STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft

FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-07

Megújuló forrásból az EU áramfogyasztásának ötöde

A 2009-ben telepített új áramtermelő kapacitás 62%-köthető megújuló energiaforrásokhoz, derül ki az Európai Bizottság által publikált tanulmányból.

Ez összesen 17 GW-nyi zöld áramtermelő kapacitást jelent, amelyből akárcsak 2008-ban, úgy 2009-ben is a szélenergia vezette a megújuló mezőnyt. Az Európai Unióban tavaly megtermelt áram közel egyötöde, 19.9%-a származott megújuló forrásból.

2009-ben a teljes uniós áramfogyasztás 3042 TWh-át tett ki, amelyből 608 TWh származott megújuló forrásból. A teljes fogyasztás 11.6%-a származott vízenergiából, 4.2% szélenergiából, 3.5% biomasszából és 0.4% napenergiából.

A Közösség tavaly üzembe állított 27.5 GW-nyi új áramtermelő kapacitás legnagyobb részét a szélparkok tették ki (37.1%), a PV-napenergiára (fotovoltaikus napenergia-hasznosítás) 21%, biomasszára 2.1%, vízenergiára 1.4%, még a koncentrált napenergia hasznosítására 0.4% jutott.

Amennyiben megmarad a jelenlegi növekedési ütem, akkor 2020-ra már 1,400 TWh-nyi áram termelhető majd meg megújuló forrásokon, amely 35-40%-át jelentheti az Unió teljes áramfogyasztásának. Az Európai Szélszövetség számításai szerint a Közösségben már most is 74 GW-nyi szélpark üzemel, és 2020-ra ennek több mint háromszorosát, 230 GW-ot várnak, amelyből 40 GW part menti, off-shore térségben lesz telepítve. Ez a kapacitás a várható európai áramkereslet egyötödét lenne képes fedezni.

 

A biomassza szerepe egyre fontosabb lesz a megújulók között azzal, hogy tárolhatósága miatt a kínálatnak megfelelő mennyiségű áram állítható elő általa, azonban a 2008 és 2010 között tapasztalt kapacitásduplázódást veszélyezteti, hogy az erőforrás mind a hő-, mind a közlekedési piaci versenyez.

A PV-napenergia kapacitás 2003 óta minden évben duplázódott a Közösség területén, így 2009-ben elérte a 16 GW-ot, amely a teljes beépített kapacitás 2%-át jeleneti. A növekedés tovább tarthat a PV-piacon, az idei évre 10 GW-nyi új kapacitást várnak.

 

Forrás: Pénzcentrum 07-06

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.