FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-07

Európa erdőterülete nő, de tudja ezt a közvélemény?

Számos közkézen forgó téves felfogás létezik Európa erdeiről. Az országos és térségi felmérés azt mutatja, hogy a közhiedelem szerint az erdők eltűnőben vannak, és a fahasználat az erdő egészségi állapotát veszélyezteti. Ám mindennek az ellenkezője igaz.

Jelenleg Európa szárazföldi területének 44%-kát foglalja el erdő. Az elmúlt 15 év során Európa erdőterülete 17 millió hektárral nőtt. Ez a terület Lettország, Litvánia és Észtország együttes területének felel meg.

 

"Az emberek nem szívesen használnak fel több fát, mivel úgy ítélik meg, ezzel hozzájárulnak az erdőállomány csökkenéséhez és a környezet minőségi romlásához. Európa erdeinek egészségi állapota jó, és a közvéleményt bátorítani kell arra, hogy több fát és faterméket használjon" - így vélekedik Ingwald Gschwandtl az UNECE/FAO Erdészeti Kommunikációs Hálózatának elnöke. "A fenntartható eljárással kezelt erdőben évente több fa nő, mint amennyit kitermelnek belőle".

 

Az UNECE/FAO Erdészeti Kommunikációs Hálózata aktív hozzáállásra ösztönzi a szimpatizánsait, és arra, hogy ez a téves felfogás Európa erdeiről mielőbb megszűnjön. A Hálózat az UNECE-térség államainak szakértőit tömöríti. Gothenburgban (Svédország) nemrégiben tartott összejövetelén határozta meg az Európa-szerte követendő erdészeti felvilágosító programját, hogy tervét és tapasztalatát az országos közvélemény felvilágosítását a szolgáló kampánya során a lakossággal megossza.

 

"Ahhoz, hogy biztosak lehessünk, a kormányok és az emberek az erdőgazdálkodás kérdéskörét megfelelően értelmezik, minden rendelkezésünkre álló eszközt célszerűen és hatékonyan fel kell használnunk" - mondta Gschwandtl úr. "Jól ismerjük az erdő környezetre gyakorolt kedvező hatását. Emellett a fa építőanyagként és tüzelőként való használata kevesebb energiát igényel más építőanyagokénál. Ha sikerülne meggyőznünk az embereket, hogy fát használjanak beton, műanyag vagy acél helyett, ezáltal hosszútávon csökkenhetne a széndioxid kibocsátás és az ún. üvegház hatás is."

 

A hálózat több példát is megvitatott. Ausztria például több kezdeményezést is tett: a Bécsi Filharmónikusok az új esztendőt az erdők évének kívánja nyilvánítani, és a hagyományos újévi hangversenyét - amit világszerte sok-sok országos tévéállomás is közvetít - ennek jegyében tartja. Finnország is kampányt kezdeményez "Mesél az erdő" néven, hogy az erdő a lakosság körében a faanyag-termelő szerepét és a foglalkoztatásban betöltött jelentőségét visszanyerje. Észtország 2009-ben "integrált erdészeti felvilágosítást" kezdeményezett, hogy az erdőt versenyek, konferenciák, médiaesemények, rádióműsorok és társadalmi rendezvények során népszerűsítse.

 

Paola Deda, az UNECE/FAO Erdészeti és Fahasználati Ágazatának elnöke így vélekedik: "Szeretnénk, ha a közvélemény tisztában volna Európa erdeinek felbecsülhetetlen értékével és szinte számbavehetetlen előnyével, és megtanulná, miként használja célszerűen eme jótéteményt. Az erdő kulcsfontosságú szerepet tölt be gazdaságunkban, környezetünkben és társadalmunkban egyaránt. Mindannyiunk érdekében áll fenntartani és megőrizni. 2011 az erdők nemzetközi éve lesz. Ez egyedülálló lehetőséget jelent majd hálózatunknak, hogy felhívásunk Európában mindenhova eljusson".

 

Forrás: UNECE 06-07
Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.