mára visszafogottabb. A FATE-nak jelentős szerepe volt a LignoNovum elindításában és a kezdetben bábáskodtak az Asztalosszövetség létrejötténél. A FATE hozta létre a Faipari Tudományos Alapítványt (FATA), majd e szervezet számos hasznos és szép könyvet jelentetett meg. Megalapították az Öreg Fás Diákok Baráti Körét és az Öregfás Szakestélyt. Most ismét meg kell újulnia a FATÉ-nak, azon dolgoznak, hogy a FATE legyen az NYME FMK Alumni (öregdiák) szervezete, amihez a FATE és az FMK 2010. február 25-én együttműködési megállapodást kötött.

 

Prof. Dr. Takács Péter a NYME oktatási feladatainak bővítése címmel tartotta meg felszólalását. Ebben jelezte, hogy a bolognai folyamattal (kétszintű, bsc-re és msc-re elválasztott képzés) számos probléma van. Az Erasmus és a Tempus együttműködések működnek, de nehezen, a cél az lenne, hogy a diákok legalább 20%-a vegyen részt külföldi, illetve más keresztoktatásban. A diákság idegen nyelv tudása kevés. A műszaki és természettudományi képzésekre egyre kevesebb a jelentkező. Az elmúlt évtizedben a NYME-re jelentkezők száma folyamatosan csökkent, de 2009-ben ismét nőtt. 2010-tő várható, hogy az érettségizettek száma erősen csökkenni fog, az egyetemeknek tehát erősen versenyezniük kell értük. 2009-ben az összesen 4395 diákot vettek fel, amihez erős marketing munka kellett. Ebben meggyőződése szerint a SMAFC-nak is nagy jelentősége volt. Ma az NYME a magyar felsőoktatás 6. legnagyobb egyeteme.

 

Dr. Bejó Jászló a faipari mérnökképzés jelen helyzetét mutatta be. Aggodalom és bizakodás van egymás mellett e téren, nagyon gyors változásokat érzékelnek. A mai diákok egészen mások, mint a 70-80-as években voltak. Ma szabályszerűen pedagógusi eszközökre is szükség van, ami korábban nem kellett. Ma egyetemi képzésből túlkínálat van, a marketing és hasonló divatterületekre szívesebben mennek a diákok. Ezért a pályaválasztáshoz részükre erősebb és komolyabb tájékoztatást igyekeznek adni. A faipari alapszakra 120-an jelentkeztek és reméli, hogy az ősszel is legalább 80 fővel tudnak majd indulni. Tapasztalatuk szerint nehéz a diákokat meggyőzni, hogy folytassanak mesterképzést, 15-20 főnél többen erre nem jelentkeznek, de előfordul, hogy csak 10-en. Igazából nem kapnak az ipartól elegendő visszajelzést arra, hogy valóban szüksége van-e a gyakorlatnak a mesterképzésre. (Ugyane probléma Európa más egyetemein is probléma.) Felvetődött már:mennyire jogos, hogy a Kar neve - az itt oktatott egyéb szakmákat is figyelembe véve - Faipari Mérnöki Kar, de mindenképpen tartani szeretnék ezt az elnevezést. Megköszönte a Kar nevében a FATE támogatását.

 

Juhász Bertalan "A bútorgyártás átalakulása" címen szólt hozzá. Visszatekintett az elmúlt 60 év főbb iparfejlődési és áruforgalmi jelenségeire. A kezdetekben túlkeresleti hazai bútorpiac a 80-as évekre telítődött, aminek hatására egyre erősebben az export felé fordultak a gyártók. A 90-es évektől pedig jelentős átrendeződés, valamint számos cég megszűnése következett be. Ugyanakkor megjelent, majd egyre erősebb tényezővé vált az import a bútorpiacon. Felhasználva a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság keretei között készülő egyre alaposabb, e szakterületkre készített gazdaságelemzést, részletesen ismertette az utóbbi évek fontosabb áruforgalmi, létszám és egyéb mozgásait.

 

Horváth Tibor megtartotta elnöki búcsúbeszédét, hiszen e tisztségből e közgyűlésen visszavonult. Jelezte, hogy az innoLignum-Sopron regionális szakvásáron szeptember 10-én a FATE konferenciát szervez "A fa, mint a fenntartható fejlődés alapanyaga" címmel. Itt 12 előadás járja körül majd a címbeli témát. A konferencia részletes tervezett programját is közzétették az ülésen.

 

Ezt követően a Papír- és Nyomdaipari Szövetség nevében Szőke András, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség nevében pedig Mőcsényi Miklós köszöntötte a 60 éves FATÉ-t. Matlák Zoltán visszatekintett a FATE oktatási tevékenységére, abban kiemelve a kárpitos szakmai oktatást. Frank László mint korábbi FATE elnök felhívta a figyelmet a METESZ körüli gondokra és az ingatlannal kapcsolatos bizonytalanságokra. Maga részéről úgy látja, hogy a FATE iránt sokkal kisebb az igény mint korábban volt, valahogy a saját hajánál fogva kell tudni a szervezetnek kihúzni magát e problémakörből. Molnár Sándor ismét megemlítette, hogy ha a FATE, mint az NYME FMK Alumni Szervezete kíván fennmaradni, abban van fantázia. A cél a faipari mérnöktársadalom egybetartása, amivel kapcsolatban bízik a fiatalságban. Szólt Jereb László is, mint a FMK dékánja, kitért a Kar és a FATE közti együttműködési megállapodásra.

 

Végül átadták a FATE által alapított díjakat.

 

FATE Alapító Tag díjat kapott Virágh László, aki az egyetlen élő személy az alapítók közül. Idén 86 éves. A Közgyűlésen sajnos nem tudott megjelenni.

Faipar fejlesztéséért emlékérmet kapott Nagy Alajos a Garzon Bútor Rt. vezérigazgatója. (Székesfehérvár)

Lugosi Armand díjat kapott Dr. Németh Róbert a NYME FMK  egyetemi docens - Sopron. A díjat Lugosi Armand felesége adta át neki.

Szabó Dénes díjat kapott Lele Dezső nyd., volt szakoktató, tankönyvíró (volt főtitkár és "Faipar" felelős szerkesztő) - Budapest

Fáy Mihály életmű díj: Frank László volt FATE elnök - Szeged, valamint Kurusa László volt FATE zalai elnök, régió elnök - Zalaegerszeg

FATE Örökös Tag cím: Ádámfy Tamásné Zsuzsa volt FATE vállalati összekötő, Szenior Klub titkár - Budapest

 

 

Beszámoló és fényképek: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.