FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-22

Erdészek és pedagógusok: együtt a gyermekekért

Legtöbben szeretjük a fákat, és sokszor aggódunk is értük, amikor távoli földrészek erdőpusztulásairól és természeti károkról szólnak a hírek. A romantikus érzéseink azonban elfeledtetik velünk, hogy a faanyagot és a fából készült termékeket egy iparág juttatja el hozzánk, és tudatos tevékenységek eredményei.

Sokan nem értik, ezért nem is szeretik az erdőkkel való gazdálkodást, pedig minden erdész azon dolgozik, hogy a fák és az erdők hasznait élvezhessük, és mégis tartósan megmaradjanak nekünk.

 

A Nyugat magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Erdővagyon gazdálkodási Intézete és a Fertő Hanság Nemzeti Park együttműködésének eredményeként 2009 decemberében indult el az "Erdővel, fával a holnapért" elnevezésű projekt. A szervezők elsődleges célja, hogy bemutassák, milyen fontos szerepet játszanak hétköznapi életünkben az erdők és a fából készült termékek.

Közel 100 óvoda és iskola több mint 15 ezer diákja vesz részt a gyerekek környezettudatos szemléletének kialakítását segítő eseménysorozaton. Az EU támogatásával megvalósuló programhoz Győr, Sopron, Csorna, Kapuvár, Pápa, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa mellett Békéscsabáról és Gyuláról is csatlakoztak nevelési oktatási intézmények.

Erdészeti és természetvédelmi szakemberek, valamint az Erdőmérnöki Kar oktatóinak közreműködésével a Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársai készítették fel a programba jelentkező pedagógusokat 2010 májusában és júniusában Gyulán, Fertőújlakon és Sarródon. Az óvodák és iskolák a rendelkezésre bocsátott pedagógiai programok és kellékek segítségével az ősz folyamán tematikus napokat és szakköröket rendeznek saját intézményeikben.

Ezeken a rendezvényeken a résztvevők játékos foglalkozásokon keresztül ismerhetik meg a sokszínű erdei szolgáltatásokat, és az erdők különböző célokra történő használatának szabályait. A gyerekek elmélyíthetik ismereteiket a fa mint alapanyag és energiahordozó takarékos felhasználási lehetőségeiről, valamint azon előnyös tulajdonságairól, amelyek miatt ősidőktől fogva használjuk. A program tartalmi üzenetei bemutatják, hogy a fák kivágása nem jelenti az erdők halálát, és hogy a fatermékek környezetbarátak, amelyek használata sokkal kíméletesebb hatással van a környezetre, mint más megoldások. A játékos feladatok népszerűsítik az erdei kirándulási lehetőségeket, felhívják a figyelmet a tudatos gazdálkodás szerepére, és ösztönzik a környezetbarát viselkedést, mint például a szemetelés és a rongálások elkerülése.

A pedagógusok és az erdészek közötti több éves együttműködésnek köszönhetően ma már egyre gyakoribbak a fentihez hasonló programok. Az ezeken szerzett tapasztalatok, és az évek során felépített tananyagok mára lehetőséget teremtettek arra, hogy az Erdőmérnöki Kar elindítsa erdőpedagógiai képzéseit nem csak a nappali tagozatos hallgatók, hanem felsőfokú továbbképzés keretében az erdőpedagógia iránt érdeklődő pedagógusok és erdész végzettségű szakemberek számára is.

 

További információ:

Schiberna Endre - eschiberna@emk.nyme.hu

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

mob.: +36 20 521 4000 tel/fax: +36 99 518 201

honlap www.hatarjaro.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.